++Αυτές τις τροφές δεν πρέπει να τις τρώμε ποτέ ωμές. Ένα πολύ σημαντικό άρθρο για την υγεία μας.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς έχουμε το συνήθειο να τρώμε μερικά τρόφιμα ωμά. Για παράδειγμα πόσες φορές σαν παιδιά δεν έχουμε γλείψει το κουτάλι το οποίο πρώτα το είχαμε βουτήξει στο ωμό μείγμα για κέικ; Ή πόσες φορές οι γιαγιάδες μας δεν δοκίμαζαν τον κιμά για τα κεφτεδάκια ωμό;
Τέλος σε γκουρμέ εστιατόρια υπάρχει η επιλογή να φας το μοσχαρίσιο κρέας σου σχεδόν άψητο. Βέβαια το μοσχάρι μπορεί να καταναλωθεί ωμό. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα είδη κρέατος; Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιες τροφές απαγορεύεται να τις καταναλώσουμε ωμές. Διαβάστε παρακάτω:
Απαγορεύεται να τρώμε την ζύμη ωμή
Μπορεί να τρώγαμε μικρά την ζύμη και το μείγμα για κέικ ωμά όμως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερική παραχώρησαν μία σημαντική υπενθύμιση. Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους απαγορεύεται να τρώμε την ζύμη μπισκότων και παρόμοιων συνταγών διότι οι περισσότερες ζύμες τέτοιων παρασκευασμάτων περιέχουν αυγά.
Δείτε ακόμα 7 σπόροι φρούτων που συνήθως πετάμε, αλλά κάνουν καλό στην υγεία
Τα αυγά ενοχοποιούνται πολλές φορές για σαλμονέλα όπως επίσης συμβαίνει και με το ωμό κοτόπουλο. Επίσης το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως είναι το E. coli. Η μόλυνση πιθανότατα οφείλεται στην έκθεση σε ζωικά περιττώματα που υπάρχουν στα χωράφια σίτου και γύρω από αυτά.
Δεν πρέπει να τρώμε ωμές τις πατάτες
Στην Ελλάδα τα παιδιά πολλές φορές έτρωγαν τις πατάτες ωμές από τα μπολ και οι γονείς δεν τους έλεγαν κάτι. Μπορεί οι ωμές πατάτες να είναι σχετικά άνοστες, όμως στα παιδιά αρέσουν πολύ. Όμως οι ωμές πατάτες και ειδικότερα αυτές που είναι πράσινες παράγουν σολανίνη.
Η σολανίνη είναι ένα τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις ωμές πατάτες. Ειδικά αν είναι πράσινες δεν πρέπει να καταναλώνονται ούτε μαγειρεμένες.
Εκτός της σολανίνης οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα.
Δεν πρέπει να τρώμε το χοιρινό κρέας ωμό
Μπορεί το μοσχαρίσιο κρέας να το τρώμε ωμό όμως το χοιρινό κρέας δεν πρέπει να το τρώμε ωμό. Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μαγειρεμένο χοιρινό έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί επίσης να δεις και τι θα πάθετε αν τρώτε συνεχώς κρέας.
Όμως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis που προκαλεί τριχινέλλωση. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στην κοιλιά και ναυτία ενώ πιο σοβαρές εκδοχές μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και μυαλγία, πρήξιμο στο πρόσωπο και πρήξιμο στα μάτια.
Δείτε ακόμα Pollotarian: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής
Μην τρώτε ωμά τα κόκκινα φασόλια
Η κατανάλωση ωμών κόκκινων φασολιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια. Αυτό γίνεται εξαιτίας της φυτοαιμαγλουτινίνης, μίας λεκτίνης που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης.
Όμως στα κόκκινα φασόλια βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βράζετε πάντα τα κόκκινα φασόλια πριν τα καταναλώσετε.
Photo cover via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.