Close

Τα ξύλα που καίτε σε τζάκι και ξυλόσομπες μπορεί να έχουν Σαράκι – Πως θα το καταλάβετε πριν σας “φάει” τα έπιπλα του σπιτιού

Σαράκι στα καυσόξυλα : Πως θα το καταλάβετε πριν σας “φάει” τα έπιπλα- 2+1 τρόποι να το αντιμετωπίσετε άμεσα

Δείξτε μεγάλη προσοχή στα καυσόξυλα που βάζετε στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα καθώς το σαράκι, πρόκειται για ένα έντομο που λατρεύει να τρέφεται με ξύλο, είναι ικανό να “φάει” ακόμη και όλα τα ξύλινα έπιπλα του σπιτιού σας, σε περίπτωση που εισέλθει στο εσωτερικό. Δείτε πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, προτού σας κάνει μεγάλη ζημιά.

Ο Χειμώνας είναι η εποχή του κρύου και της παγωνιάς. Τι ποιο όμορφο, λοιπόν, να ανάβετε το τζάκι σας και να απολαμβάνετε την θαλπωρή και την ζεστασιά του; Όσοι διαθέτουν τζάκι, σίγουρα είναι από τους τυχερούς, ωστόσο, τα καυσόξυλα που καίμε, είναι ικανά, στην κυριολεξία, να μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες και να καταστρέψουν κάθε στιγμή γαλήνης που μας προσφέρει το τζάκι.

Σαράκι στα καυσόξυλα : Πως θα το καταλάβετε πριν σας “φάει” τα έπιπλα- 2+1 τρόποι να το αντιμετωπίσετε άμεσα

Τα καυσόξυλα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αρκετά επίφοβα, αφού, αν έχουν προσβληθεί από σαράκι είναι πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο σπίτι μας. Το σαράκι, εκτός από τα καυσόξυλα, μπορεί να προσβάλλει κάθε ξύλινο έπιπλο του σπιτιού ή ακόμα και το πάτωμα μας. Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να “ροκανίσει” όλο το σπίτι σας, διαβάστε παρακάτω όλους τους τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι το σαράκι

Το σαράκι πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα που λατρεύουν να τρέφονται με ξύλο. Οι προνύμφες συνηθίζουν να σκάβουν το ξύλο και στο πέρασμα τους αφήνουν μικρές τρύπες και σκόνη.

6+1 Σπιτικά εντομοαπωθητικά για να απαλλαγείτε οριστικά από τις κατσαρίδες

Το γεγονός ότι αφήνουν πίσω τους “ενοχοποιητικά σημάδια” βοηθά πολύ στο να καταλάβουμε αν τα καυσόξυλα μας έχουν προσβληθεί από τα μικρά αυτά έντομα. Αν τα κούτσουρα που αγοράσατε, για παράδειγμα, έχουν επάνω μικρές τρύπες, τότε ίσως να υπάρχει σαράκι στο ξύλο. Το σαράκι, εκτός από τις τρύπες, κάνει και ήχο. Σε πολύ ησυχία, μπορείτε να ακούσετε τα μικρά τριξίματα που κάνει.

Γιατί πάει το σαράκι στα καυσόξυλα

Το σαράκι λατρεύει την υγρασία και κατά συνέπεια και τα καυσόξυλα, αφού συνήθως αποθηκεύονται σε κλειστούς χώρους με μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Το συγκεκριμένο έντομο, για να αναπτυχθεί χρειάζεται υγρασία, οπότε δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλά ξύλα “καταστρέφονται” από σαράκι.

Σαράκι ξύλου στα έπιπλα ή το παρκέ σας: Τι ζημιές προκαλεί από που προέρχεται και πως να απαλλαγείτε

Ποια ξύλα να προτιμήσετε για να μην έχουν σαράκι

Σίγουρα, κάθε φορά που παραγγέλνουμε ξύλα, δεν μπορούμε να τα ελέγχουμε ένα προς ένα για να δούμε αν είναι φαγωμένα από σαράκι. Αυτό που μπορούμε, όμως να κάνουμε, είναι να αγοράσουμε εξ’ αρχής, ξύλα που έχουν περάσει από κλίβανο. Ακόμη κι αν η τιμή τους είναι λίγο πιο “τσιμπημένη”, οφείλετε να γνωρίζετε πως κάνουν πολύ καλύτερη καύση, ενώ ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες να έχουν σαράκι.

Τι μπορεί να κάνει το σαράκι στο σπίτι

  1. Καταστροφή ξύλινου πατώματος (παρκέ)
    Το σαράκι μπορεί να φάει, στην κυριολεξία, το πάτωμα σας , κάτι που πιστέψτε μας, δεν θέλετε καθόλου, αφού είναι ένα έντομο τόσο αχόρταγο, που σίγουρα θα σας κάνει μεγάλη ζημιά.

Μαύρη Ασιατική Κατσαρίδα : Πόσο επικίνδυνη είναι για τον άνθρωπο- Ο Αποτελεσματικός τρόπος για να την εξοντώσετε

  1. Καταστροφή σε έπιπλα
    Το σαράκι λατρεύει τα ξύλινα έπιπλα, ειδικά αν είναι χειροποίητα, είναι βέβαιο πως θα σας τα ροκανίσει μέχρι τελικής πτώσης.
  2. Ζημιές ακόμα και σε δομικά στοιχεία
    Σε ξύλινα σπίτια το σαράκι μπορεί να φάει μέχρι και τα δομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την σταθερότητα του κτιρίου.

Μέτρα που πρέπει να πάρετε

  • Ποτέ μην αποθηκεύετε τα ξύλα μέσα στο σπίτι. Βγάλτε τα έξω από το σπίτι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
  • Ελέγξτε τα ξύλα προσεκτικά αν έχουν πρόβλημα για να είσαστε σε ετοιμότητα.
  • Αν υπάρχει πρόβλημα υπάρχουν ειδικά εντομοκτόνα που μπορείτε να ψεκάσετε τα ξύλα

Σαράκι ξύλου στα έπιπλα ή το παρκέ σας: Τι ζημιές προκαλεί από που προέρχεται και πως να απαλλαγείτε

Τρόποι αντιμετώπισης

Όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία

Αρχικά, το μυστικό για να αποφύγετε το σαράκι, είναι να ελέγχετε την υγρασία μέσα στο σπίτι σας ή εκεί που αποθηκεύετε τα ξύλα. Το σαράκι προτιμά γενικά ξυλεία με υψηλότερο επίπεδο υγρασίας. Διατηρώντας σπίτι σας καλά αερισμένο, θα βοηθήσετε στην αποφυγή της προσβολής των εντόμων.

Χρησιμοποιήστε παγίδες εντόμων

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη αντιμετώπιση για το σαράκι, αλλά οι παγίδες εντόμων μπορούν, πραγματικά, να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες σας. Η τοποθέτηση των παγίδων σε χώρους σοφίτας και σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας, θα αυξήσει τις πιθανότητες να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό σαράκι.

Το άκαρι της ψώρας : Επικίνδυνα συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης στον άνθρωπο-Δείτε πως θα το εξολοθρεύσετε αποτελεσματικά

Απαλλαγείτε από τα “φαγωμένα” έπιπλα

Αυτό μπορεί να αποτελεί μία επίπονη διαδικασία, τόσο για την τσέπη σας, όσο και για την σωματική σας κούραση. Καλό θα ήταν, όμως, να αφαιρέσετε όλα τα κομμάτια επίπλων και τα ξύλα που είναι μολυσμένα από σαράκι ή που υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση ή την αποτροπή τυχόν περαιτέρω ζημιών στο εσωτερικό του σπιτιού

Σαράκι: Πως να εξοντώσετε το έντομο που καταστρέφει τα  ξύλινα έπιπλα σας

Να γνωρίζετε ότι το έντομο αυτό, συνήθως βρίσκεται μόνο στο ανώτερο στρώμα του μολυσμένου ξύλου, αφήνοντας τα βαθύτερα στρώματα του ξύλου ανέγγιχτα. Σε αυτή την περίπτωση, το μολυσμένο ξύλινο αντικείμενο είναι ακόμα αρκετά ισχυρό και ικανό να σωθεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία, οπότε, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε πως το ξύλο έχει αρχίσει να θρυμματίζεται ή να σπάει όταν το αγγίζετε, το να το ξεφορτωθείτε, ίσως αποτελεί την μοναδική σας λύση.

Εκτός από το σαράκι, ακόμη ένα έντομο που λατρεύει να τρώει ξύλο, είναι τα λεγόμενα “Μυρμήγκια Ξύλου. Δείτε ποια είναι τα σημεία που κάνουν φωλιές, αλλά και πως να τα καταπολεμήσετε οριστικά.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.