Ποια ξύλα είναι καλύτερα για τζάκι και ξυλόσομπα: Ελιά, πεύκο ή πουρνάρι;Οξυά ή Δρυς; Ποια είναι ποιο οικονομικά και ποιά ξύλα καίνε καλύτερα.
Πιάσαν τα πρώτα κρύα και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε να ανάβουμε το τζάκι ή την ξυλόσομπα μας; Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα που μπορούμε να επιλέξουμε και όλοι οι κανόνες…καύσης!
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σπίτια στρέφονται στην επιλογή του τζακιού και της ξυλόσομπας, αφού ακόμη και το φυσικό αέριο, έχει φτάσει στα ύψη. Οικονομικά φαίνεται πως συμφέρει πολλά νοικοκυριά να αγοράζουν μερικούς τόνους ξύλα κάθε χρόνο από το να πληρώνουν κάθε μήνα πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Υπάρχουν κάποια βασικά ξύλα που επιλέγουμε για να κάψουμε στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα, τα οποία καίγονται πιο αργά, οπότε είναι και πιο οικονομικά. Ποια είναι όμως τα ιδανικότερα; Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τους κανόνες της καύσης.
Δείτε ακόμα Ρίξε λεμόνι στο τζάκι και κανε το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα
Θα μάθουμε για τα ξύλα που καίγονται γρήγορα, για τα ξύλα που καίγονται πιο αργά, για τα επικρατέστερα ξύλα που προτιμούμε που συνήθως είναι η ελιά, το πουρνάρι ή το πεύκο και θα τα συγκρίνουμε. Έτσι ώστε να κάνουμε την σωστή επιλογή φέτος τον Χειμώνα. Διαβάστε παρακάτω:
Οι βασικοί κανόνες της καύσης
Ξεκινάμε το σημερινό μας άρθρο με τους βασικούς κανόνες της καύσης για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που φέτος θα ξεκινήσουμε να καίνε τζάκι ή ξυλόσομπα, αλλά κι επειδή υπάρχει μία μικρή παραπληροφόρηση ακόμη και σε αυτούς τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια θερμαίνονται με τζάκι ή ξυλόσομπα.
Ο πρώτος κανόνας είναι ότι τα ξύλα που θα αγοράσουμε για το τζάκι μας ή την ξυλόσομπά μας θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4-6 μήνες προτού τα χρησιμοποιήσουμε. Τα καυσόξυλα που θα τα χρησιμοποιήσουμε ως προσάναμμα (δηλαδή το αρχικό στάδιο της φωτιάς) ονομάζονται μαλακή ξυλεία και σε αυτά συγκαταλέγονται το πεύκο, το έλατο και άλλα.
Από την άλλη τα σκληρά ξύλα που είναι για παράδειγμα η δρυς είναι αυτά που προτιμούμε για να διατηρήσουμε την φωτιά. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες ξύλων αφορά την πυκνότητά τους. Όσο πιο μικρή πυκνότητα έχει ένα ξύλο, δηλαδή όσο περισσότερο κενό χώρο τόσο πιο εύκολα καίγεται.
Δείτε ακόμα Τρεις εύκολες πατέντες για να κόψετε εύκολα τα ξύλα (βίντεο)
Τα σκληρά ξύλα έχουν μεγάλη πυκνότητα, οπότε και μικρό κενό χώρο κι έτσι καίγονται πιο αργά με αποτέλεσμα να κάνουμε οικονομία στην τσέπη μας και να μην χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε τρεις και λίγο τα ξύλα. Τέλος, η ιδανική φωτιά χρειάζεται τον συνδυασμό και των δύο ειδών ξύλων.
Τι κάνουμε με την αποθήκευση των ξύλων;
Το Α και το Ω παίζει η αποθήκευση των ξύλων. Μετράει πολύ ο χώρος που θα επιλέξουμε να τα αποθηκεύσουμε αλλά και ο τρόπος. Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τα δύο χρόνια και έχουν ξεραθεί τελείως.
Τα καυσόξυλα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και φυσικά ο χώρος που θα τα αποθηκεύσουμε να έχει υγρασία κάτω από 15%.
Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα για καύση; Ας δούμε τα χαρακτηριστικά τους
Το πεύκο
Το πεύκο είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα όμως καίγεται γρήγορα. Ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι και στα αρνητικά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε τρεις και λίγο τα ξύλα στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα, οπότε να μας τελειώνουν και πιο γρήγορα.
Ενώ το πεύκο θα το βρεις συνήθως στην ίδια τιμή με καλύτερης ποιότητας ξύλα όπως είναι η δρυ, η οξιά ή η ελιά, σκάει περισσότερο από τα υπόλοιπα ξύλα και αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας, αφού μία σπίθα έξω από το τζάκι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πυρκαγιά.
Η ελιά
Η ελιά φαίνεται πως είναι το καλύτερο ξύλο για να το κάψουμε στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα. Κάνει μία μικρή και ήρεμα φλόγα και ανάβει εύκολα. Οι περισσότεροι έμποροι ξύλων συστήνουν στους καταναλωτές τους την ελιά ως το καλύτερο ξύλο, αφού καίγεται αργά και προσφέρει οικονομική θέρμανση στον χώρο.
Το πουρνάρι
Από την άλλη το πουρνάρι έχει μεγάλη θερμική απόδοση. Είναι ένα ξύλο που θεωρείται υψηλής ποιότητας όμως δεν συνιστάται σε μεγάλες ποσότητες. Το πουρνάρι ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα άλλα ξύλα. Καίγεται και αυτό αργά και είναι ιδανικό και για τζάκι και για ξυλόσομπα.
Η οξιά
Εκτός από την ελιά, το πεύκο και το πουρνάρι υπάρχει και η οξιά. Η οξιά είναι ένα σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης. Η καύση διαρκεί περισσότερο από του πεύκου. Όμως ο χρόνος καύσης δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο που θα συναντήσουμε στην δρυ ή στην ελιά.
Στα καλά της οξιάς είναι ότι δεν σκάει τόσο πολύ και ανάβει δύσκολα. Χρησιμοποιείται για την κυρίως καύσης και όχι ως προσάναμμα γι’ αυτό και είναι σίγουρα μία καλύτερη επιλογή από το πεύκο αλλά όχι από την ελιά. Επίσης η οξιά μπορεί να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια πιο εύκολα από τα άλλα ξύλα, οπότε είναι μία καλή επιλογή για ξυλόσομπες.
Η δρυς
Η δρυς δεν πετάει σπίθες και παράγει και αυτή μία ήρεμη φλόγα. Είναι ένα ξύλο που προτιμάται κυρίως από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στην χώρα μας αφού καίγεται πιο αργά από τα άλλα ξύλα.
Έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες και όπως και η ελιά παράγει μία ήρεμη φλόγα. Η δρυς ανάβει δύσκολα και τις περισσότερες φορές απαιτείται προσάναμμα.
Τελικά ποια ξύλα να επιλέξουμε;
Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι ολοφάνερη. Αν καίτε τζάκι η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι η ελιά και αμέσως μετά η δρυς. Δεν είναι άσχημο το πουρνάρι, όμως όπως σας είπαμε δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες ποσότητες ενώ το πεύκο θα πρέπει να το αποφεύγεται.
Όσων αφορά την ξυλόσομπα φαίνεται πως η οξιά είναι το καλύτερο ξύλο που μπορείτε να επιλέξετε αλλά ανάμεσα σε ελιά, πεύκο ή πουρνάρι, επιλέξτε και πάλι την ελιά για να είστε σίγουροι. Καλό Χειμώνα!
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Η Γη της Ελιάς : Η Αμαλία σκοτώνει τον εκβιαστή της
- Πρότυπα Σχολεία – Oι αλλαγές : Πώς θα γίνεται η εισαγωγή μαθητών
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Λεπτά τηγανόψωμα της γιαγιάς με το μυστικό με το λιωμένο βούτυρο που τα απογειώνει