Close

Οικιακές συσκευές: Λάθη που κάνουμε και τις καταστρέφουμε

Λάθη που όλοι έχουμε κάνει & καταστρέφουν 7 από τις σημαντικότερες οικιακές συσκευές

Οικιακές συσκευές: Λάθη που κάνουμε και τις καταστρέφουμε !Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά ποια λάθη κάνουμε και καταστρέφουν 7 από τις πιο βασικές οικιακές συσκευές μέσα στο σπίτι. Γιατί όσο έμπειρες νοικοκυρές κι αν είμαστε δεν μπορούμε να ξέρουμε όλα τα έξυπνα κόλπα της τεχνολογίας.

Υπάρχουν οικιακές συσκευές που επειδή χρησιμοποιούμε χρόνια, θεωρούμε ότι ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε είναι ολόσωστος. Όμως οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αυτές τις οικιακές συσκευές λάθος. Και αυτό, δεν οδηγεί μόνο σε αποτελέσματα χαμηλότερης ποιότητας από αυτά που θα έπρεπε αλλά βλάπτουν και τις συσκευές.

Δείτε ακόμα  Πως να κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας χωρίς καλοριφέρ – κλιματιστικό ή σόμπα 

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε τα λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε 7 από τις σημαντικότερες οικιακές συσκευές στο σπίτι. Επίσης, θα μάθουμε γιατί είναι σημαντικό να διορθώσουμε αυτά τα λάθη αλλά και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά αυτές τις οικιακές συσκευές. Διαβάστε παρακάτω:

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Σίδερο για τα ρούχα

Το σίδερο για τα ρούχα είναι μία οικιακή συσκευή που όλοι έχουμε στο σπίτι και όλοι την χρησιμοποιούμε πολύ συχνά. Λίγοι όμως ξέρουν ότι στο σίδερο για τα ρούχα απαγορεύεται να βάζουμε νερό βρύσης. Το νερό βρύσης, δημιουργεί άλατα στο σίδερο για τα ρούχα.

Επίσης ένα κοινό λάθος που κάνουν οι νοικοκυρές με το σίδερο για τα ρούχα, είναι που μετά από την χρήση του, αφήνουν το νερό που περίσσεψε, να μένει μέσα σε αυτήν την οικιακή συσκευή. Αυτή η κακή συνήθεια όμως, οδηγεί σε διάβρωση που αφήνει καφέ κηλίδες στα ρούχα.

Επίσης πολύ συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα, να γίνει διαρροή και το νερό να φτάσει μέχρι και τα καλώδια της οικιακής συσκευής.

Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα και είναι επικίνδυνο για την σωματική μας ακεραιότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να αδειάζουμε το νερό, κάθε φορά μετά την χρήση.

Επίσης η πλάκα του σίδερου πρέπει να καθαριστεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εμφανείς κηλίδες. Το θέμα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν μερικά μικρά νήματα και άλατα από το νερό.

Αυτά τα σωματίδια λοιπόν, μπορεί να μπλοκάρουν τις τρύπες που βγαίνει ο ατμός. Ένας απλός τρόπος είναι να καθαρίσετε την επιφάνεια με μαγειρική σόδα, την οποία έχουμε διαλύσει σε νερό.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Σίδερο

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Υπολογιστής

Υπολογιστή έχουν τα περισσότερα σπίτια, όμως οι περισσότεροι κάνουμε λάθη που καταστρέφουμε αυτή την κατά τα άλλα πολύ χρήσιμη οικιακή συσκευή. Για αρχή λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάτε να σκουπίζετε τα εσωτερικά στοιχεία του υπολογιστή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Αυτό διότι τις περισσότερες φορές που ο υπολογιστή υπερθερμαίνετε είναι εξαιτίας της συσσωρευμένης σκόνης που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αν δεν καθαρίσετε το εσωτερικό του υπολογιστή για πολύ καιρό, οι τρύπες του εξαερισμού κλείνουν και αυτό οδηγεί την συσκευή στην υπερθέρμανση. Φυσικά αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_Υπολογιστής

Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι η διάρκεια ζωής ενός υπολογιστή εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την τοποθεσία που έχετε επιλέξει να τον τοποθετήσετε. Οι τρύπες εξαερισμού είναι εύκολο να κλείσουν αν ο υπολογιστής βρίσκεται κοντά σε τοίχο.

Επίσης δεν πρέπει να τοποθετείτε τον υπολογιστή δίπλα σε σώμα που παράγει πολύ θερμότητα, όπως είναι ένα καλοριφέρ, σε μέρος που εκτίθεται σε πολύ έντονο φως του ήλιου αλλά και σε μέρος που έχει πολύ σκόνη και δεν καθαρίζετε συχνά, όπως είναι μία αποθήκη.

Αξίζει να θυμάστε ότι η θερμική πάστα CPU παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία από την υπερθέρμανση. Έχει καλή θερμική αγωγιμότητα και βρίσκονται ανάμεσα στον επεξεργαστή και στο ψυγείο. Λίγοι άνθρωποι λοιπόν γνωρίζουν ότι η υπερθέρμανση προκαλείται από την εξάτμισή της.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Υπολογιστής

Μην ξεχνάτε λοιπόν, κάθε 2 με 3 χρόνια να την αντικαθιστάτε. Τέλος υπάρχει ακόμη μία κακή συνήθεια που έχει αρνητικές συνέπειες για τον υπολογιστή μας. Αυτή είναι η επανεκκίνηση και η απενεργοποίηση του υπολογιστή που δεν γίνεται συχνά.

Με λίγα λόγια πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια, να αφήνουν τον υπολογιστή τους ανοιχτό ακόμη και για εβδομάδες. Αυτό οδηγεί τον υπολογιστή με την πάροδο του χρόνου σε διάφορες δυσλειτουργίες. Δεν θα έχετε καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, θα παρουσιάζονται σφάλματα και θα είναι αργός.

Όταν κάνετε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, ελευθερώνεται η μνήμη της συσκευής, αυξάνεται η καλή του απόδοση και διορθώνονται τυχόν σφάλματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Επίσης, κάνετε οικονομία στο ρεύμα που και αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Φορητός υπολογιστής

Πολλοί άνθρωποι επίσης έχουν φορητό υπολογιστή ή αλλιώς laptop στην κατοχή τους. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν όλα τα προβλήματα που αναφέραμε και στους σταθερούς υπολογιστές πιο πάνω. Όμως οι φορητοί υπολογιστές έχουν και τα δικά τους διαφοροποιημένα προβλήματα.

Για αρχή πολλοί άνθρωποι αφήνουν τον φορητό τους υπολογιστή συνεχώς συνδεδεμένο με το καλώδιό τους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί χαλάει η μπαταρία του φορητού υπολογιστή. Οι εταιρίες συνιστούν να φορτίζουμε τις υπολογιστές μας μέχρι και το 80% και να τους συνδέεται και πάλι όταν η μπαταρία φτάσει στο 40%.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Φορητός υπολογιστής 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα για τον φορητό μας υπολογιστή. Είναι λοιπόν προτιμότερο να μην κρυώνετε πολύ τον φορητό υπολογιστή. Αν παρόλα αυτά, αυτό το λάθος το έχετε κάνει ήδη υπάρχει λύση να το διορθώσετε.

Πριν ανοίξετε τον φορητό σας υπολογιστή, αφήστε την συσκευή να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και σκουπίστε την υγρασία για να αποφύγετε το βραχυκύκλωμα. Το ότι οι φορητοί υπολογιστές είναι κινούμενοι είναι μία άλλη πηγή προβλημάτων.

Ας πούμε, όταν θέλουμε να τοποθετούμε φορητούς υπολογιστές σε κάτι μαλακό  όπως ένα κρεβάτι ή στην αγκαλιά μας  . Αυτό οδηγεί πάντα σε υπερθέρμανση και βλάβη του φορητού υπολογιστή. Τοποθετήστε τον φορητό υπολογιστή σας σε σταθερές περιοχές όπως είναι ένα γραφείο, που δε θα φράξουν τις τρύπες του εξαερισμού.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Φορητός υπολογιστής 

Επίσης αρκετοί από εμάς εξακολουθούν να διαθέτουν παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους αντί για SSD κι αν κουνήσετε έναν φορητό υπολογιστή ενώ είναι ενεργοποιημένο ενδέχεται να προκληθεί μηχανική ζημιά.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Βραστήρες

Για αρχή είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι αν το νερό στον βραστήρα δεν είναι αρκετό και δεν καλύπτει ολόκληρο το θερμαντικό στοιχεία, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε βλάβη ο βραστήρας. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε ηλεκτρικό βραστήρα σε σημεία όπου εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως οι φούρνοι ή οι σόμπες.

Μπορεί να παραμορφωθεί το σώμα του βραστήρα κι άλλα πλαστικά στοιχεία. Αυτή είναι μία οδηγία που τα εγχειρίδια χρήσης του βραστήρα, την αναφέρουν συχνά. Επίσης είναι σημαντικό τα άλατα στον βραστήρα να τα αφαιρούμε εγκαίρως.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Βραστήρες 

Να θυμάστε ότι εμφανίζονται όχι μόνο στους μεταλλικούς βραστήρες αλλά και στα μεταλλικά θερμαντικά στοιχεία των πλαστικών βραστήρων. Ακόμη κι αν οι βραστήρες έχουν ενσωματωμένα φίλτρα που μπορεί να αποτρέψουν την δημιουργία αλάτων, θα πρέπει και πάλι να καθαρίζονται.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε έναν βραστήρα είναι να αναμείξετε ξύδι και νερό σε αναλογία 1/1 και αφήνοντας τον βραστήρα με το μείγμα για μία νύχτα. Το πρωί, πλένετε καλά τον βραστήρα. Επίσης μία άλλη εναλλακτική λύση είναι να μην αφήνουμε μέσα στον βραστήρα το νερό που δεν χρειαζόμαστε. Αδειάστε τον βραστήρα μετά από κάθε χρήση.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Βραστήρες 

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Κρεατομηχανές

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Κρεατομηχανές 

Για αρχή πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πλένετε μέρη της κρεατομηχανής σε πλυντήριο πιάτων, εκτός αν το αναφέρει το εγχειρίδιο χρήσης. Το θέμα είναι ότι πολλές σύγχρονες κρεατομηχανές είναι κατασκευασμένες από το αλουμίνιο.

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν επιθετικά απορρυπαντικά που περιέχουν αλκαλικά φωσφορικά άλατα. Όταν αυτά τα στοιχεία έρχονται σε επαφή με το αλουμίνιο, αυξάνουν την οξείδωση. Επίσης, τα υπολείμματα αυτών των απορρυπαντικών μπορεί να παραμείνουν στα κομμάτια και να καταλήξουν στο κρέας σας.

Θα πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν οστά. Μερικές κρεατομηχανές έχουν αρκετή ισχύ για τα οστά αλλά οι περισσότερες κρεατομηχανές απλά θα χαλάσουν. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνουμε μία κρεατομηχανή να υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αν έχετε μία καινούρια κρεατομηχανή στην κατοχή σας, μπορεί να σπάσει επειδή βάζετε πάρα πολύ κρέας στο εσωτερικό της και δεν το επεξεργάζεστε για πολύ ώρα.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Μπλέντερ

Για αρχή πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρέπει να αλέθετε πάγο στο μπλέντερ ή άλλα κατεψυγμένα τρόφιμα. Αν το μπλέντερ δεν είναι αρκετά ισχυρό, μπορεί να σπάσουν διάφορα εξαρτήματα όπως τα μαχαίρια, το μοτέρ και άλλα. Αν θέλετε να αλέσετε πάγο, θα πρέπει να προσθέσετε και λίγο νερό.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Μπλέντερ 

Δεν πρέπει από την άλλη να επεξεργάζεστε στο μπλέντερ και πολύ ζεστά προϊόντα. Σε ένα κλειστό βάζο με ζεστό φαγητό ο αέρας στο εσωτερικό θα θερμανθεί ακόμη περισσότερο και αυτό θα αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό και η κανάτα ενδέχεται να σπάσει.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε λοιπόν, είναι να  καλύψετε με μία πετσέτα το μπλέντερ και να χρησιμοποιήσετε την χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα. Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι όταν χρησιμοποιείτε το μπλέντερ για αρκετή ώρα, πρέπει να αφήνετε το μοτέρ να κρυώνει, με μικρά διαλείμματα.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές: Κλιματιστικό

Όλοι έχουμε κλιματιστικό όμως μερικοί από εμάς δεν ξέρουν ότι πρέπει να κάνουμε στο κλιματιστικό τακτικό σέρβις. Αυτό το σέρβις μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς την βοήθεια επαγγελματία και αναφερόμαστε στον καθαρισμό των φίλτρων και την αλλαγή τους, την σωστή χρονική στιγμή.

Αυτές οι κινήσεις θα κάνουν το κλιματιστικό να δουλεύει καλύτερα αλλά θα βοηθήσουν και στην υγεία μας. Βλέπετε τα καλά και καθαρισμένα φίλτρα, βγάζουν καλής ποιότητας αέρα τον οποίο και εισπνέουμε. Σε αντίθεση με τα βρώμικα φίλτρα, που βγάζουν στην ατμόσφαιρα μολυσμένο αέρα.

Λάθη που κάνουμε με τις οικιακές συσκευές_ Κλιματιστικό 

Επίσης πολλοί από εμάς ανοίγουμε τα παράθυρα όταν έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό, για να αερίζετε ο χώρος καλύτερα. Σίγουρα δεν πρέπει να αναπνέουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον αέρα που παράγει το κλιματιστικό είτε αυτός ο αέρας είναι ζεστός είτε κρύος.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα ενώ η συσκευή είναι αναμμένη. Αυτό διότι, επιβραδύνουν την διαδικασία της ψύξης ή της θέρμανσης και προκαλούν διακοπή του κλιματιστικού. Το σωστό είναι να ανοίγουμε το κλιματιστικό και κάθε μία ώρα να το απενεργοποιούμε για να ανοίξουμε ελαφρώς τα παράθυρα.

Το κλιματιστικό που δεν είναι αρκετό για ένα δωμάτιο μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα επειδή χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο. Γι’ αυτό πρέπει να παίρνετε κλιματιστικά που να αναλογούν στην έκταση των χώρων που θα το τοποθετήσετε.

Αν η απόδοση είναι μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε θα χρειαστεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα κρυώσει επίσης ένα μικρό δωμάτιο πιο γρήγορα. Έτσι το επίπεδο υγρασίας θα πέσει πολύ χαμηλά κάτι που είναι πολύ ανθυγιεινό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: domosedy.com