Πολλοί άνθρωποι, αποφασίζουν να αλλάξουν την διατροφή τους, έχοντας την ελπίδα ότι θα χάσουν βάρος και θα αλλάξουν κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Το φαινόμενο “πλατό” όμως το οποίο έχει την τάση να “κολλάει” την ζυγαριά, κάνει την ήδη δύσκολη διαδικασία της απώλειας βάρους, ακόμη δυσκολότερη.
Είτε επισκέπτεσαι διατροφολόγο είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος μόνος σου, σε μερικές περιπτώσεις θα δεις την ζυγαριά να “κολλάει” . Αυτό σημαίνει, ότι παρόλο που τηρείς την διατροφή σου κατά γραμμα, δεν μπορείς να χάσεις ούτε γραμμάριο. Κάτι, που φυσικά λειτουργεί αποτρεπτικά, στο να συνεχίσεις την προσπάθεια.
Μην ανησυχείς! Το φαινόμενο “πλατό” υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις. Οφείλεται σε λάθη που κάνουμε στην διατροφή μας, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι καταναλώνουμε τρόφιμα, υψηλά σε θερμίδες. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τι είναι το φαινόμενο “πλατό” και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με την διαιτολόγο Ελίνα Ασημακοπούλου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εν μέσω μίας προσπάθειας βελτίωσης του σωματικού βάρους νιώθουμε ότι έχουμε «κολλήσει» και τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν έρχονται. Εξαιρετικά απογοητευτικό και εκνευριστικό το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά και να μη βλέπεις καμία διαφορά…
Οι λόγοι για την εμφάνιση του πλατό, όπως ονομάζεται, είναι αρκετοί. Επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα αίτια του για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα.
Κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δείκτη της ζυγαριάς. Οι ημέρες για τις γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση ή η προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδος συνήθως προκαλούν έντονη κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα ένα συνεχές αίσθημα πρηξίματος και με το βάρος να μη μειώνεται ή και να αυξάνεται. Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να έχει η αυξημένη πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ αλλά και η μικρή κατανάλωση νερού, ενώ ακόμα και η έντονη άσκηση αλλά και η πολύωρη ορθοστασία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κατακράτησης υγρών.
Για την αντιμετώπιση της είναι σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών και, κυρίως, του νερού. Όσο περισσότερο πιούμε τόσο λιγότερο θα συγκρατήσει το σώμα μας. Η επαρκής ενυδάτωση και η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι πολύ σημαντικά και κατά τη διάρκεια της άσκησης να περιορίσουμε ελαφρώς την κατανάλωση φυτικών ινών οι οποίες έχοντας προσροφητικές ιδιότητες συμβάλλουν στη συγκράτηση υγρών στο σώμα να προσέξουμε την προσλαμβανόμενη ποσότητα νατρίου στη διατροφή μας.
Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε πολλά αλμυρά σνακ και να μην προσθέτουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Ιδανικά αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένα φαγητά
να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουμε και πάντα να το συνοδεύουμε με νερό
Άγχος/Στρες
Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως σε περιόδους έντονου άγχους νιώθουμε πρησμένοι και συνήθως δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και γιατί ασυναίσθητα ξεσπάμε το άγχος μας στο φαγητό τσιμπολογώντας αλλά και γιατί όταν πιεζόμαστε αρκετά το σώμα μας προκαλεί αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού και δη του κοιλιακού λίπους στο σώμα. Έτσι παρά τις προσπάθειες για να χάσουμε βάρος, το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζει.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προγραμματίζουμε από νωρίς το διαιτολόγιο της ημέρας, μεριδοποιημένο, για την αποφυγή τσιμπολογήματος έχουμε μαζί μας κομμάτια λαχανικών (καρότα, αγγούρι, πιπεριές) προκειμένου αν προκύψει η ανάγκη για τσιμπολόγημα να καταφύγουμε σε κάτι λιγότερο επιβαρυντικό.
Αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμινών Β που ενισχύουν την υγεία του νευρικού μας συστήματος είτε καταναλώνοντας περισσότερα κρατικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής άλεσης ή με τη βοήθεια κάποιου συμπληρώματος διατροφής
Κουραστήκαμε/Βαρεθήκαμε από την προσπάθεια
Όσο και να θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας πολλές φορές οι περιορισμοί και οι συγκεκριμένες επιλογές διατροφής, ειδικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μας κουράζουν. Καταλήγουμε λοιπόν κάποιες φορές στο να επιλέγουμε τρόφιμα έξω από τις επιλογές που έχουμε ή να εμπλουτίζουμε με δικά μας τρόφιμα το διαιτολόγιο μας και γενικά να παρεκκλίνουμε των οδηγιών μας. Ειδικά αν είμαστε και κοινωνικά όντα είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από την παρέα. Και φυσικά όλο αυτό φαίνεται στη ζυγαριά που μένει στο ίδιο νούμερο.
Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό;
Αν και ο άμεσος στόχος είναι η απώλεια βάρους, ο απώτερος σκοπός είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η προσπάθεια που κάνουμε να μη μας δυσκολεύει και μας κουράζει αλλά να μας ευχαριστεί και να μας ικανοποιεί. Έτσι, είτε η προσπάθεια γίνεται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε προσπαθούμε μόνοι μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερα το διατροφικό μας πλάνο με βάσει τα θέλω μας και τις υποχρεώσεις μας. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να υποκύπτουμε σε μικρούς πειρασμούς, αρκεί να μην το παρακάνουμε στην ποσότητα και τη συχνότητα. Επιπλέον, δε χρειάζεται να τρώμε τα ίδια φαγητά συνέχεια και να κουραζόμαστε. Η Μεσογειακή και ειδικά η Ελληνική κουζίνα περιέχει άπειρες συνταγές και δελεαστικούς τρόπους παρασκευής φαγητών με την ίδια πρώτη ύλη.
Θερμιδικό ισοζύγιο
Αν και προσπαθούμε πολύ να χάσουμε βάρος κάνοντας τις σωστές επιλογές και αποφεύγοντας τα «απαγορευμένα» , αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στην επίτευξη του στόχου. Σε κάποιες περιπτώσεις αν και η επιλογή της ποιότητας φαγητού είναι σωστή η ποσότητα αυτού ίσως είναι λίγο αυξημένη. Με αποτέλεσμα οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι ίδιες με αυτές που καταναλώνουμε (καίμε) και έτσι να συμβάλλουμε στη διατήρηση του βάρους.
Η απώλεια, η διατήρηση και η αύξηση του σωματικού βάρους στηρίζονται σε απλά μαθηματικά. Έτσι, στο εν λόγω πρόβλημα οι λύσεις είναι δύο. Είτε μειώνουμε την ποσότητα του φαγητού, χωρίς φυσικά να αλλάξουμε την ποιότητα του, ή αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Photo via: Pinterest
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Γιατί πρέπει να λέμε Χριστός Ετέχθη και όχι ένα σκέτο Χρόνια πολλά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024