Καλώς ή κακώς από τα πρώτα πράγματα που προσέχουμε σε έναν άνθρωπο είναι το χαμόγελό του και τα δόντια του. Δεν γίνεται όμως όλοι οι άνθρωποι να έχουμε την τέλεια οδοντοστοιχία και με λευκά δόντια σαν ψεύτικα.
Υπάρχει ωστόσο τρόπος να βελτιώσεις την εικόνα σου αυτή και να κάνεις τα δόντια σου να φαίνονται όμορφα και περιποιημένα;
Και όμως υπάρχει! Όχι ένας αλλά 11 τρόποι για να φτιάξεις την εικόνα των δοντιών σου, και να γεμίσεις αυτοπεποίθηση, να νιώσεις όμορφα με τον εαυτό σου και ποθητός από τους γύρω σου.
Δες παρακάτω τον τρόπο από το dynamikhgynaika, και περιμένουμε να μας πεις τα αποτελέσματα!
Δείτε ακόμα :Έχετε κίτρινα δόντια; Απαλλαγείτε από αυτά με αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες
Συμβουλές γενικού περιεχομένου, σπιτικές συνταγές, καθημερινές πρακτικές, αλλά και μεθόδους που μπορείς να ακολουθήσεις με τον οδοντίατρο. Ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλεις να επιτύχεις πάντα. Το «δεν έχω ωραία δόντια» που σε βασανίζει, πάντως, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν!
1) Αναγνώρισε κι αποδέξου τα προβλήματα των δοντιών σου
Αναφερόμαστε αφενός στην δική σου παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Αφετέρου στην οδοντιατρική εξέταση για προβληματάκια που ίσως δε φαίνονται με γυμνό μάτι ούτε από κάποιον μη ειδικό. Είναι σημαντικό ως πρώτο βήμα να αναγνωρίσεις τι θέματα μπορεί να έχουν τα δόντια σου. Στραβοί φρονιμίτες, στραβά δόντια, κίτρινοι λεκέδες στην επιφάνειά τους, μαζεμένη ουλίτιδα, σκούρα ούλα κ.ο.κ. Από εκεί κι έπειτα μπορείς να οργανώσεις το… πλάνο δράσης κι αντιμετώπισης έκαστου ζητήματος.
2) Επισκέψου έναν οδοντίατρο
Όπως το αναφέραμε και παραπάνω. Είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν ή μία οδοντίατρο για πλήρη έλεγχο, ενώ μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και ακτινογραφία γνάθου για να δεις τυχόν εσωτερικά ζητήματα, π.χ. τη θέση των φρονιμιτών που δε σου έχουν βγει. Σε συνεργασία με τον ειδικό, θα προβείτε στο φτιάξιμο των δοντιών σου. Κάποιο σφράγισμα, κάποια απονεύρωση, ένας καθαρισμός που πρέπει να γίνεται απαραίτητα 1 φορά το χρόνο, λίγο τρόχισμα στα δόντια και ό,τι χρειάζεσαι. Αν φοβάσαι το γιατρό αυτό, μιας και αυτός ο μύθος κυκλοφορεί αρκετά, απλώς παραμέρισε το φόβο σου σκεπτόμενη την υγεία και την εικόνα των δοντιών σου που θες να πετύχεις.
3) Μην προβείς σε ακρότητες επειδή … «διαφημίζονται»
Αν το «δεν έχω ωραία δόντια» που υποστηρίζεις βασίζεται στο ότι δεν έχεις τα κατάλευκα δόντια των “celebrities” της τηλεόρασης, άλλαξε άρδην τρόπο σκέψης, αγαπημένη μου. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στόχος σου να βάλεις ψεύτικα δόντια ή θήκες σε όλα σου τα δόντια εφόσον δεν τρέχει πρόβλημα υγείας, να τα κατά-λευκάνεις και να τα τροχίσεις στην απόλυτη ευθεία, απλώς για να μοιάζουν με της κάθε και του κάθου «διάσημου». Τα φυσικά δόντια, η φυσική οδοντοστοιχία, το φυσικό χαμόγελο είναι μακράν το καλύτερο. Άσχετα με το αν ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να γράφει καλύτερα στην κάμερα.
Οπότε, είναι καλύτερο να μη στοχεύεις σε τέτοια αποτελέσματα. Να διατηρείς τα δόντια σου στο φυσικό τους χρώμα, προσέχοντας καθημερινά για την υγεία τους. Μπορείς, πάντως, να τα κάνεις λίγο πιο λευκά και καθαρά με το τακτικό βούρτσισμα και μια σπιτική μέθοδο που θα αναφέρουμε μετά.
Δείτε ακόμα :Πως να θεραπεύσετε την τερηδόνα και τις «κουφάλες» στα δόντια με φυσικό τρόπο: 3 απλές και αποτελεσματικές θεραπείες
4) Τακτικό βούρτσισμα
Το επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί και είναι γνωστό τοις πάσιν. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών σου είναι και ο πιο απλός και βασικός τρόπος για να αναστρέψεις το «δεν έχω ωραία δόντια» που υποστηρίζεις. Και τι σημαίνει τακτικό βούρτσισμα; Σίγουρα καθημερινό και όχι μία φορά μόνο. Τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Μία το πρωί και μία το βράδυ. Για ακόμη πιο καλά αποτελέσματα, μπορείς να τα βουρτσίζεις και το μεσημέρι.
5) Προϊόντα για το βούρτσισμα των δοντιών
Από μόνο του βούρτσισμα μπορεί να θεωρείται γνωστό κι αυτονόητο. Εκεί όμως που πολλοί κάνουν λάθος λόγω έλλειψη πληροφόρησης είναι στο με τι οδοντόκρεμα και τι οδοντόβουρτσα.
Όσον αφορά στην πρώτη, χρειάζεσαι μία μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα και σε καμία περίπτωση σκληρή. Τραυματίζει τα ούλα. Κι αν έχεις ευαίσθητα ούλα, τότε σίγουρα μαλακή. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει κάθε 3 μήνες ή όταν δεις τριχούλες της να ξεφεύγουν από την πορεία τους. Όσον αφορά στην οδοντόπαστα, μην αγοράζεις ποτέ αυτές του εμπορίου, του super market. Είναι μόνο για το άρωμα ενώ ταυτόχρονα μπορεί και να φθείρουν αντί να βελτιώνουν τα δόντια και τα ούλα. Μπορείς να αγοράζεις από το φαρμακείο μάρκες που υπάρχουν μόνο σε αυτό, είναι λίγο πιο ακριβές (3 με 10 ευρώ το σωληνάριο, κι όχι 2,5 ευρώ οι δύο όπως στο σούπερ μάρκετ). Ωστόσο, είναι καλές για τα δόντια και τα ούλα. Ρώτησε και τον οδοντίατρό σου ποια σου προτείνει βάσει των ούλων σου. Λίγη ποσότητα κάθε φορά είναι επαρκής.
6) Σωστό βούρτσισμα
Το σωστό βούρτσισμα είναι πιο σημαντικό κι από το βούρτσισμα, κατ’ εμάς. Περιλαμβάνει τη σωστή οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που προαναφέραμε. Γίνεται ΕΠΕΙΤΑ από τα κύρια γεύματα της ημέρας, δηλαδή ΜΕΤΑ από το πρωινό και ΜΕΤΑ από το βραδινό. Μπορείς και μετά το μεσημεριανό σου φυσικά. Άρα, το να σηκώνεσαι το πρωί και να πλένεις τα δόντια σου ενώ ακόμα δεν έχεις φάει το πρωινό σου είναι… άτοπο.
Πρέπει να αφιερώνεις 1 λεπτό για κάθε πλευρά των δοντιών. Τρεις πλευρές άρα 3 λεπτά βούρτσισμα κάθε φορά. Πρώτα την μπροστινή, έπειτα τη μεσαία και τέλος την εσωτερική. Οι κινήσεις γίνονται σε 2 δόντια κάθε φορά, όσα μπορεί δηλαδή να χωρέσει η οδοντόβουρτσα, κι όχι σε όλα τα δόντια μονομιάς. Επίσης, οι κινήσεις γίνονται με πορεία από τη ρίζα – το ούλο προς τα πάνω, ακολουθώντας κάπως κυκλική πορεία. Όχι κάθετα ούτε οριζόντια. ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό. Και στο τέλος, καλό ξέπλυμα με νεράκι να μη μένουν υπολείμματα από την οδοντόπαστα.
7) Χρήση οδοντικού νήματος
Για να μην μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες και σε κουράσουμε, δε θα αναφερθούμε στον τρόπο που χρησιμοποιείται το οδοντικό νήμα. Μπορείς να το βρεις στο διαδίκτυο ή ακόμα καλύτερα να ρωτήσεις το γιατρό σου. Είναι πάντως πολύ εύκολη διαδικασία, αρκεί να σου γίνει συνήθεια.
Αυτό που θα πούμε και θα τονίσουμε, όμως, είναι ότι είναι απαραίτητο. Ειδικά ένα έχεις μικρό μεσοδόντιο, δηλαδή τα δόντια σου είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, οπότε και μαζεύουν ευκολότερα τροφές. Μπορείς να χρησιμοποιείς το νήμα έπειτα από το βούρτσισμα που έχεις κάνεις. Θα κόβεις μισό με 1 μέτρο νήμα κάθε φορά, απαραιτήτως, έτσι ώστε να περνάς διαφορετικό σημείο του μέσα από κάθε δόντι. Χρειάζεται να επαναλαμβάνεις από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο εντατική προσπάθεια θες να κάνεις. Αλλά και βάσει των αναγκών των δοντιών σου.
8) Χρήση οδοντικού διαλύματος
Τα διάφορα διαλύματα (και δη της γνωστής μάρκας…) που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ είναι κυριολεκτικά άχρηστα. Προσφέρουν μόνο άρωμα και δεν απομακρύνουν τα μικρόβια. Από το φαρμακείο, λοιπόν, και με την υπόδειξη του οδοντιάτρου σου, αγόραζε περίπου 1 φορά το μήνα ή το 2μηνο ένα καλό στοματικό διάλυμα. Δεν είναι ακριβά.
Το στοματικό διάλυμα το χρησιμοποιείς όπως λένε οι οδηγίες. Μπορείς να κάνεις γαργάρες με αυτό όταν τρως έξω ένα σνακ και δεν έχεις μαζί σου οδοντόβουρτσα – οδοντόκρεμα. Π.χ. μετά το μεσημεριανό σου γεύμα στο γραφείο, αντικαθιστώντας έτσι ένα βούρτσισα. Εάν, όμως, φροντίζεις το 2 φορές την ημέρα βούρτσισμα να γίνεται, τότε μπορείς ενισχυτικά να χρησιμοποιείς διάλυμα μετά από το βούρτσισμα ή κάποιο άλλο σνακ 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Μην κοιτάς που πάνω στα περισσότερα διαλύματα γράφουν περισσότερες φορές την εβδομάδα. Εμείς πρέπει να προτιμάμε την οδοντόβουρτσα.
9) Σπιτική συνταγή για λεύκανση
«Δεν έχω ωραία δόντια», είναι η πεποίθησή σου. Εάν βασίζεται μόνο στο ότι δεν έχουν αρκετά λευκό χρώμα, αυτή η σπιτική συνταγή θα σε βοηθήσει. Βέβαια, να είσαι σίγουρη ότι μέσα σε μερικές εβδομάδες τακτικού βουρτσίσματος, χρήσης νήματος και διαλύματος θα καθαρίσουν και θα ασπρίσουν λίγο τα δόντια σου, έτσι κι αλλιώς.
Η μέθοδος που θα σου δείξουμε είναι εξαιρετικά οικονομική, γρήγορη, αναίμακτη. Δεν μπορεί να φτάσει αμέσως τα αποτελέσματα της λεύκανσης στον οδοντίατρο, ωστόσο αυτό δεν είναι και το επιθυμητό. Σιγά – σιγά, όμως, θα βλέπεις τα δόντια σου ολοένα και πιο λευκά κι άρα το «δεν έχω ωραία δόντια» θα αναστραφεί.
Μπορείς να φτιάχνεις τη συνταγή και να την εφαρμόζεις μέχρι 1 φορά την εβδομάδα. Θα μπορούσες και καθημερινά, όμως καλύτερα μην το επιχειρήσεις. Είμαστε της άποψης ότι προέχει η υγεία από την εμφάνιση. Και αυτή η συνταγή μπορεί να είναι λίγο επίφοβη για κάποιο άτομο με πολύ ευαίσθητα ούλα όταν εφαρμόζεται τόσο συχνά. Γι’ αυτό, μέχρι 1 φορά την εβδομάδα για να είσαι σίγουρη!
Διαδικασία:
- Ρίχνεις σε ένα μπολάκι 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού από μαγειρική σόδα σε σκόνη. Στάζεις από πάνω μερικές σταγόνες από ένα φρέσκο λεμόνι κι ανακατεύεις. Θα προκύψει μια παχύρρευστη λευκή προς υποκίτρινη πάστα. Με μία οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιείς μόνο για το μείγμα λεύκανσης (άρα χρειάζεσαι 2 οδοντόβουρτσες να έχεις στο μπάνιο σου) βουρτσίζεις με το σωστό τρόπο τα δόντια σου. Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που αναφέραμε και παραπάνω. Ανάτρεξε πίσω να τον δεις αν δεν τον διάβασες τότε. Ξεπλένεις καλά το στόμα σου με άφθονο νεράκι.
- Έπειτα τα βουρτσίζεις με την οδοντόκρεμά σου κανονικά, με την «καθημερινή» οδοντόβουρτσα που έχεις.
10) Τροφές προς αποφυγή
Θα κλείσουμε το άρθρο μας με πυρηνικό θέμα το «δεν έχω ωραία δόντια· πώς να βελτιώσω την εικόνα τους;» με συμβουλές διατροφής. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που σταδιακά φθείρουν την υγεία και την εικόνα των δοντιών μας. Υπάρχουν, εντούτοις, κι άλλα που βοηθούν στο να έχουμε υγιή και όμορφα δόντια, τα οποία θα δούμε παρακάτω.
Οι τροφές, συνεπώς, που είναι καλό να περιορίζεις στην καθημερινότητά σου και που είναι απαραίτητο να σε ωθούν σε ένα καλό βούρτσισμα έπειτα από την κατανάλωσή τους (ειδικά το βράδυ μη μένεις με άπλυτα δόντια αν τις έχεις καταναλώσει) είναι οι ακόλουθες:
- Ο συνδυασμός αμύλου και ζάχαρης. Τροφές οι οποίες μειώνουν το όξινο ph του στόματος, όπως είναι τα φιστίκια, οδηγούν σε μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση τερηδόνας.
- Η ζάχαρη. Η συνεχής διατροφή με ζάχαρη ευνοεί στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων εντός της στοματικής κοιλότητας. Αυτά παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη και προχωρούν προς τα μέσα.
- Αλκοόλ, καφές και ανθρακούχα ποτά.
- Το κάπνισμα. Το κάπνισμα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στη σωματική υγεία γενικώς, αλλά και στην στοματική υγεία. Δημιουργεί στα δόντια χρωστικές και δυσχρωμίες. Αυτά χρήζουν καθαρισμού από τον οδοντίατρο. Επίσης, προκαλεί κακοσμία, η οποία προέρχεται από μέσα και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Π.χ. το να φας μία τσίχλα ή να ψεκάσεις το στόμα σου δεν επαρκεί για να μυρίσεις όμορφα εάν είσαι καπνιστής. Θεωρείται ότι οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο απ’ ότι οι μη καπνιστές στο να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα.
11) Τροφές για καλύτερη υγεία των δοντιών
- Τα λαχανικά και τα φρούτα. Ιδίως τα εσπεριδοειδή φρούτα. Είναι γεμάτα βιταμίνες και στοιχεία που ευνοούν την υγεία γενικότερα αλλά και την υγεία και όμορφη όψη των δοντιών.
- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες Α, Β και D συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς συνδετικού ιστού. Αυτός στηρίζει το δόντι κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για φλεγμονές στα ούλα. Πολύ σημαντική είναι και η δράση της βιταμίνης C, του ασκορβικού οξέως, του φυλλικού οξέως και του σιδήρου.
- Τα γαλακτοκομικά. Το γάλα και τα προϊόντα του, δηλαδή. Αποτελούν βασικό διατροφικό παράγοντα για την υγεία του στόματος και του σώματος συλλήβδην. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για την υγιή ανάπτυξη των οστών, επομένως και των δοντιών. Μάλιστα, η έλλειψη ασβεστίου από τον οργανισμό συνδέεται με την περιοδοντίτιδα.
Αυτές είναι οι τροφές που χρειάζεται να καταναλώνεις σε εβδομαδιαία – καθημερινή βάση.
Και μετά από όλες αυτές τις συμβουλές και τους τρόπους που σου δώσαμε, εάν υιοθετήσεις και σωστές διατροφικές συνήθειες, το «δεν έχω ωραία δόντια» θα αποτελεί παρελθόν για εσένα!
photo credit: pinterest
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης καταδικάζεται σε θάνατο
- Καίτη Γκρέυ – Η διαθήκη της : Τι περιλαμβάνει και ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Βίντεο
- Άγιος Έρωτας : Χλόη και Πατήρ Νικόλαος φεύγουν μακριά για να παντρευτούν
- Σπιτικό καθαριστικό για τη ντουλάπα που προστατεύει το ξύλο και διώχνει την υγρασία
- Η Γη της Ελιάς : Το τέλος του Μιλτιάδη