Οι περισσότεροι από μας το φθινόπωρο κάνουμε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα μας, για να μαζέψουμε τα καλοκαιρινά και να κατεβάσουμε σιγά σιγά τα χειμωνιάτικα. Αν στα ρούχα σας παρατηρήσετε τρύπες τότε σίγουρα υπάρχει σκόρος. Δείτε πως να απαλλαγείτε μια και καλή, πριν καταστραφούν τα αγαπημένα ρούχα σας.
ΑρχικάΣκόρος Ρούχων, Είδη
Αρχικώς, ο σκόρος ρούχων μπορεί να είναι πεταλούδα ή ένα σκαθάρι. Οι πεταλούδες συνήθως επηρεάζουν τα ρούχα τα βαμβακερά, τα μάλλινα ή μετάξια. Τις γούνες και τα χαλιά συνήθως τις προσβάλουν σκαθάρια, αλλά μπορεί να τα προσβάλουν και πεταλούδες. Προσβάλουν τις ντουλάπες, εάν έχουν φτάσει στο κρεβάτι τότε η μόλυνση είναι πολύ μεγάλη. Το σκόρο των ρούχων το μπερδεύουμε με το ψαράκι.
Ξυλυφάγα έντομα που εμφανίζονται το φθινόπωρο στο σπίτι: Ποια είναι και πως να απαλλαγείτε οριστικά
Το ψαράκι είναι έντομο που δεν τρώει ρούχα. Η καταπολέμηση του σκόρου ρούχων μπορεί να γίνει με απεντόμωση. Επιπλέον, τις απεντομώσεις τις εφαρμόζουμε με ψυχρό εκνεφωτή, με ψεκασμό και υποκαπνισμό ή βιολογική μη τοξική καταπολέμηση με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (N2). Η φυσική αντιμετώπιση γίνετε με κοινά εντομοκτόνα της αγοράς. Τα σκουροφαγομένα ρούχα είναι εμφανή από τις τρύπες ή από τις προνύμφες που είναι κολλημένα πάνω σε αυτά.
Ενημέρωση για τον σκόρο των ρούχων.
Ενημερώνουμε: ότι ο λεγόμενος σκόρος φαγητού (τροφίμων), τον βρίσκουμε στα ντουλάπια της κουζίνας. Στις ντουλάπες των ρούχων βρίσκουμε το σκόρο τον ρούχων. Ακόμη, οι κοινοί σκόροι των ρούχων είναι διαφορετικά έντομα από τα σκαθάρια, κολεόπτερα είδη σκόρων, υφασμάτινων, μάλλινων, γουναρικών , δερματίνων και χαλιών.
Ο κοινός σκόρος ρούχων στην οικογένεια των Τινεϊδών, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πιο σπουδαίο και πιο κοινό έντομο που έχουμε περιγράψει. Έχει επιστημονική ονομασία Tineola bisselliella, τον συναντούμε στα ρούχα της ντουλάπας μας. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος μπορούμε να την πούμε για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες).
Τέλος, με την ονομασία σκόρος ρούχων εννοούμε το έντομο που προσβάλει τα ρούχα τα βαμβακερά ή μάλλινα αλλά και γουναρικά.
Επικίνδυνα έντομα που εισβάλουν στο σπίτι το Φθινόπωρο: Πως να απαλλαγείτε μια και καλή
Χαρακτηριστικά
Όπως και να έχει, εδώ μιλάμε για τον σκόρο ρούχων, ο οποίος τρώει προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που είναι μέσα σε ντουλάπες. Ο σκόρος ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 Χιλ. όταν τα φτερά του έχουν μαζευτεί πάνω στο σώμα του.
Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη. Στο κεφάλι του του σκουλήκι (προνύμφης) έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Επίσης, οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 Χιλ. και τρώνε μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο ενσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής.
Το σώμα σκουλήκι (προνύμφη) τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγε προνύμφες κάτω από κόλλαρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων. Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας.
Ακόμη, όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε φέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά για να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον. Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολόκληρη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως. Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί μπορεί να πάει και να κρυφτεί.
Μαύρα σκουλήκια: Τα έντομα του Φθινοπώρου και πως να απαλλαγείτε
Βιολογικός Κύκλος ζωής σκόρου
Τα θηλυκά κάνουν αυγά σε συστάδες μεταξύ 30 και 200 τα οποία είναι πάνω σε επιφάνειες με κόλλα τύπου ζελατίνης. Τα αυγά μπορούν να γεννηθούν μεταξύ τεσσάρων και δέκα ημερών και περισσότερο σε μικρές μικροσκοπικές λευκές κάμπιες οι οποίες αμέσως αρχίζουν να τρώνε. Επίσης θα περιστρέφουν τις κλωστές κάτω από τα οποία θα τρώνε χωρίς να είναι εύκολα αντιληπτά και από τα οποία θα εμφανιστούν εν μέρει τη νύχτα ή κάτω από σκοτεινές συνθήκες για να αποκτήσουν τρόφιμα.
Η ανάπτυξη στο επόμενο στάδιο λαμβάνει χώρα μεταξύ πέντε και 45 ημερών, κατά τη διάρκεια ενός μηνός έως δύο ετών, μέχρι να επιτευχθεί το στάδιο των νεογνών. Σε αυτό το σημείο, οι κάμπιες περιστρέφουν τα κουκούλια και ξοδεύουν ακόμα περίπου 10-50 ημέρες στην ανάπτυξη των ενηλίκων.
Ενηλικίωση
Αφού ολοκληρωθούν η προνύμφες σε νύμφες και ενήλικους, οι σκόροι αρχίζουν να βγαίνουν και ψάχνουν για συντρόφους. Τα θηλυκά τείνουν να πηγαίνουν λιγότερο από τα αρσενικά, και τα δύο φύλα προτιμούν να είναι πάνω από τις επιφάνειες για να πετούν – μερικοί ενήλικες ποτέ δεν πετούν καθόλου. Οι ενήλικες μπορούν να ζήσουν για επιπλέον 15-30 ημέρες, μετά τις οποίες πεθαίνουν (διαφορετικά ο θάνατος λαμβάνει χώρα λίγο μετά το ζευγάρωμα για τα αρσενικά και λίγο μετά τον τοποθέτηση αυγών για θηλυκά).
Ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες (24 ° C και 70-75% σχετική υγρασία ) αλλά μπορεί να διαρκέσει και αρκετά χρόνια (χαμηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οι προνύμφες θα εκκολαφθούν και αναπτυχθούν σε θερμοκρασίες έως και 10 ° C και μπορούν να επιβιώσουν έως τους 45 ° C ).
Το εντομοαπωθητικό που θα διώξει από τη κουζίνα όλα τα τα έντομα και τα μαμούνια που επιστρέφουν συνεχώς
Συνθήκες διατροφής του σκόρου
Σε αντίθεση με τις προνύμφες, οι σκόροι των ενηλίκων δεν τρώνε: έχουν όλη τη διατροφή και την υγρασία που μπορούν να χρειαστούν ενώ είναι στο στάδιο των προνυμφών και μόλις εκκολάψουν από τα κουκούλια, ο μόνος στόχος τους είναι η αναπαραγωγή.
Έχουν απλώσει μόνο τα στοματικά μέρη και δεν μπορούν να τρώνε υφάσματα ή ρούχα. Όλες οι ζημιές στη διατροφή μπορούν να γίνουν με τη μορφή προνύμφης. θερμαινόμενα κτίρια επιτρέπουν στους σκόρους των ρούχων να μεγαλώνουν όλο το χρόνο. Ο συνολικός κύκλος ζωής από αυγό σε αυγό συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες, με δύο γενιές ανά έτος.
Βιολογικά μέτρα για την πρόληψη από της νοικοκυρές.
Καμφοράς – Πιθανώς ασφαλέστερη και πιο “φυσική” εναλλακτική λύση στο σκόρο ρούχων, αλλά μπορεί να χρειαστεί υψηλές συγκεντρώσεις ατμών.
Κόκκινο κέδρος– Αμφισβητήσιμη αξία ως μακροπρόθεσμο αποτρεπτικό. Το πτητικό έλαιο είναι ικανό να σκοτώσει μικρές προνύμφες, είναι δύσκολο να διατηρηθούν επαρκείς συγκεντρώσεις του γύρω από τα αποθηκευμένα αντικείμενα ώστε να είναι αποτελεσματικό. Το ξύλο κέδρου χάνει όλες τις δυνατότητες καταστολής των σκόρων μετά από λίγα χρόνια. Επίσης, το αποσταγμένο έλαιο κόκκινου κέδρου υπάρχει διαθέσιμο στο εμπόριο για την ανανέωση του αποξηραμένου ξύλου κέδρου.
Λεβάντα – Οι τσάντες με αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας τα βάζετε στην ντουλάπα (μπορούν να ανανεωθούν με μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας πάνω τους), ή μερικές σταγόνες λεβάντας τα βάζετε επίσης σε ένα κομμάτι υφάσματος το οποίο στη συνέχεια μπορείτε να το αφήσετε στη ντουλάπα των ρούχων και περιοδικά θα μπορεί να ανανεωθεί.
Τοποθέτηση στις ντουλάπες τον ρούχων προστατευτικά εντομοκτόνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Τα εντομοκτόνα τα βάζουμε στη ντουλάπα και τα αλλάζουμε συχνά.
Καταπολέμηση σκόρου ρούχων στις ντουλάπες με χημική καταπολέμηση.
Αρχικά, μόλις δείτε σκόρο ρούχων μπορείτε να μιλήσετε σε μια υπεύθυνη εταιρία απεντομώσεων για την απεντόμωση του σκόρου ρούχων.
Βγάζουμε όλα τα ρούχα από την ντουλάπα και τα βάζουμε σε σακούλια γίγας 1 με 1,5 κυβικά. Μέσα στο σάκο βάζουμε φωσφίνη. Τα ρούχα τα αφήνουμε κλειστά 4-5 μέρες. Ταυτόχρονα τις ντουλάπες ρούχων τις ψεκάζουμε με ψυχρό εκνεφωτή 1 με δυο φορές.
Φωλιές εντόμων στο σπίτι το φθινόπωρο: Πως να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους
Καταπολέμηση σκόρου με βιολογική μέθοδο.
Με την βιολογική μέθοδο απεντόμωσης σε ένα σακούλι γίγας στο πιο έχουμε τοποθέτηση τα ρούχα εισαγάγουμε διοξειδίου του άνθρακα ή άζωτο. Το σάκο απεντόμωσης το αφήνουμε κλειστό 10-20 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, είτε είναι χημική μέθοδος είτε είναι χημική μέθοδος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Την μέθοδο απεντόμωσης βιολογική χημική την επιλεγεί ο πελάτης.
Άλλα είδη και Ταυτοποίηση Σκόρων
Υπάρχουν τέσσερα είδη εντόμων σκόρων πεταλούδας που προκαλούν προσβολές στις οικίες :
Κοινός σκόρος των Ενδυμάτων (Tineolla bisseliella)
Το περιγράφουμε πιο πανό.
Σκόρος των μάλλινων και υφασμάτων (Tinea pellionella)
Αρχικά, τα βρίσκουμε ιδιαίτερα σε υφάσματα ζωικής προέλευσης
Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6mm χρώματος σκούρο – ανοιχτό κίτρινο και τρεις αχνές κηλίδες
Η προνύμφη χρώματος κρεμ – άσπρο και μήκος έως 10mm
Τέλος, κάνει όμοιο μεγέθη τρύπες στο ύφασμα σε σχέση με τον κοινό σκόρο των ενδυμάτων
Περιττώματα ποντικιών στα συρτάρια και τα ντουλάπια πως να τα απολυμάνετε
Endrosis sacritrella
Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 5-10mm, το κεφάλι έχει χρώμα λευκό και έχει ποικιλόχρωμα φτερά.
Η προνύμφες έως 18 mm μήκος, χρώματος κρεμ με χρώματος κόκκινο καφέ κεφάλι
Οι προνύμφες ψάχνουν την τροφή τους σε διάφορα υλικά. Προκαλούν μικρότερες φθορές σε υφάσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκόρους.
Hofmannophila pseudospretella
Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 8-14mm και χρώματος καφέ με τρεις η τέσσερις σκουρόχρωμες κηλίδες
Η προνύμφες έως 18mm μήκος, χρώματος υποκίτρινου με κεφάλι χρώματος καφέ
Παράλληλα, οι προνύμφες τρώνε διάφορα υφάσματα ζωικής προέλευσης, όπως δέρμα, μαλλί και φτερά
Πώς να κρατήσετε τους σκόρους μακριά
Τα βρόμικα ή λερωμένα ρούχα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκόρους. Επιπλέον, καλό είναι να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε.
Όπου θα βάλετε υφάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα έχετε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες και βαλίτσες.
Επίσης ένα καλό σκούπισμα κάτω από τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να είναι ο χώρος καθαρός από τα αυγά των σκόρων πριν από την εκκόλαψη των αυγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή ή αν έχετε δει αυξημένη δραστηριότητα των σκόρων.
Ασημόψαρα υγρασίας μετά τις πρώτες βροχές: Πως να τα εξοντώσετε χωρίς απεντόμωση
Πως μπορεί να εμφανιστεί σκόρος στο σπίτι μας;
Αρχικά, πότε αγοράζουμε ρούχα ακόμα και αρκετά ακριβά ή και φθηνά, όταν είναι από βαμβάκι ή μάλλινο, βαμβάκι μάλλινο με πολυεστερικό, βαμβάκι ή μάλλινο με μετάξι, βαμβάκι με μετάξι, πρέπει να τα προσέχουμε γιατί μπορεί να φέρετε τούς σκόρους στο σπίτι.
Τέλος, σύμφωνα με το www.alphaapolymantiki.gr μας έτυχε να αντιμετωπίσουμε σκόρους ρούχων σε γνωστό κατάστημα στην Αθήνα και τους είχαν φέρει με το εμπόρευμα. Επίσης προσέχουμε όταν αγοράζουμε μάλλινα χάλια.
Διαβάστε όλα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω