Το κυκλάμινο, ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια που στολίζουν τους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Δείτε όλα τα μυστικά για να φυτέψετε στον κήπο ή την γλάστρα στο μπαλκόνι σας, το πανέμορφο αυτό λουλούδι.
Κυκλάμινο, ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα κι από τα πιο διάσημα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στη βεράντα και στο μπαλκόνι μας. Με τις πρώτες βροχές, τα κυκλάμινα κάνουν την εμφάνισή τους στη φύση και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο χαλί από υπέροχα λουλούδια. που χαρίζουν μία μαγευτική εικόνα.
Πολυετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη, το κυκλάμινο διαθέτει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που συνδυάζονται αρμονικά με τα πανέμορφα λουλούδια του σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού. Ανάλογα το είδος του κυκλάμινου, η ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του χειμώνα, ενώ υπάρχουν και είδη κυκλάμινου που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη.
Φούλι ή μπουγαρίνι: Ένα υπέροχο φυτό που θα στολίσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Τα άγρια κυκλάμινα εμφανίζονται στα πιο απόκρημνα μέρη, ανάμεσα σε σχισμές βράχων ή κάτω από μεγάλα δέντρα που τα προστατεύουν από το έντονο φως του ήλιου, καθώς αγαπούν την υγρασία και τη δροσιά. Αν τα φυτέψουμε κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μία φυσική πανδαισία χρωμάτων.
Βέβαια, μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα και σε γλάστρες για να στολίσουμε τα μπαλκόνια, τις αυλές και τις βεράντες μας. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται τα κυκλάμινα για να μας χαρίζουν πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια και πως θα τα διατηρήσουμε όμορφα και υγιή για πολλά χρόνια στον κήπο μας.
1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη κυκλάμινου;
Υπάρχουν πολλά άγρια είδη κυκλάμινου που φυτρώνουν στη χώρα μας. Εκτός από τα αυτοφυή που βρίσκουμε στην εξοχή, υπάρχουν και πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες που προμηθευόμαστε από φυτώρια λουλουδιών και έχουν συνήθως ως προέλευση κάποια άγρια είδη κυκλάμινου.
Γραικό κυκλάμινο (Cyclamen graecum): Το γραικό κυκλάμινο είναι το πιο διαδεδομένο κυκλάμινο στον ελληνικό χώρο. Έχει χαμηλή ανάπτυξη περίπου 15 εκατοστών και εντυπωσιάζει με τα υπέροχα ρόδινα άνθη του που έχουν έντονη κόκκινη απόχρωση στο κάτω μέρος τους. Η ανθοφορία του γραικού κυκλάμινου εμφανίζεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και έχει το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ότι δίνει λουλούδια πριν εμφανιστούν τα φύλλα του. Το συναντάμε σε πεδινές και ορεινές περιοχές της χώρας με τοπικές ονομασίες όπως λαγουδάκι, κοπελούλες και σκυλάκι.
Σάπιες ρίζες και ξεραμένα φυτά: Πως να κάνετε σωστή αποστράγγιση για να μην μαραίνονται τα λουλούδια σας
Κρητικό κυκλάμινο (Cyclamen creticum): To κρητικό κυκλάμινο ξεχωρίζει για τα άσπρα λουλούδια που μερικές φορές έχουν απαλές ροζ σκιές. Έχει πολύ αργή ανάπτυξη και διαθέτει φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς ή τριγωνικό. Τα λουλούδια του κρητικού κυκλάμινου έχουν ένα απαλό άρωμα και ανθίζουν από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο. Το συναντάμε άγριο στην Κρήτη και στην Κάρπαθο σε λιβάδια, σε όχθες ποταμιών ακόμα και πάνω σε παλιούς πέτρινους τοίχους.
Κυκλάμινο κυπριακό (Cyclamen cyprium): To κυπριακό κυκλάμινο φυτρώνει στις περισσότερες περιοχές της Κύπρου και χαρακτηρίζεται από άσπρα λουλούδια (μερικές φορές και ανοικτό ροζ) που έχουν έντονο γλυκό άρωμα. Η ανθοφορία του κυπριακού κυκλάμινου ξεκινά από το Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ τα φύλλα του σε σχήμα καρδιάς βγαίνουν στα τέλη φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, σε ασβεστώδη εδάφη, σε απότομες πλαγιές και δίπλα σε ποτάμια.
Περσικό κυκλάμινο (Cyclamen persicum): Το περσικό κυκλάμινο είναι το πιο διαδεδομένο είδος κυκλάμινου σε όλο τον κόσμο απ’ όπου έχουν προκύψει οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες κυκλάμινου. Αναπτύσσεται σε ύψος περίπου 20 εκατοστών με αντίστοιχη διάμετρο και εμφανίζει λουλούδια την περίοδο του χειμώνα σε ροζ, κόκκινο, μωβ και άσπρο χρώμα. Θα συναντήσουμε το περσικό κυκλάμινο να φυτρώνει στον ελληνικό χώρο και στην Κύπρο.
Σάλβια ή Φωτιά: Πως να τις φυτέψετε σε γλάστρα ή παρτέρι και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι και τον κήπο
Κισσόφυλλο κυκλάμινο (Cyclamen heredifolium): Το κισσόφυλλο κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κυκλάμινα στη φύση και ξεχωρίζει για το γωνιώδες σχήμα των φύλλων του που θυμίζει φύλλα κισσού. Θεωρείται πολύ ανθεκτικό είδος και ευδοκιμεί σε δάση, σε θαμνώδεις αλλά και βραχώδεις περιοχές της Μεσογείου, από τη Γαλλία ως την Τουρκία, καθώς και στη χώρα μας.
2. Τι συνθήκες χρειάζεται το κυκλάμινο για να αναπτυχθεί;
Τα κυκλάμινα αγαπούν το δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσονται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα στον κήπο μας κάτω από δέντρα, σε σημεία προστατευμένα από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Ευδοκιμούν σε ελαφριά εδάφη που δεν μαζεύουν πολύ νερό για να μην σαπίζουν οι ρίζες τους.
Αν και τα κυκλάμινα είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μέσα στο φθινόπωρο ή την άνοιξη, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα τα φύλλα του κυκλάμινου ή να αποτελέσει αιτία για να μην ανοίγουν τα μπουμπούκια των λουλουδιών του.
3. Πώς φυτεύουμε κυκλάμινα σε γλάστρα;
Για να φυτέψουμε κυκλάμινα στο μπαλκόνι, μπορούμε να προμηθευτούμε βολβούς (κόνδυλους) κυκλάμινου ή έτοιμα φυτά κυκλάμινου από φυτώρια. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού σε βάθος 5-10 εκατοστά και σε αποστάσεις περίπου 20 εκατοστά. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε έτοιμα γλαστράκια με ανθισμένα κυκλάμινα από φυτώρια, μέσα στο φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές του χειμώνα.
Ιστοί που μοιάζουν με αράχνης και κιτρινισμένα φύλλα στα λουλούδια: Απαλλαγείτε οριστικά με συμβουλές από ειδικό
Επιλέγουμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για την φύτευση του κυκλάμινου στο μπαλκόνι. Έτσι, τα φυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα και θα μας χαρίσουν απλόχερα την πλούσια ανθοφορία τους. Επιλέγουμε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σχετικά χαμηλές, με βάθος περίπου 20-25 εκατοστά, καθώς τα κυκλάμινα διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Για την φύτευση του κυκλάμινου, προμηθευόματε γόνιμο φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας του κυκλάμινου μία λεπτή στρώση χαλικιών που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι μας και ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ. Για εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα κυκλάμινα μας, είναι καλό κάποια βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για να δεχτούν λίγη φθινοπωρινή δροσιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το κυκλάμινο;
Τα κυκλάμινα χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του κυκλάμινου.
Ποτίζουμε συνήθως 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε το πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Ένας άλλος ασφαλής τρόπος για να ποτίσουμε σωστά το κυκλάμινο είναι βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να εμφανίζει υγρασία.
Φρέζια: Πως να τις φυτέψετε στο μπαλκόνι σας Όλα τα μυστικά από ειδικό
5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο κυκλάμινο;
Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας δώσει πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε κήπο, την περίοδο του φθινοπώρου, καλό είναι να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα.
Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε 2 βδομάδες για όλη την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.
6. Τι φροντίδα χρειάζεται το κυκλάμινο μέσα στο καλοκαίρι;
Το κυκλάμινο “κοιμάται” την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο. Για να το διατηρήσουμε μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το ρίζωμα του κυκλάμινου, στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτουμε το πότισμα και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Στις αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας δώσει καινούρια ανθοφορία.
7. Χρειάζεται κλάδεμα το κυκλάμινο;
To κυκλάμινο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αρχικά, την περίοδο του φθινοπώρου, αφαιρούμε τα λουλούδια μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. Διαφορετικά, τα ανθισμένα λουλούδια του κυκλάμινου βγάζουν σπόρους, το φυτό εξαντλείται και δεν δίνει πλούσια νέα ανθοφορία.
Επίσης, είναι σημαντικό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου αλλά και της άνοιξης να απομακρύνουμε άμεσα τα κιτρινισμένων φύλλα του κυκλάμινου από την βάση του φυτού. Αυτή η φροντίδα είναι πολύ σημαντική για να τονώσουμε την βλάστηση του και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος το φυτού.
Μαύρη ψείρα στα φυτά και τα λουλούδια του κήπου: Πως να την εξαφανίσετε οριστικά
8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το κυκλάμινο;
Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το κυκλάμινο προσβάλλεται συχνά από τη μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια. Για να το αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, ποτίζουμε τα φυτά μας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό για το πότισμα των κυκλάμινων και επαναλαμβάνουμε σε 2 εβδομάδες. Tο κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το έντομο του θρίπα που προκαλεί μικρά σημάδια στα φύλλα του, καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμο των φύλλων. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Εναλλακτικά, μια αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την οικολογική προστασία των κυκλάμινων είναι η εξής: Προσθέτουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Αφού το σουρώσoυμε, είναι έτοιμο για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.
9. Πώς πολλαπλασιάζεται το κυκλάμινο;
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κυκλάμινου, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι:
α) με σπόρους και β) με κόνδυλους, δηλαδή τους υπόγειους βολβούς που αναπτύσσουν τα κυκλάμινα. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου και τα πλεονεκτήματα του κάθε τρόπου.
α) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο: Μπορούμε να μαζέψουμε σπόρους μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία του κυκλάμινου και πέσουν τα πέταλα του άνθους. Οι σπόροι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σε σπορείο. Πριν φυτέψουμε τους σπόρους του κυκλάμινου, καλό είναι να τους βάλουμε σε νερό για 12-24 ώρες για να αυξηθεί η βλαστικότητα τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα φυτά που προκύπτουν από σπόρο, συνήθως δεν ανθίζουν την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.
β) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με κόνδυλους: Το κυκλάμινο πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους υπόγειους κόνδυλους. Πρόκειται για τους βολβούς του φυτού που μοιάζουν με μικρές “πατάτες” και αποτελούν τροποποιημένους υπόγειους βλαστούς. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.
Πως να φυτέψεις σαφράν ή κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα Οι θεραπευτικές ιδιότητες
10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το κυκλάμινο
Αν παρατηρούμε, σύμφωνα με το www.mistikakipou.gr τα λουλούδια του κυκλάμινου να ανθίζουν κάτω από το φύλλωμα του φυτού και όχι να βγαίνουν φυσιολογικά προς τα πάνω, αυτό οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης, σε ακανόνιστα ποτίσματα και σε εμφάνιση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Διαβάστε όλα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω