Το σχοινόπρασο η αλλιώς chive είναι πολυετές, ανθεκτικό μυρωδικό, που αγαπά την υγρασία, και μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Έχει υψηλή διατροφική αξία και πολλές χρήσεις στην μαγειρική. Δείτε πως να το φυτέψεις, τι φροντίδα χρειάζεται αλλά όλα τα μυστικά από ειδικό.
Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το σχοινόπρασο και πόσοι έχετε δοκιμάσει αυτό το εξαιρετικό μυρωδικό στην κουζίνα σας;
Πως να φυτέψεις σαφράν ή κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα Οι θεραπευτικές ιδιότητες
Το σχοινόπρασο, ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά chives, είναι ένα πολυετές κηπευτικό, ένα είδος μικρού κρεμμυδιού που καλλιεργείται αποκλειστικά για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του. Ευκαρία λοιπόν να φυτέψουμε σχοινόπρασο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το γνωρίσουμε!
Με καταγωγή από την Κίνα, το σχοινόπρασσο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο. Έχει πιο ελαφριά γεύση και άρωμα από το κρεμμύδι και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δημοφιλές στη σύγχρονη γαστρονομία, όπου χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε πίτες, σε σάλτσες και σε διάφορες συνταγές μαζί με κρέας ή ψάρι.
Σάπιες ρίζες και ξεραμένα φυτά: Πως να κάνετε σωστή αποστράγγιση για να μην μαραίνονται τα λουλούδια σας
1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του σχοινόπρασου;
Το σχοινόπρασσο ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με πολύ καλή αποστράγγιση. Αναζητά δροσερό περιβάλλον, είναι ανθεκτικό στο κρύο και σε ηλιόλουστες θέσεις παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή, η υπερβολική υγρασία ωστόσο μπροεί να του προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Το σχοινοπρασο πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
Μπορούμε να φυτέψουμε το σχοινόπρασο απευθείας με σπορά στο χωράφι αρκεί όταν φτάσει σε ανάπτυξη 10-15 εκατοστών να τα αραιώσουμε σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά. Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο, τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών.
Για να φυτέψουμε το σχοινόπρασο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο 30 εκατοστών και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
Έξυπνα κολπα για μην ξεραθούν τα λουλούδια και τα φυτά σας όταν πάτε διακοπές
2. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του σχοινόπρασου;
Το σχοινόπρασο αγαπά το δροσερό περιβάλλον, γι’ αυτό ποτζίουμε τακτικά, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού προκειμένου να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει για πολύ. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.
Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε μια φορά το μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχει το σχοινόπρασο πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Σχετικά με την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών καθώς επίσης των εντόμων της μελίγκρας και του θρίπα που προσβάλλον το σχοινόπρασο, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα χαλκού και σαπώνων αλάτων καλίου κάθε 2 βδομάδες.
3. Πότε μπορούμε να απολαύσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου;
Το σχοινόπρασο ως πολυετές φυτό που δεν χάνει το φύλλωμα του το χειμώνα, μας επιτρέπει να κόβουμε φύλλα όλο τον χρόνο. H συγκομιδή των φύλλων του σχοινόπρασου μπορεί να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση των φυτών ή δύο μήνες μετά την σπορά του.
Πως και πότε πρέπει να ποτίζουμε τα λουλούδια το καλοκαίρι για να μην ξεραθούν και να μην καούνε
Τον πρώτο χρόνο μπορούμε να κάνουμε 3-4 συγκομιδές, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορούμε να συγκομίζουμε φύλλα μία φορά το μήνα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τα φύλλα από τη βαση του φυτού, 4-5 εκατοστά πάνω από το χώμα, ώστε να μπορέσει το φυτό μας να αναπτύξει σύντομα πάλι πλούσια βλάστηση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα άνθη του σχοινόπρασου που ανθίζουν Μάιο-Ιούνιο τρώγονται και αυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα, αν τα τοποθετήσουμε σε μια κλειστή νάυλον σακούλα. Τα αποξηραμένα φύλλα του σχοινόπρασου καλύτερα να τα αποφεύγουμε, καθώς έχουν χάσει αρκετό από το άρωμα τους.
4. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του σχοινόπρασου
Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε και να αραιώνουμε τα φυτά του σχοινόπρασου κάθε 3-4 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την ανάπτυξη του και επιτρέπουμε καλύτερο αερισμό των φυτών ώστε να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες.
Σάλβια ή Φωτιά: Πως να τις φυτέψετε σε γλάστρα ή παρτέρι και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι και τον κήπο
Η αραίωση καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να έχουν περιθώριο μερικών βδομάδων τα διαχωρισμένα φυτά του σχοινόπρασου για να αναπτυχθούν μέχρι την επόμενη συγκομιδή.
Όταν το σχοινόπρασο ανθίσει, σύμφωνα με το www.mistikakipou.gr θα πρέπει έγκαιρα να απομακρύνουμε τα άνθη του, διαφορετικά οι σπόροι του σχοινόπρασου θα απλωθούν σε όλο τον κήπο μας και θα γεμίσει από φυτά σχοινόπρασου.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι