Μικρά ξυλυφάγα έντομα εμφανίστηκαν μαζί με το φθινόπωρο και την υγρασία στο σπίτι σας. Δείτε ποια είναι τα σημάδια για να τα αναγνωρίσετε και πως να απαλλαγείτε οριστικά, πριν καταστρέψουν τα έπιπλα σας και οποιαδήποτε ξύλινη κατασκευή στο σπίτι.
Ξυλοφάγα Έντομα – Σαράκι – Τερμίτης
Μορφολογία – Βιολογία
Τα ξυλοφάγα έντομα προσβάλουν έπιπλα, αντικείμενα από ξύλο, ακόμα και ξύλινες κατασκευές κτιρίων. Οι προνύμφες που τρέφονται κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο ξύλο, και όταν φτάσουν στο στάδιο των ενηλίκων, αναδύονται μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που ενδέχεται να δημιουργηθούν με το μάσημα στο σομφό του ξύλου. Ενήλικα έντομα ορισμένων ειδών βγήκαν στην επιφάνεια μέσω οπών ακόμα και απο γύψο, πλαστικό, ακόμα και μαλακά μέταλλα που θα μπορούσε να καλύψει το υποκείμενο ξύλο.
Επικίνδυνα έντομα που εισβάλουν στο σπίτι το Φθινόπωρο: Πως να απαλλαγείτε μια και καλή
Προσβολή ξύλου από ξυλοφάγα (κολεόπτερα)
Κύρια Χαρακτηριστικά
Τα πιο γνωστά είδη Ξυλοφάγα έντομα είναι τα σαράκια (κολεόπτερα) και οι τερμίτες (ισόπτερα). Ζουν και αναπτύσσονται σε ξύλινες επιφάνειες, σε ξύλινα πατώματα, έπιπλα και οροφές αλλά και σε αντικείμενα πλούσια σε κυτταρίνη, όπως ρούχα, χάρτινα κιβώτια και βιβλία. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ξυλοφάγων εντόμων είναι η σκόνη και οι μικρές εσοχές που δημιουργούν πάνω σε ξύλινες επιφάνειες. Τη «δραστηριότητα» αυτή την εμφανίζουν στο λεγόμενο στάδιο της προνύμφης, η διάρκεια του οποίου διαφέρει ανά είδος.
Τα σπουδαιότερα είδη
Anobium punctatum
Το είδος anobium punctatum έχει σώμα μήκους 3 -5 χιλιοστά, καφέ χρώματος. Προσβάλλει καινούργια ή παλαιά ξυλά και προτιμά ιδιαίτερα τα μαλακά. Οι οπές που δημιουργεί πάνω σε ξύλινα πατώματα και έπιπλα, γλυπτά και σκεπές έχουν συνήθως διάμετρο από 1,5 έως2 χιλιοστά.
Μαύρα σκουλήκια: Τα έντομα του Φθινοπώρου και πως να απαλλαγείτε
Lyctus brunneus
Σε αντίθεση με το είδος anobium punctatum, το είδος lyctus bruneus προτιμά το σκληρό ξύλο, που απαντάται σε πατώματα, έπιπλα και κουφώματα. Φτάνει τα 2 –5 χιλιοστάκαι το χρώμα του είναι καστανοκόκκινο.
Hylotrupes bajulus
Το ξυλοφάγο έντομο hylotrupes bajulus ανήκει σε μία ομάδα κολεόπτερων με την ονομασία «μακριοί κερασφόροι». Έχει μακριές, λεπτές κεραίες και σώμα που φτάνει τα 8 με20 χιλιοστά. Προσβάλλει κυρίως δέντρα, όπως πεύκα και έλατα αλλά και επεξεργασμένα ξύλα. Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του συγκεκριμένου είδους είναι οι οπές οβάλ σχήματος πάνω στις ξύλινες επιφάνειες.
Bostrychus sp
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι ότι έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε σκληρά και μαλακά ξύλα τροπικής προέλευσης, όπως το lauan και το μαόνι. Το σώμα τους είναι εξίσου μεγάλο με αυτό του hylotrupes bajulus και κυμαίνεται από 7 έως 15 χιλιοστά. Οι υψηλές θερμοκρασίες (25 με 35°C) ευνοούν την ανάπτυξη τους. Παρόλα αυτά σε ψυχρές θερμοκρασίες δεν πεθαίνουν παρά παραμένουν ανενεργοί μέχρι να υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας.
Το εντομοαπωθητικό που θα διώξει από τη κουζίνα όλα τα τα έντομα και τα μαμούνια που επιστρέφουν συνεχώς
Έντομα στην οικογένεια Bostrichidae είναι γνωστά ως σκαθάρια σκόνης, επειδή οι προνύμφες δημιουργούν μια λεπτή, σκόνη (πούδρα) (ένα μείγμα από περιττώματα και ρινίσματα ξύλου) που έχει τη σύσταση αλεύρου ή ταλκ σκόνης. Η σκόνη αυτή εμφανίζεται μέσα στις στοές των προνυμφών που περιστασιακά πέφτει από τις τρύπες εξόδου σε μικρούς σωρούς σε δάπεδα ή άλλες επιφάνειες. Αυτή η λεπτή κοκκώδες στάχτη διακρίνει το σαράκι από άλλου είδους ξυλοφάγα έντομα στα κτήρια.
Επιπλέον διαφέρουν από την προσβολή που αφήνουν πίσω τους οι τερμίτες. Εάν κοιτάξεις κοντά σε ένα ξύλο που έχει προσβληθεί από τερμίτη θα δεις τις ραβδώσεις(στοές) στις πλευρές του. Πολλά ξυλοφάγα προτιμούν περισσότερο το μαλακό από ότι το σκληρό ξύλο προφανώς επειδή αυτά τα ξύλα έχουν πόρους στους οποίους μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα Κωνοφόρα δεν έχουν τέτοιους πόρους
Τα ξυλοφάγα σκαθάρια της οικογένειας Anobiidae είναι γνωστά ως Deathwatch Beetles. Συχνά συγχέονται με τα έντομα αποθηκών και καπνού(πχ stegobium).
Μέθοδοι Αντιμετώπισης
Η μέθοδος του υποκαπνισμού (fumigation) αποτελεί τη μόνο αποτελεσματική μέθοδο οριστικής αντιμετώπισης των παραπάνω ξυλοφάγων εντόμων.
Τερμίτες (Ισόπτερα)
Οι τερμίτες είναι μικρά λευκά, μπεζ ή μαύρα έντομα που μπορούν να προκαλέσουν πολλές καταστροφές σε ξύλινες κατασκευές. Οι τερμίτες ανήκουν στην τάξη των εντόμων Ισόπτερα μια αρχαία οικογένεια εντόμων που χρονολογείται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν 2.300 είδη.
Όπως όλα τα έντομα έχουν έξι πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε τρία τμήματα: κεφαλή, θώρακα, και κοιλία. Οι τερμίτες είναι πολυμορφικοί. Στείροι εργάτες (Θηλυκά και αρσενικά), στείροι στρατιώτες (Θηλυκά και αρσενικά) και αναπαραγωγικά άτομα . Κατατάσσονται στην κατηγορία των ξυλοφάγων εντόμων
Καφέ και μαύρα μικρά έντομα που καταστρέφουν τα φυτά του κήπου σας: Πως θα απαλλαγείτε οριστικά
Μορφολογικές διαφορές με μυρμήγκια
Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους. Ονομάζονται και «Λευκά μυρμήγκια» ή “Μυρμήγκια με φτερά». Η επιστημονική ονομασία Ισόπτερα σημαίνει «ίσα φτερά» και αναφέρεται στο γεγονός ότι το μπροστινό ζεύγος φτερών σε έναν παραγωγικό τερμίτη είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σχήμα με τα πίσω.
Συνήθως οι τερμίτες εμφανίζονται σε σμήνος (σμηνουργία) την άνοιξη ή το φθινόπωρο όταν ο καιρός είναι ακόμα υγρός ακόμα και μετά από βροχόπτωση. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αποκτούν τα φτερά τους κατά τα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής τους και τα χάνουν όταν χωρίζονται από την αρχική αποικία τους. Η προσβολή ξεκινά όταν το ζευγάρι βρίσκει μια κατάλληλη περιοχή κοντά ή μέσα στο ξύλο και φτιάχνουν τη φωλιά τους.
Λίγο αργότερα το θηλυκό γεννάει τα αυγά. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα εκλύουν φερομόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της ζωής στην αποικία. Αυτές οι φερομόνες καθορίζουν πόσες προνύμφες θα γίνουν εργάτες, στρατιώτες και αναπαραγωγικά άτομα. Εάν ο βασιλιάς ή βασίλισσα πεθάνει, οι φερομόνες εξαφανίζονται και νέα αναπαραγωγικά άτομα αναλαμβάνουν για την συνέχιση της αποικίας.
Η βασίλισσα μπορεί να ζήσει έως και 25 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι εργάτες ζουν 2-5 χρόνια, Οι αποικίες μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε ορισμένα είδη, οι βασίλισσες γεννούν χιλιάδες αυγά κάθε μέρα. Για τους λόγους αυτούς, οι φωλιές των τερμιτών μπορεί να είναι τεράστιες.
Το μουχλιασμένο ξύλο αποτελεί για πολλά είδη τερμιτών τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας και είναι πιο εύπεπτο
Υπόγειοι τερμίτες
Είναι οι πιο διαδεδομένοι και καταστρεπτικοί. Ζουν μέσα στο έδαφος και ορύσσουν περάσματα μέχρι να προσεγγίσουν ξύλο ή κυταρρινούχα υλικά πάνω από το έδαφος. Η προσβολή δεν είναι φανερή εφόσον το ξύλο εμφανίζεται εξωτερικά ανέπαφο.
Ξηρού ξύλου τερμίτες
Οι τερμίτες αυτού του είδους ζουν σε ξηρό και υγιές ξύλο. Η προσβολή εμφανίζεται με τη σωρό από μικρά σε μορφή περιττωμάτων και φτιάχνουν τις στοές τους μέσα στο ξύλο και όχι στο έδαφος.
Μετά τη βροχή το σπίτι γέμισε Σκνίπες: Το φυσικό εντομοαπωθητικό που θα τις διώξει οριστικά
Υγρού ξύλου τερμίτες
Προσβάλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.Δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και τα ανοίγματα τους προς το ξύλο φράσσονται με περιττωματικά υλικά(φαγωμένο ξύλο και ακαθαρσίες). Η καταστροφή που προκαλούν στο ξύλο πολλές φορές είναι μεγαλύτερη όταν σ΄αυτό υπάρχει προσβολή και από μύκητες που του προκαλούν σήψη.
Οι περισσότεροι τερμίτες είναι υπόγειοι, αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουν τις αποικίες τους στο έδαφος.Αγαπούν το χώμα και χτίζουν περίτεχνα συστήματα σήραγγας (tunnel) που ονομάζονται galleries και εκτείνονται έως τρία πόδια κάτω από την επιφάνεια. Οι τερμίτες χρησιμοποιούν συχνά ευέλικτο δομικό υλικό για τη δημιουργία χωμάτινων αγωγών που οδηγούν από τις υπόγειες αποικίες τους προς τις πηγές τροφίμων στο έδαφος , όπως το ξύλο στο σπίτι σας.
Ξύλο και τερμίτες
Ο Τερμίτης θα καταναλώσει οποιοδήποτε υλικό περιέχει κυτταρίνη, και δεδομένου ότι το ξύλο περιέχει μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης, οι τερμίτες καταβροχθίζουν αχόρταγα το ξύλο. Εάν ένα κομμάτι ξύλου αγγίζει το έδαφος, να είστε σίγουροι ότι κάποια αποικία τερμιτών θα το εντοπίσει . Αν και μερικοί υπόγειοι τερμίτες καταναλώνουν και άλλα υλικά όπως βλάστηση, κοπριά και χούμο, κύρια πηγή της τροφής τους, και το αγαπημένο τους, είναι το ξύλο.
Σημάδια προσβολής τερμιτών
Οι τερμίτες ζουν εσωτερικά των προσβεβλημένων υλικών και συνεπώς, είναι σπάνιο να δείτε τους ίδιους τους τερμίτες. Πιθανές ενδείξεις που υποδεικνύουν την παρουσία τους είναι:
1. Τρίμματα ξύλου που αφήνουν έξω από τα προσβεβλημένα υλικά.
2. Ισομεγέθη φτερά που βρίσκονται σε σημεία εισόδου του κτιρίου και σε ξύλινα κουφώματα.
Εφόσον ορισμένα από αυτά τα σημάδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν, συνιστούμε την τακτική επιθεώρηση από επαγγελματία ελέγχου παρασίτων.
Ασημόψαρα υγρασίας μετά τις πρώτες βροχές: Πως να τα εξοντώσετε χωρίς απεντόμωση
Μέτρα πρόληψης προσβολής τερμιτών
Μείωση της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας μέσω τοποθέτησης ηλεκτρικών συσκευών αφύγρανσης (air condition, αφυγραντήρες), με την επισκευή τυχών διαρροών και με τον καλό αερισμό του χώρου. Τα air condition να συντηρούνται για αποφυγή ανάπτυξης υγρασίας και μυκήτων.
Σφράγισμα οπών κτιρίου (όπως ηλεκτρικών οπών)
Έλεγχος και καθαρισμός υδρορροών.
Η αποθήκευση καυσόξυλων και φυτοχώματος να γίνεται σε μακρινή απόσταση από το κτίριο.
Απομάκρυνση από τον εξωτερικό χώρο ξύλινων αντικειμένων που δε χρησιμοποιούνται και η ρίψη απορριμμάτων πάντα σε ειδικούς κάδους που κλείνουν καλά.
Έλεγχος εξωτερικών ξύλινων κατασκευών, όπως πέργκολες, για τυχών σημάδια μόλυνσης.
Τα κουφώματα να είναι στεγανά.
Να γίνεται φύτευση δέντρων και θάμνων σε πολύ κοντινή απόσταση από το κτίριο.
Να γίνεται φύτευση αναρριχητικών φυτών σε τοίχους και οροφές κτιρίων.
Να χρησιμοποιούνται χονδρόκοκκα υλικά εξωτερικά των κτιρίων γιατί έχουν καλή αποστράγγιση σε σχέση με τα λεπτόκοκκα.
Απώθηση πτηνών που έχουν την τάση να χτίζουν φωλιές επάνω στο κτίριο και απώθηση ζώων γενικότερα γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστίες εντόμων.
Σκολοπένδρα ή Σαρανταποδαρούσα: Το έντομο που μας τσιμπά ενώ κοιμόμαστε και πως να το διώξουμε
Αντιμετώπιση
Η εξόντωση τους βασίζεται στη μέθοδο trap-treat-release (T.T.R.). Η μέθοδος αυτή εκμεταλλεύεται την κοινωνικότητα των τερμιτών, οι οποίοι τρέφονται με τροφάλλαξη. Οι εργάτες είναι αυτοί που κάνουν όλη την δουλεία στην αποικία και οι μόνοι που μπορούν να πέμψουν το ξύλο. Αυτοί μεταφέρουν το χωνεμένο ξύλο σε όλα τα υπόλοιπα άτομα της αποικίας και τους ταΐζουν είτε στο στόμα είτε τρέφονται με τα περιττώματα των εργατών.
Έτσι, σύμφωνα με το igionomikikritis.gr χρησιμοποιώντας ένα σκεύασμα σαν δόλωμα επιτυγχάνεται η μεταφορά της τοξικής για τους τερμίτες ουσίας σε όλη την αποικία χωρίς να γίνει αντιληπτή είτε με τροφάλλαξη είτε με επαφή.
Διαβάστε όλα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026