Close

Χασιμότο: Ποια είναι η αυτοάνοση ασθένεια την οποία αντιμετώπισε ο Μέμος Μπεγνής

Χασιμότο: Ποια είναι η αυτοάνοση ασθένεια την οποία αντιμετώπισε ο Μέμος Μπεγνής

Ο Μέμος Μπεγνής βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή ΠΟΠ Μαγειρική. Ο αγαπημένος ηθοποιός μαγείρεψε μαζί με τον Ανδρέα Λαγό και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό του ξεκίνημα αλλά και στην αυτοάνοση ασθένεια “Χασιμότο” που αντιμετώπισε.

Χασιμότο: Ποια είναι η αυτοάνοση ασθένεια την οποία αντιμετώπισε ο Μέμος Μπεγνής

Δείτε ακόμα: Μυασθένεια Gravis: Η Ελένη Τζώρτζη μιλά για το αυτοάνοσο που την ταλαιπωρεί και το έχουν 10 στα 100.000 άτομα

Όσα είπε ο Μέμος Μπεγνής για το αυτοάνοσο Χασιμότο:

«Ξεκίνησα την τηλεόραση το 1999, όταν το Star έβγαλε για πρώτη φορά ελληνικό πρόγραμμα, έκανα ένα guest σε μία σειρά της Ρένας Ρίγγα, που λεγόταν “Άρωμα Γυναίκας”, με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μετά μπήκα στους Θεοσεβούμενους, που έκανε ο Πάνος Αμαραντίδης, που είναι οικογενειακός φίλος μέχρι και σήμερα», περιέγραψε ο Μέμος Μπεγνής.

Στη συνέχεια ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την απόφασή του να γίνει vegan.«Άρχισα να μαγειρεύω, γιατί είχα ένα πρόβλημα στον θυροειδή μου. Οπότε είχα πάρει κιλά. Άρχισα μία θεραπεία με κορτιζόνη, τα κλασικά. Ήταν Χασιμότο, ήταν αυτοάνοσο. Άλλαξα τη διατροφή μου. Έκοψα τα κρέατα, έκοψα τα λίπη, τα τηγανιτά.

Μετά από 2-3 χρόνια που έκανα εξετάσεις, το Χασιμότο είχε εξαφανιστεί. Μου λέει ο γιατρός μου “δεν εξαφανίζονται συνήθως τα αυτοάνοσα αλλά μπορεί να συμβεί”. Έκτοτε ο θυρεοειδής μου δουλεύει ρολόι, οι εξετάσεις μου είναι απίστευτες. Πιστεύω ότι λειτούργησε θεραπευτικά», εξομολογήθηκε ο ηθοποιός.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τι είναι η νόσος Χασιμότο;

Η νόσος Χασιμότο ή αλλιώς Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί ένα νόσημα του θυροειδή αδένα. Συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και μάλιστα θεωρείται το πιο κοινό από αυτά.

Δείτε ακόμα: Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Το επικίνδυνο αυτοάνοσο και τα συμπτώματα

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση κατά την οποία, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο σώμα και έτσι προσπαθεί να τον καταπολεμήσει. Για τον λόγο αυτό, η νόσος Hashimoto, χαρακτηρίζεται και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή, οδηγεί τελικά σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Άλλωστε, η νόσος Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

Το ασυνήθιστο όνομά της προήλθε από τον Ιάπωνα γιατρό Χακάρου Χασιμότο, ο οποίος περιέγραψε το νόσημα ήδη από το 1912. Αρκετά αργότερα, συγκεκριμένα το 1957, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αναγνωρίστηκε επίσημα ως αυτοάνοσο νόσημα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου Χασιμότο;

Φύλο: Η Νόσος Χασιμότο εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες σε αναλογία έναντι των αντρών 9:1, μάλλον εξαιτίας των ορμονολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

Κληρονομικότητα: Οι πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Χασιμότο αυξάνονται στην περίπτωση που κάποιο οικογενειακό μέλος έχει διαταραχές θυρεοειδούς ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Διαβήτης τύπου 1, κ.ά).

Έκθεση σε ακινοβολία: Τα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο του Χασιμότο.

Διατροφή: Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, μπορεί να εντείνει την φλεγμονή που προέρχεται από τη νόσο Hashimoto. Ωστόσο, καμία διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Θυρεοειδίτιδα Hash

Δείτε ακόμα: Η Σοφία Μανωλάκου από τους Παγιδευμένους μιλάει για το αυτοάνοσο που την έφτασε να ζυγίζει 46 κιλά

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο;

Τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο μπορεί να εναλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι τα συμπτώματα της νόσου αργούν πολύ να εμφανιστούν, εξαιτίας της αργής εξέλιξής της.

Τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο είναι αυτά του που εμφανίζονται όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Έτσι, μεταξύ των συμπτωμάτων της νόσου Χασιμότο συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

Βρογχοκήλη
Έντονη κόπωση – Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Μυϊκή αδυναμία
Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Χλωμό & ξηρό δέρμα
Πρήξιμο στο πρόσωπο
Εύθραυστα νύχια
Απώλεια μαλλιών

Ανεξήγητη αύξηση βάρους
Διαταραχές του ύπνου
Μυϊκοί πόνοι – μυϊκές κράμπες
Εφιδρώσεις και ταχυκαρδίες
Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
Υπερβολική ή παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
Μελαγχολία – Κατάθλιψη
Απώλεια μνήμης και μειωμένη πνευματική διαύγεια

Απότομες εναλλαγές διάθεσης
Όζοι στον θυρεοειδή αδένα
Αίσθημα κατακράτησης
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Χασιμότο;
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να παρακινήσουν τον Ενδοκρινολόγο σας να προχωρήσει στις αντίστοιχες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχετε νόσο Χασιμότο.

Η διάγνωση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto γίνεται με:

Εξετάσεις αίματος & εξέταση αντισωμάτων TPO : Για την μέτρηση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Με τις εξετάσεις αυτές, ελέγχεται τόσο η ποσότητα των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή όσο και από την υπόφυση. Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής είναι υπολειτουργικός, το επίπεδο της θυρεοειδικής ορμόνης είναι χαμηλό.

Δείτε ακόμα: Σκληρόδερμα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το αυτοάνοσο αυτό και τα ύποπτα συμπτώματα

Ταυτόχρονα, το επίπεδο της TSH είναι αυξημένο, επειδή η υπόφυση προσπαθεί να διεγείρει τον θυρεοειδή, προκειμένου να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.
Όσον αφορά στην εξέταση αντισωμάτων TPO, πρόκειται για μια εξέταση αίματος που μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία αντισωμάτων κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (αντισώματα TPO).

Πως αντιμετωπίζεται η νόσος Χασιμότο;

Στην περίπτωση που η λειτουργία του αδένα παραμένει φυσιολογική, συστήνεται η περιοδική παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.

Αντίθετα, αν ο θυρεοειδής αρχίζει να υπολειτουργεί, απαιτείται θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδική ορμόνη, ενώ η παρακολούθηση είναι συστηματική. Έτσι, γίνεται συνήθως χορήγηση λεβοθυροξίνης, μέσω ενός μικρού χαπιού, κάθε πρωί. Το χάπι αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί ο ασθενής να το λαμβάνει για όλη την διάρκεια της ζωής του.

Η συνθετική λεβοθυροξίνη είναι πανομοιότυπη με τη θυροξίνη, τη φυσική εκδοχή αυτής της ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα.

Το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την διάγνωση της νόσου, συνήθως χρειάζονται τακτικές ορμονικές εξετάσεις, προκειμένου να δούμε πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός στην θεραπεία. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως γίνονται κάθε τρίμηνο. Όταν οι ορμόνες, ομαλοποιηθούν οι ορμονικές εξετάσεις, είναι σημαντικό να εξετάζεται ο ασθενής ανά 6 με 12 μήνες.

Στην περίπτωση που η νόσος Χασιμότο δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή μια σειρά προβλημάτων, όπως:

Βρογχοκήλη: Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του αδένα, γνωστή και ως βρογχοκήλη, προκαλώντας προβλήματα στην κατάποση και την αναπνοή.
Καρδιακά νοσήματα, όπως για παράδειγμα Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια.
Ψυχολογικά προβλήματα: Χαμηλή ερωτική επιθυμία (λίμπιντο), μειωμένη πνευματική διαύγεια, μελαγχολία, ακόμα και κατάθλιψη.

Δείτε ακόμα: 10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Μυξοίδημα: Τα συμπτώματά του Μοιξήματος, περιλαμβάνουν υπνηλία που ακολουθείται από βαθύ λήθαργο και απώλεια των αισθήσεων. Πρόκειται για μια σπάνια και απειλητική για την ζωή κατάσταση.
Γεννητικές ανωμαλίες : Είναι πιθανό, μια γυναίκα που δεν έχει αντιμετωπίσει τη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, να γεννήσει ένα μωρό με διανοητικά ή/και αναπτυξιακά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το dboufas.gr είναι εξαιρετικά σημαντικό καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, να υπάρχει παρακολούθηση από τον Ενδοκρινολόγο σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr