Κοριός: Ένα από τα πιο ενοχλητικά έντομα που επιμένει και τον χειμώνα. Οι κοριοί είναι έντομα μικρά και παρασιτικά, τα οποία τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Δείτε που μπορεί να κρύβονται μέσα στο σπίτι σας και πως να τους εξολοθρεύσετε.
Δείτε ακόμα: Αν έχει υγρασία και μούχλα στο σπίτι σίγουρα έχεις αυτά τα έντομα: Δες πως θα τα διώξεις
Ένα από τα πιο ενοχλητικά έντομα που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου είναι οι κοριοί. Δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί, αφού έχουν μέγεθος μόλις 4-7mm. Οι κοριοί τρέφονται με αίμα θηλαστικών, επομένως είναι πιθανόν να βρίσκονται στο σπίτι σου για να τραφούν. Ωστόσο, οι κοριοί στο στρώμα είναι ένα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο. Πώς θα τους αντιμετωπίσεις, όμως, αποτελεσματικά;
Οι κοριοί μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σου με πολλούς τρόπους. Μόλις αντιληφθείς ότι ζουν κοριοί στο στρώμα, στα ρούχα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, θα πρέπει να τους εξαλείψεις. Εάν αφήσεις να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα να είσαι σίγουρος/η ότι θα πολλαπλασιαστούν και η αντιμετώπισή τους θα γίνει δυσκολότερο εγχείρημα.
Τι είναι οι κοριοί:
Οι κοριοί είναι έντομα μικρά και παρασιτικά, τα οποία τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά 8-10 λεπτά συνεχόμενα (ίσως και περισσότερο) και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.
Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα των κοριών έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως οι ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν.
Δείτε ακόμα: Αράχνες, σφήκες, ψύλλοι, κατσαρίδες και τσιμπούρια εμφανίζονται το Φθινόπωρο-Πως να τα διώξεις οριστικά
Πού κρύβονται:
Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους , όπως είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες, αλλά κυρίως στα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων και επίπλων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στο σκελετό του κρεβατιού, στα ξύλα που στηρίζουν το στρώμα, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών και σε εσοχές και οπές στο πάτωμα κυρίως σε σημεία όπως το ξύλινο παρκέ.
Μπορεί επίσης να κρυφτούν πίσω από κάδρα, μέσα σε πρίζες στους τοίχους, σε σοβατεπί ή κρυφό φωτισμό του δωματίου και γενικά οπουδήποτε διευκολύνονται για να τοποθετήσουν τα αυγά τους.
Βιολογικός κύκλος:
Ο βιολογικός κύκλος των κοριών έχει ως εξής: αυγό – νύμφη – ενήλικο.
Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οποία είναι περίπου ένα έτος. Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών και αφού υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενηλίκου κοριού.
Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετά τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.
Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποβάλλουν περιττώματα μαύρου χρώματος μετά από κάθε απομύζηση και να λεκιάσουν τα σεντόνια και στρώματα, Μία ισχυρή ένδειξη ότι στο χώρο υπάρχουν κοριοί.
Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία των κοριών γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαιτέρα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται. Οι κοριοί βγαίνουν από τα μέρη που κρύβονται κυρίως τις βραδινές ώρες σε αναζήτηση του ατόμου που θα τσιμπήσουν.
Το είδος του κοριού αυτού, που τσιμπά τον άνθρωπο, μπορεί να τραφεί και από αλλά θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι.
Δείτε ακόμα: Τσιμπήματα απο έντομα στο κρεβάτι: Δείτε εικόνες και αναγνωρίστε τι σας τσίμπησε
Η μεταφορά τους:
Η μεταφορά τους μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τσάντες και βαλίτσες από ένα μέρος σε ένα άλλο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, η μεταφορά κοριών από το στρατόπεδο στην οικογένεια ενός φαντάρου και η μεταφορά από προσβεβλημένα δωμάτια ξενοδοχείων μέσω των αποσκευών.
Άλλες περιπτώσεις μεταφοράς τους στο σπίτι μας έχουμε πολύ συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βοηθούμενοι από την τσάντα ή τα ίδια μας τα ρούχα.
Οι τρόποι μεταφοράς των κοριών είναι πλέον αρκετοί και συχνοί ειδικά στις μέρες μας όπου τα ταξίδια και οι μεταφορές είναι πιο εύκολα από ποτέ.
Πώς θα αντιληφθείς ότι ζουν κοριοί στο στρώμα σου;
Ευτυχώς για μας, δυστυχώς για τους κοριούς, αφήνουν ίχνη τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε. Λόγω του γεγονότος ότι τρέφονται με αίμα, αφήνουν υπολείμματα μαύρου χρώματος. Συνεπώς, εάν δεις στις ραφές μαύρες κηλίδες, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στο στρώμα σου. Είναι πιθανότερο να αντιληφθείς την ύπαρξή τους αν ελέγξεις το λευκό σου στρώμα ή το υπόστρωμα, αλλά όχι τα χρωματιστά σεντόνια σου.
Επίσης, οι αδένες τους εκκρίνουν μια ιδιαίτερη και έντονη οσμή την οποία μπορείς να καταλάβεις μόνο όταν δεν αερίζεται συχνά ο συγκεκριμένος χώρος. Όταν τσιμπούν οι κοριοί, συνήθως αφήνουν φουσκάλες σχηματίζοντας μια γραμμή σαν γαζί, οι οποίες υποχωρούν σε ένα 24ωρο, πράγμα που θα σε κάνει να υποπτευθείς την ύπαρξή τους. Το τσίμπημά τους πολλές φορές περνά απαρατήρητο και άλλες είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα.
Επίσης, το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργία σε ευαίσθητους οργανισμούς, έχοντας ως συμπτώματα έντονο πρήξιμο, ναυτία ή εμετό.
Δείτε ακόμα: Πως θα απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους από τις αράχνες
Πώς θα αντιμετωπίσεις τους κοριούς
1. Κάλυψε τις ρωγμές
Οι ρωγμές των τοίχων και του πατώματος είναι η αγαπημένοι κρυψώνα των κοριών. Στα σημεία αυτά κρύβονται και αφήνουν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Επομένως, αν για παράδειγμα ο τοίχος σου έχει ξεφλουδίσει, χρειάζεται άμεση αποκατάσταση, ώστε να μειώσεις τις κρυψώνες τους. Όμως, πριν κλείσεις τις ρωγμές, ρούφηξε με την ηλεκτρική σκούπα τους κοριούς, τα αυγά και τα αλλεργιογόνα, όπως τα αποχωρήματα. Μην ξεχάσεις να πετάξεις τη σακούλα κατευθείαν μόλις τελειώσεις.
2. Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C.
Όπως είπαμε, οι κοριοί σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44°C. Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στα ρούχα ή το κρεβάτι σου, τότε πλύνε τα σε υψηλή θερμοκρασία. Προτίμησε να τα πλύνεις στους 60°C και στη συνέχεια στέγνωσε τα κλινοσκεπάσματα σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, αλλιώς στον ήλιο. Παράλληλα, με το σίδερο ατμού μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοριοί στο στρώμα, αν περάσεις με αυτό όλο το κρεβάτι σου.
3. Απομάκρυνε το κρεβάτι από τον τοίχο.
Οι κοριοί κρύβονται στους τοίχους ή στο πάτωμα και δημιουργούν φωλιές για τα αυγά τους. Επομένως, απομάκρυνε το κρεβάτι σου από τον τοίχο, ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση και αυξηθούν οι κοριοί στο στρώμα.
Δείτε ακόμα: Κατσαρίδες: Σε αυτό το σημείο της κουζίνας είναι η κρυψώνα τους-Δες πως θα τις διώξεις
4. Δημιούργησε φυσικές παγίδες
Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στο στρώμα ή σε άλλο έπιπλο, τότε παγίδευσέ τους και εύκολο και φυσικό τρόπο. Τοποθέτησε ταινία διπλής επικόλλησης σε σημεία όπως γύρω από τα “πόδια” των επίπλων, ώστε να κολλήσουν πάνω οι κοριοί. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις μικρές λεκάνες με κάποιο κολλώδες υγρό.
5. Απώθησε τους κοριούς με αιθέρια έλαια.
Ένας τρόπος πρόληψης και όχι αντιμετώπισης, είναι τα αιθέρια έλαια. Οι κοριοί απεχθάνονται συγκεκριμένα έλαια, επομένως χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου. Τοποθέτησε αιθέριο έλαιο teatree σε μικρά πιατάκια γύρω από το κρεβάτι σου για να προστατευτείς και να μη σε προσελκύσουν. Διαφορετικά, φτιάξε μείγμα από 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 120ml νερό και ψέκασε το στρώμα ή τα ρούχα σου για να απωθήσεις τους κοριούς.
6. Απευθύνσου στους ειδικούς
Είτε οι κοριοί στο στρώμα είναι λίγοι, είτε πολλοί, καλό θα ήταν να καλέσεις ένα συνεργείο αντιμετώπισης κοριών. Οι ειδικοί θα ψεκάσουν κάθε πιθανή εστία κοριών και θα τους εξολοθρεύσουν αποτελεσματικά. Μετά τον ψεκασμό, μην ξεχάσεις να αερίσεις πολύ καλά το χώρο σου.
Δείτε ακόμα: Μεγάλες κατσαρίδες: Πότε μπαίνουν στο σπίτι και τι να προσέξετε για να τις αποφύγετε
Επίσης, σύμφωνα με το www.douleutaras.gr έχε στο νου σου ότι αν έχεις κοριούς στο κρεβάτι σου, το στρώμα και τα σκεπάσματα ψεκάζονται και κλείνονται σε ειδικές σακούλες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να πεθάνουν από ασφυξία. Πριν τα ξαναχρησιμοποιήσεις, φρόντισε να τα καθαρίσεις προσεκτικά, κατά προτίμηση εφαρμόζοντας έναν βιολογικό καθαρισμό.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια