Close

Μαύρες μεγάλες κατσαρίδες στο σπίτι: Δείτε που κρύβονται και πως να τις εξολοθρεύσετε

Ανατριχιαστικές μαύρες κατσαρίδες στο σπίτι: Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο – Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή

Μαύρες μεγάλες κατσαρίδες στο σπίτι; Δείτε που κρύβονται και πως να τις εξολοθρεύσετε. Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο;  Η μαύρη κατσαρίδα ή αλλιώς ανατολική ή Ασιατική κατσαρίδα, είναι αρκετά συνηθισμένη στην χώρα μας. Ελάτε να δούμε ποια είναι τα της χαρακτηριστικά, σε ποιο περιβάλλον ζει, πόσο επικίνδυνη είναι και πως να απαλλαγείτε μια και καλή.

Ανατριχιαστικές μαύρες κατσαρίδες στο σπίτι: Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο – Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή

Δείτε ακόμα: Μικρές ξανθιές κατσαρίδες στην κουζίνα: Που κάνουν φωλιές και πως να τις διώξεις

ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ή αλλιώς ανατολική

Η μαύρη κατσαρίδα που παράλληλα ονομάζεται και ανατολική ή Ασιατική κατσαρίδα είναι ένα από τα πιο κοινά είδη που συναντάμε στη χώρα μας. Σε αυτή τη σελίδα θα δούμε ποια είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά, σε ποιο περιβάλλον ακμάζει και πιο είναι το υγειονομικό ρίσκο. Επιπλέον, πως αναπαράγεται, πως εισχωρεί στον χώρο μας αλλά και πως μπορείτε να τις απομακρύνετε με φυσικά μέσα.

Κύρια χαρακτηριστικά που διαθέτει η μαύρη κατσαρίδα

Η μαύρη κατσαρίδα(Blatta orientalis) είναι ένα αρκετά ανθεκτικό είδος. Έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος αφού μπορεί να φτάσει και τα 3cm και έχει διάρκεια ζωής ως και 2 χρόνια. Το χρώμα της είναι μαύρο ή σκούρο καφέ γυαλιστερό. Οι θηλυκές έχουν πολύ μικρά φτερά που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Οι αρσενικές διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερα καθώς καλύπτουν τα 3/4 της κοιλιάς τους. Καμία όμως από τις δυο δεν μπορεί να πετάξει.

Η ανατολική κατσαρίδα έχει ένα χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από τα άλλα είδη. Παρ’ όλο που προτιμάει τη ζέστη τα καταφέρνει αρκετά καλά και στο κρύο.

Δείτε ακόμα: Χειμωνιάτικα έντομα στο σπίτι: Δείτε ποια είναι και πως να τα διώξετε οριστικά

Η Ασιατική κατσαρίδα προέρχεται από την Κριμαία αλλά με τον καιρό εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Είναι από τα πιο αργοκίνητα είδη κατσαρίδας και εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές σχετικά αργά.

Ανατριχιαστικές μαύρες κατσαρίδες στο σπίτι: Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο – Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ – Infographic

Μάθετε από που μπαίνουν οι κατσαρίδες στο σπίτι και ποια υλικά τις προσελκύουν

Σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται η μαύρη κατσαρίδα

Το ιδανικό περιβάλλον για τις μαύρες κατσαρίδες είναι ζεστό με αρκετή υγρασία αλλά και διαμόρφωση κρυψώνων κάλυψης. Επίσης πρέπει να παρέχει σταθερές ευκαιρίες εύρεσης τροφής. Το συγκεκριμένο είδος δραστηριοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους ψάχνοντας τροφή σε οργανικές ύλες που σαπίζουν, φύλλα και φυσικά σκουπίδια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να εισβάλλουν και σε κτίρια αν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Σαν είδος δραστηριοποιείται τη νύχτα γι’ αυτό είναι πολύ σπάνιο να τις συναντήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμούν τις αμυλούχες τροφές.

Δείτε ακόμα: Σαρανταποδαρούσες κατσαρίδες μυρμήγκια και ακόμη 7 ανατριχιαστικά έντομα που φωλιάζουν στο σπίτι: Δείτε πως να τα εξαφανίσετε 

Ανατριχιαστικές μαύρες κατσαρίδες στο σπίτι: Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο – Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή

Πως και πότε αναπαράγεται η Ασιατική κατσαρίδα

Η Ασιατική κατσαρίδα διαμορφώνει κάψουλες αυγών σε μια ημέρα και τις εναποθέτει μετά από μια ως και επτά μέρες αφού ζευγαρώσει. Η κάψουλα έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ και έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό και φιλοξενεί ως και 18 αυγά. Όταν γελιούνται έχουν άσπρο χρώμα που στη πορεία γίνεται ερυθρό και όταν ενηλικιώνονται γίνεται σκούρο καφέ και μαύρο.

Οι μαύρες κατσαρίδες χάνουν την βιωσιμότητα τους σε θερμοκρασίες κάτω του 0 °C, ενώ εκκολάπτουν τα αυγά τους ιδανικά στη θερμοκρασία των 29.5 °C. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 1,5 μήνα.

Όπως όλες οι κατσαρίδες, μπορούν να αναπτυχθούν εκτενώς τους θερμούς μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν εντοπίζονται κρούσματα είναι καλό να διενεργηθεί απολύμανση για κατσαρίδες την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Που συναντάμε τη μαύρη κατσαρίδα πως εισχωρεί και τι μπορούμε να κάνουμε

Όπως είπαμε η Ασιατική κατσαρίδα δραστηριοποιείται κυρίως σε εξωτερικό περιβάλλον και δεν τη συναντάμε τόσο συχνά όπως την κατσαρίδα της κουζίνας. Έχει όμως την ικανότητα να αναρριχηθεί ακόμη και σε ανώτερα πατώματα πολυκατοικιών μέσω των σωλήνων ύδρευσης. Τη συναντάμε ευρέως σε υπονόμους και γενικότερα σε αποχετευτικά δίκτυα καθώς βρίσκουν την υγρασία που χρειάζονται.

Τα μέρη που υπάρχουν σκουπίδια και έντονες οσμές είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης είναι σύνηθες να τις εντοπίζουμε σε κελάρια, αποθήκες, επιχειρήσεις εστίασης, νοσοκομεία, πλοία και σε άλλα μέρη. Στα εξωτερικά μέρη τη συναντάμε κάτω από πέτρες και φύλλα σε αποσύνθεση.

Μπορούν και εισχωρούν σε κτίρια μέσω των σωλήνων της αποχέτευσης, αεραγωγών και από τρύπες ή ρωγμές στους τοίχους. Επίσης μπορούν πολύ εύκολα να εισβάλουν σε ισόγεια από παράθυρα ή ανοιχτές πόρτες. Κρύβονται κάτω από έπιπλα, μέσα σε ντουλάπια και γύρω από ηλεκτρικές συσκευές όπως το ψυγείο.

Δείτε ακόμα: Έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες: Δείτε φωτογραφίες και πως να τα εξολοθρεύσετε

Ανατριχιαστικές μαύρες κατσαρίδες στο σπίτι: Στον πάγκο της κουζίνα ή το μπάνιο – Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή

Πως να τις εξοντώσετε με φυσικό τρόπο

Η ανατολική κατσαρίδα όπως και όλες οι κατσαρίδες εκμεταλλεύεται όλες τις πιθανές ευκαιρίες εύρεσης τροφής. Έτσι είναι εύλογο να καταλάβουμε πως στα σημεία που δραστηριοποιείται δεν πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα τροφής. Ψίχουλα, ίχνη ζάχαρης, βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη ή σκουπίδια που δεν αλλάζονται συχνά σε κάδους θα τις προσελκύσουν.

Πολύ σημαντικό είναι να σφραγιστούν όλες οι είσοδοι με σιλικόνη ή με κάποιο άλλο σχετικό υλικό. Ρωγμές και τρύπες σε τοίχους και σωλήνες, επίσης μπορούν να τοποθετηθούν τάπες εσωτερικά των αεραγωγών που να φράζουν την εσωτερική κατεύθυνση. Τέλος ειδικά για τις ισόγειες κατοικίες οι σίτες μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.

Δείτε ακόμα: Σκαθάρια χαλιών: Τα σιχαμερα έντομα που τρέφονται από τις ίνες των χαλιών-Δείτε πως να τα διώξετε

Ο πιο δημοφιλής και αξιόπιστος τρόπος να εξοντώσετε τη την μαύρη κατσαρίδα, σύμφωνα με το apolymanseis.me είναι φτιάχνοντας ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και άχνης ζάχαρης σε ένα ρηχό πιάτο. Αφήστε το πιάτο για όλο το βράδυ στο σημείο που έχετε εντοπίσει πως η κατσαρίδα δραστηριοποιείται. Η ζάχαρη προσελκύσει τις κατσαρίδες και αφού την καταναλώσουν θα θανατωθούν από τη μαγειρική σόδα.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr