O Βασιλιάς Κάρολος προτίμησε να μην μείνει στο Μπάκιγχαμ αλλά στο δικό τους ακίνητο για τους δικούς του λόγους. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα πρόκειται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Clarence House ως επίσημο σπίτι τους στο Λονδίνο και δεν «βιάζονται» να μετακομίσουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ο νέος μονάρχης και η σύζυγός του λέγεται ότι προτιμούν το ακίνητο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας John Nash, επειδή είναι άνετο και λειτουργικό, και θέλουν το Μπάκιγχαμ να είναι η έδρα για τα γραφεία και τις υπηρεσίες κάτω από τον βασιλιά και τη βασιλική σύζυγο.
Δείτε ακόμη Η Γη της Ελιάς: Η Κατερινά οργανώνει την απαγωγή του μωρού της Βασιλικής και του Φίλιππου
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ -το οποίο διαθέτει 52 δωμάτια και δωμάτια επισκεπτών- είναι η επίσημη βασιλική κατοικία εδώ και σχεδόν 200 χρόνια.
Λέγεται, όμως, ότι δεν είναι και το πιο άνετο κτίριο, και γι’ αυτό η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε τους τελευταίους μήνες την κύρια κατοικία της το κάστρο του Ουίνδσορ.
Ο Κάρολος έχει κάνει το Clarence House δικό του, αφού μετακόμισε στο ακίνητο το 2003. Πρόκειται για το πρώην σπίτι της βασίλισσας μητέρας, της αγαπημένης γιαγιάς του Καρόλου και μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η «Daily Mail», βασιλικές πηγές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει και άλλα σχέδια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να γίνει περισσότερο επισκέψιμο για το κοινό.
Clarence House: Μέσα στο σπίτι του βασιλιά Καρόλου
Όσοι έχετε παρακολουθήσει το «The Crown» στο Netflix θα θυμάστε ότι ούτε στη βασίλισσα Ελισάβετ και στον δούκα του Εδιμβούργου άρεσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς δεν είναι σπίτι.
Μάλιστα, η ιδέα να μην είναι η επίσημη βασιλική κατοικία διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο πριν από 70 χρόνια, αλλά απορρίφθηκε από τους τότε αυλικούς.
Δείτε ακόμη Η Γη της Ελιάς: Η Ιουλία θα μείνει έγκυος απο τον Στάθη
Ο Κάρολος και η Καμίλα διατήρησαν ορισμένες από τις διακοσμήσεις στο Clarence House που είχαν τοποθετηθεί αρχικά από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτές περιλαμβάνουν έναν ιστορικό πίνακα του Μονέ, αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων λιρών, ο οποίος κρέμεται στην αίθουσα Morning Room.
Υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο, το λεγόμενο Garden Room, το οποίο έχει έναν τοίχο διακοσμημένο με ταπισερί και ένα πιάνο με ουρά. Αυτό το δωμάτιο δημιουργήθηκε από τη γιαγιά του Καρόλου και ονομάζεται έτσι επειδή προσφέρει όμορφη θέα στον κήπο.
Δείτε ακόμη Σασμός: Η γιαγιά Ειρήνη λιποθυμά και πέφτει στο πάτωμα
Σήμερα χρησιμοποιείται για την υποδοχή των επίσημων επισκεπτών και διαθέτει, επίσης, μουσικά όργανα, οικογενειακές φωτογραφίες και έργα τέχνης. Σε μια «μουσική γωνιά» ξεχωρίζει η άρπα του βασιλιά Καρόλου, η οποία ήταν δώρο του Ιδρύματος Victor Salvi.
Δείτε ακόμη Σασμός: Η Αργυρώ περνά στην αντεπίθεση
Η Καμίλα έχει, επίσης, ένα δικό της γραφείο με βιβλία, όπου η ίδια και ο βασιλιάς κάθονται και διαβάζουν μαζί. Η βασιλική σύζυγος φωτογραφήθηκε στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της σε εκπομπή στο BBC 5 το 2020.
Δείτε ακόμη Παγιδευμένοι: Δημήτρης και Άννα ερωτεύονται παράφορα
Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικές λεπτομέρειες από τη διακόσμηση, όπως τα έργα τέχνης με τοπία ζωγραφισμένα από τον καλλιτέχνη του 18ου αιώνα John Taylor. Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυθρόνα που χρονολογείται από το 1813 με σκαλιστό και επιχρυσωμένο ξύλινο σκαμνί.
Στον τοίχο υπάρχει ένας πίνακας της αγαπημένης γιαγιάς του βασιλιά Καρόλου. Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε το 1923, τη χρονιά που έγινε δούκισσα της Υόρκης με τον γάμο της με τον σύζυγό της δούκα της Υόρκης, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’.
Δείτε ακόμη Παγιδευμένοι: Ο Κοσμάς ξέρει τον δολοφόνο της κόρης του
Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’20, η δούκισσα της Υόρκης απεικονίζεται καθισμένη σε μια πολυθρόνα με πράσινο ζωνάρι τυλιγμένο στην πλάτη. Κρατάει λευκά γάντια και ένα ψάθινο καπέλο κρέμεται από το μπράτσο της.
Ο πίνακας είναι έργο του Ρώσου καλλιτέχνη Savley Sorine, ο οποίος σπούδασε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης πριν μετακομίσει στο Παρίσι.
Κατά μήκος της βιβλιοθήκης είναι στρωμένα μια σειρά από περσικά χαλιά. Λίγα είναι γνωστά για την προέλευσή τους, αλλά παρουσιάζουν ένα κεντρικό θέμα με ναυτικό μπλε φόντο διακοσμημένο με μοτίβα λουλουδιών, πλέγματα και διάφορα άλλα σχέδια.
Στο πλάι της διπλής πόρτας που οδηγεί στο δωμάτιο, για το πρωινό υπάρχουν δύο περίτεχνα χρυσοποίκιλτα χάλκινα κηροπήγια που χρονολογούνται από το 1770. Η προέλευσή τους δεν είναι γνωστή, αλλά περιλαμβάνονται σε απογραφή του 1827-1833 της βασιλικής οικογένειας.
Απέναντι από την πόρτα κρέμεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ από την εποχή που ήταν πριγκίπισσα, το 1948. Το πορτρέτο, που υπογράφει ξανά ο Ρώσος καλλιτέχνης Savley Sorine, ήταν παραγγελία της μητέρας της Ελισάβετ, της τότε βασίλισσας μητέρας. Ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά τον γάμο της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον δούκα του Εδιμβούργου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
Στο μεταξύ, φωτογραφίες από το εσωτερικό του Clarence House έχουμε δει και άλλες φορές στο παρελθόν. Όπως πριν από περίπου έναν χρόνο όταν ο επίσημος λογαριασμός του Clarence House στο Twitter παρουσίασε φωτογραφίες από έναν διάδρομο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1870 και σήμερα αποτίει φόρο τιμής στην αγάπη της βασίλισσας Ελισάβετ για τα άλογα.
Οι φωτογραφίες δείχνουν έναν μεγάλο διάδρομο με κόκκινο χαλί και ταιριαστή ταπετσαρία σε μπαρόκ στυλ. Οι κουρτίνες και ο καναπές στις λήψεις είναι επίσης σε εντυπωσιακή κόκκινη βαριά απόχρωση.
Οι κοντινές εικόνες αποκαλύπτουν ότι ο χώρος έχει πολλούς πίνακες με άλογα σε χρυσή κορνίζα που κρέμονται περήφανα στους τοίχους και υπάρχουν στολίδια με άλογα παρατεταγμένα πάνω στα μπουφέ που μοιάζουν παραδοσιακά.
Είναι το σπίτι του βασιλιά Καρόλου ανοιχτό για το κοινό;
Το Clarence House είναι ανοιχτό για το κοινό ολόκληρο τον Αύγουστο, όσο το ζευγάρι λείπει στο εξοχικό του. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε όσο ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας.
Η ξενάγηση διάρκειας μιας ώρας επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν διάφορα δωμάτια, όπως το Garden Room που προαναφέραμε, όπου το βασιλικό ζεύγος δέχεται τους επίσημους καλεσμένους του, και το Morning Room, ένα σαλόνι που πήρε το όνομά του από το φως που εισέρχεται νωρίς το πρωί και φέρεται να είναι το αγαπημένο δωμάτιο της Καμίλα στο σπίτι.
Άλλο ένα δωμάτιο του σπιτιού είναι το πολυτελές Lancaster Room, στον πρώτο όροφο της κατοικίας του Λονδίνου, που χρησιμοποιείται από τον Κάρολο και την Καμίλα ως καθιστικό για τους ιδιωτικούς καλεσμένους.
Το δωμάτιο διαθέτει μεγάλα παράθυρα και βιβλιοθήκες αντίκες γεμάτες με τόμους βιβλίων για θέματα όπως η κηπουρική, η τέχνη και η ζωγραφική. Είναι, επίσης, ένα από τα δωμάτια που παρουσιάζονται σε μια εικονική περιήγηση στο Clarence House, η οποία δημιουργήθηκε και φιλοξενείται από το Google Arts and Culture.
Αγαπημένα στιγμιότυπα: Μια φωτογραφία του πρίγκιπα Καρόλου και του προέδρου Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο τον Απρίλιο του 2011, αριστερά, και μια φωτογραφία της βασίλισσας που τραβήχτηκε από την Annie Leibovitz στο κάστρο του Ουίνδσορ το 2016. Άλλη μια δείχνει τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο με τα τέσσερα παιδιά τους.
Μεταξύ των έργων τέχνης, σύμφωνα με το iefimerida, που εκτίθενται είναι ένας εκπληκτικός πίνακας που απεικονίζει το χρίσμα της βασίλισσας Αλεξάνδρας κατά τη στέψη του συζύγου της βασιλιά Εδουάρδου VII το 1902 και μια πλακέτα από πορσελάνη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του My Style Rocks μετά από τροχαίο στη Ρόδο
- Αντρέας Γεωργίου : Η απάντηση του στο βίντεο που τον συκοφαντεί
- Αλλεργία στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε