Close

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Η θρεπτική και διατροφική αξία του φυστικοβούτηρου, οι ευεργετικές iδιότητες, οι θερμίδες, τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία και τον οργανισμό.

Εκτός από υπέροχη γεύση σε σάντουιτς και γλυκά, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία.

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Τσουρέκι: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ.

Το φυστικοβούτυρο είναι από τα πιο δημοφιλή αλείμματα ξηρών καρπών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1890 από τον ιατρό St. Louis, λόγω της απαλής του υφής, για τα άτομα με προβλήματα μάσησης ως μια εναλλακτική επιλογή πρωτεΐνης. Το φυστικοβούτυρο είναι το προϊόν που παράγεται από την πολτοποίηση των ψημένων φιστικιών, τα οποία έχουν ψηθεί στους 1800C για 12-15 λεπτά ή στους 1600C για 40-60 λεπτά.

Τα δύο είδη που υπάρχουν συνήθως στην αγορά είναι το απαλό, στο οποίο τα φιστίκια είναι πλήρως αλεσμένα και το τραγανό, στο οποίο υπάρχουν κομματάκια φιστικιού. Εάν και τα φιστίκια στην πραγματικότητα ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων, θεωρούνται ξηροί καρποί και κατηγοριοποιούνται στην ομάδα των λιπών και ελαίων (όπως και το φυστικοβούτυρο), καθώς η διατροφική τους αξία είναι παρόμοια με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς (1).

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά, τα οποία είναι κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μια μερίδα φυστικοβούτυρου (2 κ. σούπας) περιέχει περίπου 16 γραμμάρια λιπαρών, δηλαδή το 21% των λιπαρών που χρειαζόμαστε ημερησίως. Από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχει κυρίως το λινελαϊκό οξύ, που είναι ω-6 λιπαρό οξύ και το οποίο είναι απαραίτητο να το προσλαμβάνουμε από την τροφή, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να το συνθέσει.

Goji berry: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, νιασίνης, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (2).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA) (2).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.

Matcha: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η κατανάλωση του φυστικοβούτυρου συσχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τα βασικότερα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Καλή καρδιαγγειακή υγεία. Εάν και τα δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση φυστικοβούτυρου με τη καλή καρδιαγγειακή υγεία δεν είναι απόλυτα σαφή, λόγω της περιεκτικότητά του σε ω-6 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL-χοληστερόλη) και αντίστοιχα στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL-χοληστερόλη), συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς (3,4).

Πρόληψη και διαχείριση διαβήτη. Λόγω της περιεκτικότητας του φυστικοβούτυρου σε ω-6 λιπαρά οξέα, η κατανάλωσή του πιθανώς να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (5).

Απώλεια και διαχείριση βάρους. Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή της κατανάλωσης φυστικοβούτυρου στην απώλεια βάρους καθώς και στη διαχείριση βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε «καλά» λιπαρά και φυτική πρωτεΐνη αντίστοιχα, που οδηγούν σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού και καλύτερο έλεγχο της πείνας (1, 7). Πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Σπόροι Chia: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάνε τον οργανισμό

Αντικαρκινικές ιδιότητες. H κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι της εμφάνισης ορισμένων μορφών κακοήθων νεοπλασιών (π.χ. καρκίνου του στομάχου), πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε, η ρεσβερατρόλη και το κουμαρικό οξύ (6).

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στο φυστικοβούτυρο όταν δε χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να εμφανίζεται στο πάνω μέρος του προϊόντος μια στρώση υγρού που μοιάζει με λάδι. Αυτό ουσιαστικά είναι το λίπος που προκύπτει από τα φιστίκια, καθώς αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά. Για αυτό κάθε φορά πριν το καταναλώσετε ανακατέψτε το πολύ καλά ώστε να γίνει ξανά ένα ομοιογενές άλειμμα.

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να ενταχθεί με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής τρόποι:

Ως άλειμμα σε ψωμί. Η επιλογή αυτή συνδυάζεται ιδανικά με κάποιο φρούτο (π.χ. μπανάνα) ή με μαρμελάδα φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή με μέλι.

Ως σνακ μαζί με κάποιο φρούτο. Για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο συνδυάζεται ιδανικά με την μπανάνα, το μήλο και τους χουρμάδες.

Ως συστατικό σε γλυκές συνταγές όπως μπάρες δημητριακών, κέικ, μπισκότα.

Παρασκευή σως από φυστικοβούτυρο και προσθήκη της σε ωμές σαλάτες ή ψητά λαχανικά (π.χ. μπρόκολο).

Προσθήκη σε γιαούρτι ή σε smoothie.

Ταχίνι: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις διατροφικές ετικέτες των φυστικοβούτυρων που υπάρχουν στην αγορά, καθώς πολλά προϊόντα είναι πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και φοινικέλαιο. Για τον λόγο αυτό ιδανικά πρέπει να επιλέγονται αλείμματα φιστικιού που παρασκευάζονται από 100% φιστίκια χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Προσοχή στην ποσότητα του φυστικοβούτυρου που καταναλώνεται θα πρέπει να δίνουν τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως μόλις μια μερίδα (2 κ. σούπας) μπορεί να δώσει 190 θερμίδες, γι’ αυτό καλό είναι η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο. Τα άτομα επιπλέον που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, και ειδικότερα στα φιστίκια, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Τέλος, το φυστικοβούτυρο, σύμφωνα με το foodforhealth.gr ιδιαίτερα όταν δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν (εάν δηλαδή το φτιάξετε μόνοι σας), είναι πιθανό να περιέχει αφλατοξίνες, ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής για την υγεία.

Λιναρόσπορος: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Για αυτό επιλέγοντας εμπορικά προϊόντα φυστικοβούτυρου και αφαιρώντας τυχόν μουχλιασμένα κομμάτια φιστικιών από το άλειμμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στις αφλατοξίνες. Πάντα να αποθηκεύετε το φυστικοβούτυρο σε ξηρό και δροσερό μέρος, ιδανικά στο ψυγείο αφού ανοιχθεί.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.