Οι σκνίπες είναι παρασιτικά αυτό έντομο που το τσίμπημα τους προκαλεί έντονη όχληση και φαγούρα. Οι σκνίπες μεταφέρουν αρρώστιες και προκαλούν σοβαρές μολύνσεις. Δείτε πως να προστατευθείτε και να τις διώξε οριστικά από το σπίτι.
Η ΣΚΝΙΠΑ είναι ένα μικροσκοπικό ιπτάμενο έντομο στην υποκατηγορία των διπτεριδίων Nematocera. Μπορούν να είναι τόσο σε ομάδες που τσιμπάνε όσο και σε ομάδες που δεν τσιμπάνε. Η ΣΚΝΙΠΑ είναι μια περιγραφική κατηγορία μάλλον, ένας φυλογενετικός ή τεχνικός όρος, επομένως δεν υπάρχει ακριβής επιστημονική συναίνεση σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα μια σκνίπα.
Μύγες κουνούπια και πεταλουδάκια μέσα στα φωτιστικά : Πως να απαλλαγείτε χωρίς χημικά
Οι σκνίπες είναι γενικά μικρά, μακρυπόδαρα έντομα με μονά ζεύγη φτερών. Διαθέτοντας μικρό κεφάλι, βολβώδες θώρακα και μακριά κοιλιά, συνήθως με μαύρα ή καφέ χρώματα, το σώμα τους τείνει να είναι αρκετά λεπτό σε σύγκριση με μια τυπική μύγα, σχεδόν σαν κουνούπι. Τα περισσότερα είδη σκνίπας έχουν μήκος 2 με 3 χιλιοστά.
Τα είδη που δαγκώνουν έχουν σκληρά στοματικά μέρη για να τρυπήσουν το δέρμα, ενώ τα είδη που δεν δαγκώνουν έχουν πιο μαλακά στοματικά μέρη. Σε αντίθεση με την ενήλικη μορφή, η προνύμφη έχει μακρύ σώμα σαν σκουλήκι και καθόλου φτερά.
ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε εύκολους τρόπους για να απαλλαγείτε από τις σκνίπες στο σπίτι σας και χρήσιμες συμβουλές για να μην επανέλθουν. Σας έχει συμβεί να έχει περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι και να μην έχετε πρόβλημα από σκνίπες και ξαφνικά να δείτε σκνίπες μαζεμένες μέσα στην κουζίνα σας, στο μπολ με τα φρούτα; Τις έχει τραβήξει η γλύκα από τα φρούτα που έχουν αρχίσει να χαλάνε και τώρα έχουν μαζευτεί αρκετές.
Μην αγχωθείτε όμως γιατί υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να τις αντιμετωπίσετε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ακολουθώντας τις συμβουλές που σας προτείνουμε και πώς θα προλάβετε την επανεμφάνισή τους κάνοντάς μόνοι σας πρόληψη ή αν θέλετε άμεσα αποτελέσματα μπορείτε να μας καλέσετε για επαγγελματική απεντόμωση.
Κοινοί τύποι σκνίπας
Η σκνίπα είναι ένα μικροσκοπικό δίπτερο έντομο και έχει διάφορους τύπους. Εδώ θα δείτε τα πιο συνηθισμένα είδη σκνίπας που μπαίνουν στα σπίτια.
Σκνίπες – μύκητες. Αυτός ο τύπος σκνίπας βρίσκεται συνήθως στα σπίτια που έχουν φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες. Πολιορκούν συνήθως τα μέρη του φυτού που είναι σε αποσύνθεση, κοντά στη γλάστρα ή το έδαφος, χωρίς να προκαλούν φθορά στο φυτό ή σε εσάς, όμως καλό είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μη γίνουν ενοχλητικές.
Λευκές μύγες στο σπίτι : Τι είναι και πως να τις διώξετε
Σκνίπες – μύγες σκόρων. Αυτός ο τύπος σκνίπας μοιάζει με μικροσκοπικό σκόρο. Έχει γκρίζο χρώμα και έλκεται από τις υγρές περιοχές με οργανικά στερεά σε αποσύνθεση και γι΄ αυτό το λόγο το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας είναι ιδανικό για αυτό τον τύπο σκνίπας.
Σκνίπες – μύγες φρούτων. Αυτός ο τύπος σκνίπας προτιμά τα σάπια ή τα πολύ ώριμα φρούτα αλλά και τα υγρά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως π.χ. η μπύρα ή το κρασί. Η προσβολή από αυτόν τον τύπο σκνίπας μπορεί να γίνει γρήγορα μεγάλη διότι μπορούν με ταχύτητα να εκκολάψουν τα αυγά τους σε διάστημα από 24 έως 30 ώρες.
Σκνίπα – κουνούπι. Ο συγκεκριμένος τύπος σκνίπας έχει μακριά πόδια και βρίσκεται εξωτερικά του σπιτιού, κοντά στην αυλή ή σε υδάτινα σημεία, όμως εύκολα μπορεί να μπει και στο σπίτι σας αν δε συναντήσει αντίσταση. Από την άνοιξη και μετά, μαζεύονται μεγάλα σμήνη και μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικά αυτά τα παράσιτα.
Τρόποι για να εξαφανίσετε τις σκνίπες
Τοποθετείστε κολλώδεις παγίδες
Σαν πρώτο βήμα έναντι των σκνιπών ξεκινήστε με τις κολλώδης παγίδες οι οποίες είναι οικονομικές και μπορείτε να τις τοποθετήσετε στα σημεία που έχετε εντοπίσει ότι πετούν. Οι παγίδες αυτές διαρκούν για μερικούς μήνες και σαν δόλωμα έχουν ένα διάλυμα που προσελκύει τις σκνίπες και τις παγιδεύει η κολλώδης ουσία της παγίδας.
Χρησιμοποιείστε μηλόξυδο για να τις παγιδέψετε
Μια πολύ καλή και γνωστή μέθοδος για να ξεφορτωθείτε τις σκνίπες είναι η παγίδα με μηλόξυδο. Μπορείτε να τις παγιδεύσετε κάνοντας τα εξής βήματα:
Μεγάλες καφέ κατσαρίδες στο σπίτι: Που κρύβονται και πως να τις εξοντώσετε οριστικά
Βάλτε σε ένα ποτήρι του κρασιού ή σε ένα μπολ μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και ρίξτε και μία σταγόνα υγρό σαπούνι πιάτων.
Τυλίξτε ένα χαρτί σε σχήμα κώνου και βάλτε το στο ποτήρι με το λεπτό μέρος του κώνου προς τα κάτω.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε, αντί για τον κώνο, μεμβράνη φαγητού στο ποτήρι και να το σφραγίσετε, ανοίγοντας μικρές τρύπες από πάνω με οδοντογλυφίδα.
Το γλυκό διάλυμα που έχετε φτιάξει θα προσελκύσει τις σκνίπες και θα εισέλθουν στο ποτήρι από τον κώνο ή από τις μικρές τρύπες της μεμβράνης αλλά δε θα μπορούν να βγουν.
Για να είναι το ίδιο αποτελεσματικό το διάλυμα μπορείτε να το αλλάζετε καθημερινά ή κάθε 2 ημέρες.
Χρησιμοποιήστε φρέσκα φρούτα ή κόκκινο κρασί
Αν στην κουζίνα σας έχει γίνει εισβολή από σκνίπες λόγω των ώριμων φρούτων μπορείτε να κάνετε παγίδα τα ίδια τα φρούτα κόβοντάς τα σε κομμάτια και τοποθετώντας τα σε ένα μπολ ή σε ένα βάζο και μετά να καλύψετε την επιφάνεια με μεμβράνη ανοίγοντας μικρές τρύπες με οδοντογλυφίδα για να εισέλθουν οι σκνίπες. Μπορείτε επίσης να εξουδετερώσετε τις σκνίπες με κόκκινο κρασί και λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων σε ένα μπολ. Το κρασί τις τραβάει και μόλις εισέλθουν το σαπούνι τις βυθίζει και πνίγονται.
Ανατριχιαστικές Σαρανταποδαρούσες στο σπίτι: Που κρύβονται Πως είναι το τσίμπημά τους και πως να τις διώξετε
Θέστε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα σας
Αν δείτε μικρή ομάδα από σκνίπες να πετάει γύρω από το σπίτι σας, ανοίξτε τον ανεμιστήρα σας στο δυνατό πρόγραμμα, για να μη βρουν τρόπο να εισέλθουν στο σπίτι σας. Οι σκνίπες έχουν μικρά φτερά και το πέταγμά τους είναι αδύναμο οπότε θα αποφύγουν τον δυνατό αέρα του ανεμιστήρα.
Καθαρίστε τις αποχετεύσεις και τον σκουπιδοφάγο σας
Αν δείτε στο σπίτι σας σκνίπες με γκρίζα χρώματα τότε πιθανόν έχουν εισχωρήσει σκνίπες αποχέτευσης. Αυτές φωλιάζουν σε υγρά σημεία με υλικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση όπως οι αποχετεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο βαθύς καθαρισμός των αποχετεύσεων του σπιτιού σας όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ο νιπτήρας του μπάνιου και ο σκουπιδοφάγος της κουζίνας, είναι μια καλή αντιμετώπιση.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας διάλυμα όπως π.χ. μαγειρική σόδα με ξύδι ή να αγοράσετε ένα προϊόν καθαρισμού αποχετεύσεων από το σούπερ μάρκετ και να ρίξετε στις αποχετεύσεις για να απολυμανθούν και να μη βρουν πρόσφορο έδαφος οι σκνίπες για να πολλαπλασιαστούν. Δείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Μία με δύο φορές την εβδομάδα ρίξτε ζεστό νερό σε όλες τις αποχετεύσεις του σπιτιού σας μέχρι να υποχωρήσει η εισβολή από σκνίπες.
Φτιάξτε ένα διάλυμα με μισό φλιτζάνι αλάτι, μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι και ρίξτε σε κάθε αποχέτευση. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.
Ρίξτε σε κάθε αποχέτευση από ένα φλιτζάνι αραιωμένη χλωρίνη.
Φτιάξτε ένα δικό σας σπρέι με ξύδι και υγρό σαπούνι πιάτων
Αν η προσβολή από σκνίπες, σύμφωνα με το apentomoseis-vlachos.gr είναι μικρή τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό με ξύδι και υγρό σαπούνι πιάτων το οποίο θα το βάλετε σε ένα μπουκάλι που θα έχει ψεκαστήρια. Ρίξτε μέσα στο μπουκάλι 1 φλιτζάνι ξύδι και λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων και ψεκάστε στα σημεία που τις βλέπετε συγκεντρωμένες. Αν είναι στα φυτά εσωτερικού χώρου τότε ρίξτε το σπρέι στα φύλλα του φυτού και αφήστε το να δράσει και μετά από 2 ώρες να ξεπλύνετε καλά το διάλυμα.
Αράχνες στο σπίτι και στην αυλή: Απαλλαγείτε με σπιτικό απωθητικό που κοστίζει 1 ευρώ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΚΝΙΠΕΣ
Οι σκνίπες μεταφέρουν την ελονοσία και την λεϊσμανίαση. Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από ενδοκυτταρικό παράσιτο του γένους Λεϊσμάνια. Οι πιο κοινές μορφές είναι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση(καλαζάρ), η δερματική λεϊσμανίαση και η βλεννογονοδερματική.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Σπύρος Μαρτίκας : Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με τρομερούς πόνους
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Μην φορτίζετε ποτέ το κινητό σας στο 100%- Αυτός είναι ο λόγος
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια