Αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά, που σκοτώνει τα μικρόβια, είναι ιδανική για τις πληγές και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για να πλύνουμε απλώς τα χέρια μας. Αυτή η αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά που την φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, μας είναι πολύτιμη.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θέλουμε να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά. Μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε μόνοι μας μία αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά για να είμαστε πάντα ασφαλείς . Επίσης αυτή η αντισηπτική αλοιφή είναι ιδανική για τις διακοπές μας.
Δείτε ακόμα Η πράσινη πάστα που εξαφανίζει τα σημάδια της ακμής σε 3 μέρες
Ειδικά αν είμαστε φίλοι του camping, μπορεί να πληγωθούμε και να θέλουμε ένα απολυμαντικό που θα διώξει τα μικρόβια και θα θεραπεύσει την πληγή. Μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτή την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά και να την έχουμε πάντα μαζί μας στις διακοπές. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί να μη διαλέξω μία αντισηπτική αλοιφή του εμπορίου;
Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η χρήση αντισηπτικών αλοιφών και σαπουνιών γι’ αυτό και στο εμπόριο τις βρίσκουμε συχνά και σε μεγάλη ποικιλία. Προϊόντα όπως είναι τα Dettol, Betadine, Hygex, Bepanthen, Comvita και Medicreme είναι μερικά μόνο από αυτά, αλλά πόσο αθώα είναι;
Έρευνα λοιπόν η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases δείχνει ότι η εφαρμογή αλοιφών του εμπορίων με αντισηπτική ιδιότητα, μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, που κρύβονται πίσω από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι:
“Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικάσυμβαίνει όταν μικροοργανισμοί (όπως βακτήρια μύκητες ιοί και παράσιτα) αλλάζουν όταν εκτίθενται σε αντιμικροβιακά φάρμακα (όπως τα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιιικά, ανθελονοσιακά, και ανθελμινθικά).
Έτσι τα παθογόνα αναπτύσσουν μικροβιακή αντοχή σε αυτά τα φάρμακα και μετατρέπονται σε υπέρ-μικρόβια. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να καθίστανται αναποτελεσματικά και οι λοιμώξεις να παραμένουν στον οργανισμό με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης στον πληθυσμό.»
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει μόνο συγκεκριμένα άτομα τα οποία κατά βάση είναι επιρρεπής στις μολύνσεις. Αυτό όμως δεν είναι ένα ακριβές συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει τα ίδια τα βακτήρια, αφήνοντας όλους μας ευάλωτους σε αυτές τις θανατηφόρες λοιμώξεις.
Επίσης πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας αυτών των αλοιφών αφού περιέχουν ουσίες που αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου και άλλων, αμφίβολης προέλευσης υλικών.
Πως βοηθάει ο κουρκουμάς στο δέρμα;
Ο κουρκουμάς είναι αυτό το κίτρινο μπαχαρικό που βρίσκουμε στο κάρυ. Επίσης σχετίζεται στενά και με το τζίντζερ αλλά έχει και γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείτε συχνά για να επουλώνει πληγές και είναι χρήσιμος και σαν αντισηπτικό.
Η κουρκουμίνη, είναι η δραστική ένωση που υπάρχει στον κουρκουμά και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να θεραπεύσει τον χρόνιο πόνο, τις φλεγμονές στο δέρμα, τις λοιμώξεις στο δέρμα, την ακμή και την δυσμελάγχρωση. Επίσης, επιταχύνει την επούλωση των πληγών κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης, μεγαλύτερης λοίμωξης.
Αν τραυματιστείτε, ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει στο να μειώσετε τον πόνο. Επίσης ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ιδανικές και για την θεραπεία οιδημάτων, κοκκινισμένου δέρματος, συμπτώματα που μαρτυρούν κοινές δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή και οι κηλίδες.
Επίσης ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και σαν καλλυντικό, αφού προλαβαίνει την εμφάνιση ρυτίδων και την ξηρότητα στο δέρμα.
Στην περίπτωση του τραυματισμού, ο κουρκουμάς βοηθά στο να μειωθεί ο πόνος. Η τοπική χρήση του κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στο πρήξιμο, στην τριχοφυτία, στους μώλωπες, στα τσιμπήματα από τα έντομα, στην αλωπεκία, στην τοπική δερματίτιδα, στην ψωρίαση, στην ακτινοδερματίτιδα, στην λεύκη και στον ερεθισμό.
Μάλιστα μελέτη διαπίστωσε ότι τα προϊόντα και τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορεί να ωφελήσουν θεραπευτικά το δέρμα μας σε περιπτώσεις ασθενειών που αναφέραμε και πιο πάνω. Επίσης ανακαλύφθηκε πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν αντιφλεγμονώδες και ανασταλτικό.
Σε αντιδιαστολή με τον κουρκουμά, αυτά τα φάρμακα καθώς και τα κορτικοστεροειδή(όπως η δεξαμεθαζόνη), που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ερεθισμό του δέρματος, το άσθμα και την αρθρίτιδα, στην ουσία έχουν αρκετές παρενέργειες.
Η αντισηπτική δράση του κουρκουμά
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 υποστήριξε ότι η αλοιφή από κουρκουμά μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθεί ένα έγκαυμα. Ο κουρκουμάς δρα, διασπώντας την κυτταρική μεμβράνη των βλαβερών βακτηρίων
Επίσης υπάρχει και μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science and Technology, διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς καταπολεμά πολύ δραστικά τα κοινά παθογόνα όπως είναι τα βακτήρια E.coli και Staphylococcus aureus και το μύκητα Candida albicans.
Τέλος, σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Journal of HerbMed Pharmacology το 2014, αναφέρεται πως η τοπική εφαρμογή του κουρκουμά λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια στα παθογόνα των μυκητιάσεων.
Από τότε υπάρχουν ορδές άλλων μελετών που υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή δράση και τις αντισηπτικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού.
Η συνταγή για την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά
Η συνταγή για την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά που θα μοιραστούμε μαζί σας παρακάτω μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασιτικές μολύνσεις, τραύματα, γρατσουνιές και εγκαύματα. Επίσης μαζί με τον κουρκουμά μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα φυσικά συστατικά που έχουν αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
Πριν εφαρμόσετε την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά, θα πρέπει να την δοκιμάσετε απλώνοντας λίγη από την αλοιφή στο δέρμα, στην εσωτερική πλευρά του καρπού κάτω από την παλάμη, μία ώρα πριν την εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθετε κάποια αλλεργική αντίδραση.
Συστατικά για την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά
Σκόνη κουρκουμά (πρίπου 30γρ.)
Λάδι neem (περίπου 60ml)
Λάδι καρύδας (30ml)
Φρέσκο χυμό λεμονιού (30ml)
Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (10 σταγόνες)
Οδηγίες για την αντισηπτική αλοιφή από κουρκουμά
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό γυάλινο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια αποθηκεύουμε το μείγμα σε ένα μικρό και καλά σφραγισμένο γυάλινο δοχείο με καπάκι.
Για να το χρησιμοποιήσουμε στην πληγή, ξεπλένουμε την περιοχή με νερό, στεγνώνουμε με με μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόζουμε τη κρέμα στο τραύμα.
Αφήνουμε την κρέμα εκεί για τουλάχιστον 20 λεπτά, και επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές την ημέρα. Προσέχουμε όμως μιας και ο κουρουμάς μπορεί να βάψει και να λερώσει τα ρούχα και τις πετσέτες μας.
Δείτε όλα τα άρθρα για το σώμα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή