Η ψώρα πρόκειται για μία κοινή σε όλους μας δερματική ασθένεια. Το ακάρι της ψώρας, όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Διαβάστε στο σημερινό άρθρο τι είδους παράσιτο είναι, τους τρόπους μετάδοσης του, τα συμπτώματα που εμφανίζει, καθώς και μεθόδους εξάλειψης του.
Η παρουσία των ακάρεων στο σπίτι , σίγουρα αποτελεί μία αρκετά δυσάρεστη κατάσταση για τον άνθρωπο, καθώς τα προβλήματα που προκαλούν μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία. Συγκεκριμένα, τα ακάρεα είναι υπεύθυνα για αναπνευστικές αλλεργίες, άσθμα, δερματίτιδα, καθώς και άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως η ψώρα.
Ακάρεα- Ψώρα
Όσον αφορά το ακάρι της ψώρας, πρόκειται για ακάρεα, τα οποία προκαλούν υπερβολική φαγούρα στο σώμα, εμφανίζοντας μικρές κόκκινες κηλίδες, χωρίς όμως να τσιμπούν. Η ψώρα έχει την τάση να εισχωρεί βαθιά μέσα στο δέρμα, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της κρίνεται αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία πιο κάτω η ψώρα εισχωρεί μέσα στο δέρμα.
Τα ακάρεα γενικά και τα ακάρεα της ψώρας ειδικά, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, το καθένα από αυτά παρουσιάζει διαφορετική μορφολογία, αλλά και τρόπο ζωής. Τα περισσότερα είδη ακάρι ψώρας ζουν ελεύθερα σε νερό, έδαφος ή αέρα. Άλλα είναι θηρευτικά ή παρασιτικά σε φυτά, γεωργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, ζώα και άνθρωπο.
Για τι ευθύνονται τα ακάρεα;
Τα ακάρεα που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου είναι σχετικά λίγα, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία σας, έτσι ώστε να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας. Ως επί το πλείστον, τα ακάρεα είναι υπεύθυνα για:
Λευκές κατσαρίδες: Κάνουν φωλιές στο σπίτι – Οι κίνδυνοι και πως να απαλλαγείτε
- Δερματίτιδα ή άλλης μορφής Ψώρα
- Βλάβες ιστών
- Απώλεια αίματος ή άλλων σωματικών υγρών
- Μεταβίβαση παθογόνων μικροοργανισμών
- Αλλεργίες.
Η παρουσία των ακάρεων στον άνθρωπο είναι γνωστή ως ακαρίαση. Αν και τα ακάρεα θεωρούνται γενικά παράσιτα, μερικά είδη συνηθίζουν να εισβάλλουν στο εσωτερικό των αυτιών, στους αναπνευστικούς αγωγούς και τους πνεύμονες, στις ρινικές κοιλότητες, τους λεμφικούς ιστούς, το έντερο ή την ουρήθρα.
Τα συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα της ψώρας είναι η εμφάνιση στο δέρμα περιοχών, που είναι ελαφρά κοκκινωπές . Ο έντονος κνησμός που ακολουθεί, καθώς επιδεινώνεται από ζέστη και ιδρώτα, προκαλεί ξύσιμο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ερεθισμού και τη μόλυνση από βακτήρια στην περιοχή των βλαβών του δέρματος. Το δέρμα τελικά εμφανίζεται με πολλαπλές βλατίδες, κυστίδια και φλύκταινες.
Τα μέρη του σώματος που συνήθως προσβάλλονται από ψώρα είναι οι μεσοδακτύλιοι χώροι, οι καμπτήριες επιφάνειες των μυών στους καρπούς, οι αγκώνες, οι μασχάλες, η βουβωνική περιοχή και τα γεννητικά όργανα.
Τι είναι η “Νορβηγική ” ψώρα;
Η πιο σοβαρή μορφή της ψώρας είναι γνωστή ως “Νορβηγική ” ή “εσχαροποιημένη ψώρα”. Οφείλεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού ακάρεων και χαρακτηρίζεται από σχηματισμό λεπιών και εφελκίδων.
Συνήθως απαντάται σε άτομα με νοητική ανεπάρκεια και στα μειωμένης ανοσολογικής αντίδρασης, όπως συμβαίνει σε ασθενείς ή φορείς του AIDS.
Η μετάδοση της ψώρας από άτομο σε άτομο γίνεται με απλή επαφή. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, η σεξουαλική επαφή ή ακόμη και η απλή χειραψία συντελούν στη διάδοση της.
Photo via: yo.gr
Όσον αφορά την πεποίθηση ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί στερούνται σωστής υγιεινής και καθαριότητας, θα λέγαμε πως είναι μύθος, αφού έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις ψώρας σε άτομα που διατηρούσαν άριστες συνθήκες υγιεινής.
Που εμφανίζεται η ψώρα;
Η συχνότητα της ψώρας είναι γενικά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων σε φυλακές, γηροκομεία και ινστιτούτα με πολλά άτομα, εξαιτίας της καθημερινής επαφής και της έλλειψης αυστηρών υγειονομικών συνθηκών.
Μαύρα μυγάκια στο μπάνιο : Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται τακτικά- Δείτε πως να απαλλαγείτε
Πολλά ακάρεα, όλων των σταδίων, κυκλοφορούν ελεύθερα στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί εύκολα να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Το θηλυκό άκαρι είναι ικανό να επιζήσει 2-3 ημέρες μακριά από τον ξενιστή σε κανονική θερμοκρασία εσωτερικού χώρου.
Η διάγνωση της ψώρας μπορεί να βασισθεί αρχικά στη μορφή της δερματικής βλάβης και την ύπαρξη έντονου κνησμού, ιδίως τις βραδινές ώρες. Η επιβεβαίωση γίνεται με την ανίχνευση του άκαρι μικροσκοπικά.
Εντοπισμός της ψώρας.
Τα ακάρεα δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπισθούν, ακόμη κι όταν η δερματική βλάβη είναι εκτεταμένη και τα συμπτώματα έντονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των ακάρεων που ανευρίσκονται δεν υπερβαίνει τα 10-15. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελεί η περίπτωση της “Νορβηγικής ψώρας”.
Η θεραπεία της ψώρας επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει πλύσιμο της μολυσμένης περιοχής του σώματος με σαπούνι, καθώς και χρήση ειδικών ακαροκτόνων με μορφή κρέμας ή διαλύματος.
Η πρόληψη της ψώρας απαιτεί θεραπεία των μολυσμένων ατόμων, αποστείρωση των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, προσωπική καθαριότητα και απολύμανση του χώρου.
Ακάρεα τριχών προσώπου
Τα ακάρεα του γένους Demodex είναι παράσιτα των σμηγματογόνων αδένων και των θυλάκων των τριχών σε πολλά είδη θηλαστικών. Τα είδη Demodex είναι παρόμοια μορφολογικά στα διάφορα ζώα και τον άνθρωπο, αλλά φαίνεται να προτιμούν συγκεκριμένους ξενιστές.
Το είδος αυτό είναι ενδοπαράσιτο στους θύλακες των τριχών του προσώπου, κυρίως των βλεφαρίδων, αλλά και των τριχών γύρω από τη μύτη. Σε κάθε τρίχα, 3 ή περισσότερα ακάρεα βρίσκονται μαζί κατά μήκος του άξονα της τρίχας.
Τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου στον άνθρωπο προσβάλλει ένα άλλο είδος Demodex. Το D. brevis, με μήκος σώματος 1/3 του D.folliculorum. Τα δυο αυτά είδη σπάνια προκαλούν ανησυχία. Η παρουσία τους είναι συνήθως ανεπαίσθητη, αν και μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής, τοπικής κερατίτιδας, βλεφαρίτιδας ή σμηγματόρροιας. H θεραπευτική αγωγή είναι σπάνια αναγκαία.
Ερυθρά ακάρεα
Πρόκειται για παράσιτα σε ζώα και άνθρωπο. Τα Ερυθρά ακάρεα προσκολλώνται στα πόδια και στις περιοχές του σώματος όπου τα ρούχα είναι σφικτά, όπως για παράδειγμα, είναι η μέση και τα γεννητικά όργανα.
Έντομα που αντέχουν στο κρύο -Πως να τα διώξετε μακριά
Διεισδύουν τα στοματικά τους μόρια στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Εκκρίνουν σάλιο, που αντιδρώντας με τους ιστούς του ξενιστή, σχηματίζουν ένα διατροφικό σωλήνα. Μέσω του σωλήνα εισροφούν λέμφο, κυτταρικό υγρό και μερικώς αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ερεθισμός και σοβαρός κνησμός που διαρκεί αρκετές ημέρες.
Τα Ερυθρά ακάρεα είναι μέλη της οικογένειας Trombiculidae. Έχουν ενδιαφέρον από άποψη δημόσιας υγείας, ως αίτια δερματίτιδας και ως ενδιάμεσοι ξενιστές λοιμώξεων. Τα ενήλικα ακάρεα Trombiculidae ζουν ελεύθερα τρεφόμενα με οργανικές ουσίες και διάφορα αρθρόποδα.
Οι εξάποδες νύμφες, γνωστές ως ερυθρά ακάρεα, είναι παρασιτικές σε ζώα και στον άνθρωπο. Με μέγεθος σώματος μικρότερο του 1 mm, δύσκολα ανιχνεύεται η παρουσία τους στον άνθρωπο με γυμνό μάτι. Είναι ευρέως διαδεδομένα εξωπαράσιτα, που επιβιώνουν και απαντώνται σε μονοπάτια δασικών περιοχών και σε σκιερά εδάφη με ζιζάνια και θάμνους.
Αλλεργιογόνα ακάρεα
Η παρουσία των ακάρεων στο οικιακό περιβάλλον προκαλεί αναπνευστική αλλεργία, άσθμα, (ρινίτιδα) και δερματίτιδα του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής.
Τα αλλεργιογόνα ακάρεα Αλλεργιογόνα ακάρεα δείχνουν προτίμηση στα στρώματα, κουβέρτες, μαξιλάρια, καναπέδες και χαλιά. Για τον έλεγχο των αλλεργιογόνων ακάρεων δεν συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών.
Μέθοδος καταπολέμησης
Σε περίπτωση που έχετε ακολουθήσει όλες τις μεθόδους πρόληψης, όπως είναι η επαρκής καθαριότητα και η μη επαφή με άτομα που νοσούν από ψώρα, αλλά δεν καταφέρατε τελικά να προφυλαχτείτε, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, αφού μέσω μίας απλής μεθόδου θα απαλλαγείτε από τα ακάρεα μια για πάντα.
Παλιά οι γιαγιάδες και οι νοικοκυρές σε μια μέρα ηλιόλουστη, είτε ήταν χειμώνας, είτε καλοκαίρι, συνήθιζαν να κάνουν γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Έβγαζαν τα στρώματα, τα μαξιλάρια , τα παπλώματα και τα χάλια στον ήλιο, τα χτυπούσαν με ραβδί και τα άφηναν για μερικές ώρες. Έτσι σκοτώνονταν χωρίς να ξέρουν τα ακάρια της σκόνης και πολλά άλλα μικρόβια.
Photo via: cosmoteinsurance.gr
Με τις απλές και γρήγορες αυτές κινήσεις, λοιπόν, θα καταφέρετε να “απολυμάνετε” φυσικά το σπίτι σας και να εξολοθρεύσετε κάθε μικροσκοπικό, ενοχλητικό ακάρεο. Αν δε, αποκτήσετε την συνήθεια να αερίζετε το σπίτι σας 1-2 φορές την ημέρα, τότε να είστε σίγουροι πως τα ακάρεα δεν θα επιχειρήσουν να σας ξαναεπισκεφθούν.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των εξανθημάτων, απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό, ώστε να σας απαλλάξει άμεσα από τα ενοχλητικά και επώδυνα συμπτώματα.
Όλα τα άρθρα για έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματoς κι απαίτησης.
Ειδήσεις σήμερα
- Προσευχή για τα Θεοφάνεια : Οι Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού
- Η Γη της Ελιάς : Η γυναίκα του Βαρώτσου, η Μαριάννα έρχεται στη Μάνη και ανάβει φωτιές
- Τί είναι ο Μεγάλος Αγιασμός και που τον Χρησιμοποιούμε μετά τα Θεοφάνια και για όλο το χρόνο
- Θεοφάνεια : Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν σήμερα, 6 Ιανουαρίου
- Λεωφορείο με τουρίστες έπεσε σε χαράδρα 150 μέτρων – 13 νεκροί και 29 τραυματίες