Close

TikTok: Συναγερμός για αναρτήσεις “παγίδες” που κλέβουν κωδικούς πρόσβασης

TikTok-απάτη-με-κλέψιμο-κωδικών-

TikTok: Οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες της γνωστής πλατφόρμας, ότι υπάρχουν αναρτήσεις παγίδες που κλέβουν κωδικούς πρόσβασης από τα κινητά μας. Πώς τις αναγνωρίζουμε και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε.

Το TikTok από την χρονιά της πρώτης καραντίνας και ύστερα έγινε ένα μέσο που οι περισσότεροι από εμάς λίγο ή πολύ το χρησιμοποιούμε. Ανεβάζουμε βίντεο ή χαζεύουμε βίντεο άλλων και είναι ένας ωραίος τρόπος να “σκοτώνεις” την ώρα σου όταν δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις.

Παρόλα αυτά όπως και κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επιφυλάσσει τους κινδύνους του. Τελευταία λοιπόν οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες του TikTok ότι υπάρχουν κάποιες αναρτήσεις παγίδες, που κλέβουν κωδικούς πρόσβασης. Πως τις αναγνωρίζουμε; Διαβάστε παρακάτω:

Οι αρνητικές επιπτώσεις της συχνής χρήσης του διαδικτύου στη ψυχολογία μας

Περίπου μία εβδομάδα πριν η Zimperium, μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ότι: η «εκθετική ανάπτυξη των κινητών συσκευών».

TikTok-απάτη-με-κλέψιμο-κωδικών-

Ειδικά αυτών με πρόσβαση σε επιχειρήσεις έχει οδηγήσει τις μισές εταιρίες να καταγγείλουν παραβίαση από εργαζομένους που είχαν πρόσβαση σε εταιρικά προφίλ και λογαριασμούς αλλά δεν ήξεραν πως να προστατευθούν στο διαδίκτυο.

Υπάρχει λοιπόν ένα φαινόμενο μέσα από το TikTok, όπου διάφορες εταιρίες απάτης έχουν προφίλ εκεί και ψαρεύουν υποψήφια θύματα, είτε για να χακάρουν την συσκευή και τους κωδικούς πρόσβασης, είτε για να εξαπατήσουν τραβώντας χρήματα.

Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών με δήθεν επιστροφή φόρου

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κινητά είναι πιο εύκολος στόχος από ότι οι υπολογιστές, διότι δεν είναι το ίδιο εύκολο να εντοπιστεί μία απειλή τόσο από τους χρήστες όσο και από τους τεχνικούς.

TikTok-απάτη-με-κλέψιμο-κωδικών-

Υπάρχουν λοιπόν αναρτήσεις που τάζουν εύκολες και γρήγορες δουλειές ή χρήματα (συνήθως μικρά ποσά για να είναι πιστευτό) και οι χρήστες πατούν στα link που υποδεικνύουν.

Έτσι ο χάκερ αποκτά πρόσβαση. Επίσης τους τελευταίους μήνες έχετε παρατηρήσει να λαμβάνετε sms που προειδοποιούν ότι έχουν χακάρει τον λογαριασμό σας στο mail ή αν δεν κάνετε αυτό, θα σβηστούν τα μηνύματά σας στο mail;

Συμβουλές και software για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Λοιπόν πρόκειται για απάτη. Έχει έρθει και σε εμάς. Να θυμάστε ότι αν όντως ο λογαριασμός σας σε οποιοδήποτε mail κινδυνεύει από χακάρισμα, έχει περίεργη δραστηριότητα ή αλλάξει κάτι στην πολιτική του, η ενημέρωση θα γίνει καταρχάς με mail και μετά με άλλους τρόπους. Εφόσον δεν έχει έρθει κάποιο mail από επίσημο site της εταιρίας όλα τα άλλα είναι απάτες.

Τέλος πολλοί χρήστες παραπονιούνται ότι έρχονται μηνύματα σε Viber και sms που λένε για αποστολές από ταχυδρομείο. Είναι αρκετά αληθοφανή, συνήθως έχουν την επωνυμία ΕΛΤΑ και φυσικά πρόκειται για απάτη.

TikTok-απάτη-με-κλέψιμο-κωδικών-

Όταν σας έρχονται τέτοιου είδους μηνύματα, καλύτερα να τηλεφωνείτε πάντα σε κάποιο φυσικό κατάστημα, να διασταυρώσετε τις πληροφορίες και όχι να πατάτε σε συνδέσμους, όσο αληθοφανείς κι αν φαίνονται.

10 τρόποι να προστατεύσετε τα παιδιά σας στο διαδίκτυο (και εσάς τους ίδιους)

Με λίγα λόγια τόσο στο TikTok όσο και σε κάθε άλλη πλατφόρμα δεν πατάμε ποτέ συνδέσμους που δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται, όσο αληθοφανείς κι αν φαίνονται. Και την ίδια στρατηγική ακολουθούμε τόσο στα sms όσο και σε τηλεφωνήματα από απόκρυψη ή από άγνωστους αριθμούς.

Μην ξεχνάτε ότι ένα χρόνο πριν κυκλοφορούσε μία απάτη, όπου στέλνονταν αληθοφανή mail στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, δήθεν από τράπεζες και με αφορμές όπως “θα απενεργοποιήσουμε την κάρτα σας” ή “παρατηρήθηκε ύποπτη κίνηση στη κάρτα σας” έκλεβαν προσωπικά στοιχεία και αριθμούς τραπεζών από τα θύματα.

Τα mail αλήθεια ήταν τόσο αληθοφανή που ακόμη και ο πιο πονηρεμένος μπορεί να την πατούσε. Οπότε πάντα επικοινωνούμε με φυσικά καταστήματα σε κάθε περίπτωση.

All photos via: investopedia.com

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.