Κυκλάμινα: Πως να τα φυτέψετε στον κήπο ή την γλάστρα – όλα τα μυστικά 

Κυκλάμινα: Πως να τα φυτέψετε στον κήπο ή την γλάστρα – όλα τα μυστικά 
26 Σεπτεμβρίου 2024 | 14:21

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το κυκλάμινο;

Τα κυκλάμινα χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του κυκλάμινου.

Ποτίζουμε συνήθως 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε το πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Ένας άλλος ασφαλής τρόπος για να ποτίσουμε σωστά το κυκλάμινο είναι βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να εμφανίζει υγρασία.

Φρέζια: Πως να τις φυτέψετε στο μπαλκόνι σας  Όλα τα μυστικά από ειδικό

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο κυκλάμινο;

Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας δώσει πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε κήπο, την περίοδο του φθινοπώρου, καλό είναι να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα.

Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε 2 βδομάδες για όλη την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

6. Τι φροντίδα χρειάζεται το κυκλάμινο μέσα στο καλοκαίρι;

Το κυκλάμινο “κοιμάται” την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο. Για να το διατηρήσουμε μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το ρίζωμα του κυκλάμινου, στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτουμε το πότισμα και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Στις αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας δώσει καινούρια ανθοφορία.

7. Χρειάζεται κλάδεμα το κυκλάμινο;

To κυκλάμινο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αρχικά, την περίοδο του φθινοπώρου, αφαιρούμε τα λουλούδια μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. Διαφορετικά, τα ανθισμένα λουλούδια του κυκλάμινου βγάζουν σπόρους, το φυτό εξαντλείται και δεν δίνει πλούσια νέα ανθοφορία.

Επίσης, είναι σημαντικό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου αλλά και της άνοιξης να απομακρύνουμε άμεσα τα κιτρινισμένων φύλλα του κυκλάμινου από την βάση του φυτού. Αυτή η φροντίδα είναι πολύ σημαντική για να τονώσουμε την βλάστηση του και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος το φυτού.

Μαύρη ψείρα στα φυτά και τα λουλούδια του κήπου: Πως να την εξαφανίσετε οριστικά

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το κυκλάμινο;

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το κυκλάμινο προσβάλλεται συχνά από τη μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια. Για να το αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, ποτίζουμε τα φυτά μας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό για το πότισμα των κυκλάμινων και επαναλαμβάνουμε σε 2 εβδομάδες. Tο κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το έντομο του θρίπα που προκαλεί μικρά σημάδια στα φύλλα του, καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμο των φύλλων. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μια αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την οικολογική προστασία των κυκλάμινων είναι η εξής: Προσθέτουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Αφού το σουρώσoυμε, είναι έτοιμο για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

9. Πώς πολλαπλασιάζεται το κυκλάμινο;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κυκλάμινου, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι:

α) με σπόρους και β) με κόνδυλους, δηλαδή τους υπόγειους βολβούς που αναπτύσσουν τα κυκλάμινα. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου και τα πλεονεκτήματα του κάθε τρόπου.

α) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο: Μπορούμε να μαζέψουμε σπόρους μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία του κυκλάμινου και πέσουν τα πέταλα του άνθους. Οι σπόροι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σε σπορείο. Πριν φυτέψουμε τους σπόρους του κυκλάμινου, καλό είναι να τους βάλουμε σε νερό για 12-24 ώρες για να αυξηθεί η βλαστικότητα τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα φυτά που προκύπτουν από σπόρο, συνήθως δεν ανθίζουν την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.

β) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με κόνδυλους: Το κυκλάμινο πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους υπόγειους κόνδυλους. Πρόκειται για τους βολβούς του φυτού που μοιάζουν με μικρές “πατάτες” και αποτελούν τροποποιημένους υπόγειους βλαστούς. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.

Πως να φυτέψεις σαφράν ή κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα  Οι θεραπευτικές ιδιότητες

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το κυκλάμινο

Αν παρατηρούμε, σύμφωνα με το www.mistikakipou.gr τα λουλούδια του κυκλάμινου να ανθίζουν κάτω από το φύλλωμα του φυτού και όχι να βγαίνουν φυσιολογικά προς τα πάνω, αυτό οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης, σε ακανόνιστα ποτίσματα και σε εμφάνιση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Διαβάστε όλα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

www.daddy-cool.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version