Close

Μαύρα και λευκά μαμούνια στο αλεύρι και τα ζυμαρικά : Το κόλπο για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Μαύρα και λευκά μαμούνια στο αλεύρι και τα ζυμαρικά : Το κόλπο για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Μαύρα και λευκά μαμούνια στα τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα μακαρόνια και το ρύζι. Το κόλπο για να τα διατηρήσετε φρέσκα και χωρίς έντομα στο για πολύ καιρό.

Πολλά τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα μακαρόνια και το ρύζι, όταν ανοιχτεί η συσκευασία είτε μπαγιατεύουν είτε πιάνουν μαμούνι. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα διατηρήσετε φρέσκα και χωρίς μαμούνια στο ντουλάπι για πολύ καιρό.

Τα τρόφιμα μακράς διάρκειας που βάζουμε στο ντουλάπι πολλές φορές όταν πάμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε έχουμε ανοίξει ήδη την συσκευασία είτε είναι κλειστή ή έχουν μπαγιατέψει ή κρύβουν εκπλήξεις όπως μικρά μαύρα και λευκά μαμούνια.

Τα προϊόντα που είναι πιο ευπαθή μέσα στην τροφοθήκη είναι συνήθως τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, το αλεύρι και τα δημητριακά. Τα τρόφιμα που οι συσκευασίες τους έχουν ανοιχτεί αρκετό καιρό πριν μπορεί να μην είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

Σκόρος τροφίμων και ρούχων: Πως να απαλλαγείτε με κόλπα της γιαγιάς χωρίς χημικά

Μαμούνι στο ντουλάπι με τα τρόφιμα: Πως να απαλλαγείτε από τον σκόρος τροφίμων μια και καλή 

Εμείς σας έχουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να ελέγχεις τα προϊόντα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αν είναι πολυκαιρισμένα, αλλά και μικρά μυστικά για το πώς θα τα διατηρείς φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Πάμε να δούμε κάθε είδος ξεχωριστά:

Ζυμαρικά – Δημητριακά

Όταν βάζετε μια ανοιχτή συσκευασία ζυμαρικών (μακαρόνια, μανέστρα, κους-κους κ.α) στο ντουλάπι πρέπει να τα κλείνετε καλά με κάποιο λαστιχάκι ή τα ειδικά κλιψάκια που κυκλοφορούν στην αγορά. Το πια σημαντικό όλων όμως είναι να είστε σίγουροι ότι στο ντουλάπι δεν έχει υγρασία, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν. Αν όταν πάτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι μαλακά αντί για τραγανά, αυτό σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένα και πρέπει να τα πετάξετε.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τυλίγουμε ποτέ το τυρί σε μεμβράνη τροφίμων  Δείτε τον σωστό τρόπο να διατηρείτε τα τυριά

Ρύζι: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Ρύζι

Για να διατηρήσετε το ρύζι, σωστά όταν το έχετε ήδη ανοίξει πρέπει να το βγάλετε από την συσκευασία του και να αδειάσετε όσο περισσέψει σε πάνινο σακουλάκι για να μπορεί να «αναπνέει». Προσθέστε μέσα στο σακουλάκι και μια μικρή χούφτα πιπέρι σε κόκκους που θα κρατήσει τα ανεπιθύμητα ζωύφια μακριά.

Όσπρια

Αν τα όσπρια είναι πολυκαιρισμένα, ότι θα φαίνονται πανιασμένα και μαυρισμένα. Τα όσπρια πρέπει να διατηρούνται σε πάνινες συσκευασίες, σε ξηρό μέρος και όχι για περισσότερο από 6 μήνες.

Καφές

Για να μη ξεθυμάνει και χάσει τη γεύση και το άρωμά του o συσκευασμένος καφές, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο. Από την στιγμή που θα τον ανοίξετε όμως, πρέπει να τον αδειάσετε σε κάποιο βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς, και να το βάλετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Ο καφές που έχει ανοιχτεί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 εβδομάδες.

Έντομα αποθηκών και τροφίμων: Ποιά είναι και πως να τα εξαφανίστε τα μια και καλή από την αποθήκη και το πατάρι

Προειδοποίηση – Επικίνδυνο αλεύρι που περιέχει αλκαλοειδή τροπανίου

Αλεύρι

Το αλεύρι είτε είναι συσκευασμένο είτε το έχετε αγοράσει χύμα από το φούρνο αν το βάλουμε στο ντουλάπι μετά από λίγο καιρό το πιο πιθανό είναι να πιάσει μαμούνι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να μην αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα,  είναι να βάλουμε το αλεύρι στο ψυγείο.

Extra tip:

Όταν γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ και τακτοποιήσετε τα ψώνια στο ντουλάπι φροντίστε να βάλετε τα παλιότερα προϊόντα πάνω από τα καινούρια. Έτσι όταν θα χρειαστείτε κάποιο τρόφιμο να καταναλώσετε πρώτα αυτό που έχετε περισσότερο καιρό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω για να τακτοποιήσετε σωστά τα πράγματα σας στο ντουλάπι για να μην χρειαστεί να πετάτε τα τρόφιμα σας.

Όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr