Τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα από τα αγαπημένα συστατικά στο καθημερινό μαγείρεμα. Πέρα από τη νόστιμη γεύση, και τους πολλούς τρόπους μαγειρέματος, τα κολοκυθάκια προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο για μία υγιεινή διατροφή.
Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, και βοηθούν πολύπλευρα στην υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, αυτό που τα ξεχωρίζει με άλλα λαχανικά είναι πως τα κολοκυθάκια είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες.
Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά ως αναφορά την καλλιέργεια. Τα κολοκυθάκια έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Κατά κανόνα κάθε κολοκυθιά παράγει μεγάλο αριθμό από κολοκυθάκια. Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι ότι, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά συστατικά.
Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία μας, και πως μπορούν να βοηθήσουν τόσο στα μάτια, όσο και στα οστά και τον προστάτη.
1. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C
Τα κολοκυθάκια χρησιμεύουν ως μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C διαλύεται στα υγρά του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ δραστικές ενώσεις που οξειδώνουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, προκαλώντας κυτταρικές βλάβες. Η πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή βοηθά επίσης στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τη χοληστερόλη και κρατά τους ιστούς ισχυρούς.
2. Βοηθούν στην όραση
Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοθρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών που είναι η ίδια οικογένεια θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το βήτα-καροτένιο, μια πηγή της βιταμίνης Α. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προωθούν την υγιή όραση, φιλτράρουν τις ακτίνες του φωτός που μπαίνουν στα μάτια και βοηθούν να εξασφαλιστεί ότι οι βλαβερές ακτίνες δεν μπορούν να βλάψουν τους ιστούς των ματιών.
3. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο- Βοήθεια στα οστά
Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Οπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει τη λειτουργία των γλυκοζυλοτρανσφερασών, μίας οικογένειας πρωτεϊνών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη οστίτη ιστού (του ιστού που βρίσκεται στα οστά).
Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει το 12% και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
4. Αντικαρκινική δράση
Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, εμποδίζει τις καρκινογόνες τοξίνες να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.
5. Διατηρούν χαμηλή τη χοληστερίνη
Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.
6.Υγεία του προστάτη
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.
7. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
8. Διατηρούν τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη και μετά το μαγείρεμα
Ερευνητικά δεδομένα επιβεβαίωσαν τη διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους μετά από το μαγείρεμα τους στον ατμό ή ακόμα και μετά τη διατήρησή τους στην κατάψυξη. Αυτά τα ευρήματα επισημαίνουν ότι τα αντιοξειδωτικά οφέλη των πράσινων κολοκυθιών είναι στη διάθεσή μας ακόμα και όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά.
9. Άλλα οφέλη
Τα κολοκυθάκια περιέχουν νερό κατά 90% και σε 100 γραμμάρια αντιστοιχούν μόλις 15 θερμίδες. Είναι επιπλέον διουρητικά και αντιοξειδωτικά.
Τα κολοκυθάκια περιέχουν:
Φυτικές ίνες
Κάλιο – αντίστοιχο με τη μπανάνα
Ασβέστιο
Φυλλικό οξύ
Σίδηρο
Ψευδάργυρο
Μαγγάνιο
Φώσφορο
Βιταμίνη C
Νιασίνη (Β3)
Καροτονοειδή
Δειτε τις καλύτερες συνταγές για κολοκυθάκια με ένα κλικ εδω
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024