Close

Κολακάσι: Η υπερτροφή της Ικαρίας και ο κίνδυνος που λίγοι γνωρίζουν

κολακάσι-η-υπετροφή-πληροφορίες-

Κολακάσι: Η υπερτροφή της Ικαρίας και ο κίνδυνος που λίγοι γνωρίζουν. Γνωρίζατε το κολακάσι; Όλες οι ευεργετικές ιδιότητες αλλά και ο κρυφός κίνδυνος αυτής της υπερτροφής.

Τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές έχουν μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι υπερτροφές στο σώμα και στην καθημερινότητά μας.

Εν αντιθέσει με προηγούμενα χρόνια που οι περισσότεροι από εμάς βρίσκαμε την λύση στα φαρμακευτικά σκευάσματα, πλέον οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφεύγουν τα φάρμακα και έχουν στραφεί στις βιολογικές λύσεις.

Δείτε ακόμα Η Χριστίνα Μπόμπα μας δίνει δύο εύκολες προτάσεις για δυναμωτικό πρωινό!

Έτσι οι υπερτροφές είναι τροφές που έχουν πολλές βιταμίνες και είναι σε θέση να μας γεμίσουν ενέργεια και να θωρακίσουν το σώμα μπροστά στους κινδύνους. Το κολακάσι είναι μια τέτοια υπερτροφή και μάλιστα βρίσκεται σε αφθονία στο πανέμορφο νησί Ικαρία.

Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε αναλυτικά για το κολακάσι. Ποιες είναι ακριβώς οι ευεργετικές του ιδιότητες; Πως μπορούμε να το καταναλώσουμε αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν αλλά είναι αξιοσημείωτοι; Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι το κολακάσι;

Το κολακάσι είναι ένα ποώδες φυτό. Ο όγκος του φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο κάτω από το έδαφος και στην ουσία μιλάμε για έναν βολβό που μοιάζει με την σελινόριζα ή την πατάτα. Ευδοκιμεί για 14 μήνες και φυτρώνει μέσα στο χώμα σε υγρά και ζεστά κλίματα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και στην γεύση θυμίζει γλυκοπατάτα.

Λίγα λόγια για το κολακάσι της Κύπρου

Το κολακάσι λοιπόν καλλιεργείται  και στην Κύπρο για τους εδωδίμους κορμούς του. Δηλαδή για τις μάππες και τις πούλλες. Αυτές είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Τόσο οι μάππες όσο και οι πούλλες μεγαλώνουν κάτω από το χώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη μάππα αναφέρεται στον κεντρικό κορμό. Ο κεντρικός κορμός βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης. Διαφορετικά ονομάζεται και κολακάσι σωτήρας. Από την άλλη η λέξη πούλλα μιλάει για τα κορμίδια.

Τα κορμίδια αποτελούν δευτερεύοντες ή θυγατρικοί κορμοί οι οποίοι μεγαλώνουν προς τα πλάγια και προσδιορίζονται ονομαστικά και ως κολακάσι – πούλλες σωτήρας.

Το κολακάσι στην Ικαρία

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το κολακάσι καλλιεργείται και στην Ικαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ικαρία είναι γνωστή για την μακροζωία της και φαίνεται πως οι κάτοικοι του νησιού έχουν μάθει τα μυστικά του να ζουν πολύ και να ζουν καλά.

Η διατροφή τους βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή και ως επί το πλείστον αυτά που τρώνε είναι τοπικά προϊόντα που τα καλλιεργούν μόνοι τους. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος οι κάτοικοι της Ικαρίας δεν πέρασαν δύσκολα όσων αφορά το φαγητό.

Αυτό διότι τρέφονταν με βολβούς από κολακάσια που ήταν σε αφθονία στο νησί. Σε βάθος χρόνου θα λέγαμε ότι η Ικαρία δεν έχει πλέον τόσα κολακάσια όσο παλιά αφού η συλλογή του συγκεκριμένου φυτού είναι ανεξέλεγκτη.

Δείτε ακόμα Με αυτό το ρόφημα μετά το φαγητό θα χάσεις γρήγορα θερμίδες- Σύμφωνα με έρευνα

Στην Ικαρία το κολακάσι συνήθως το βράσουν για δύο ώρες και στην συνέχεια το κάνουν σαλάτα βάζοντάς του αρκετά μυρωδικά, φρέσκο κρεμμύδι, ελαιόλαδο ξύδι και άλλα. Μία ακόμη ικαριώτικη επιλογή είναι και η σκορδαλιά με κολακάσι.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο κολακάσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ίδιο το κολακάσι όσο και τα φύλλα του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλωθούν ωμά. Εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες δυστυχώς το κολακάσι έχει μία ιδιαίτερα τοξική ουσία που ονομάζεται οξαλικό ασβέστιο.

Αυτή η ουσία βέβαια εξαφανίζεται κατά το βράσιμο. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε κατά την περίοδο της επεξεργασίας του να φοράμε πάντα γάντια. Αντί του πλυσίματος το καθαρίζουμε καλά με χαρτί ή βρεγμένη πετσέτα και στην συνέχεια αφαιρούμε την φλούδα κόβοντάς την με μαχαίρι.

Επίσης μπορούμε να βράσουμε το κολακάσι όπως είναι και στην συνέχεια να βγάλουμε την φλούδα του. Όμως δεν το τρώμε ποτέ ωμό διότι οι τοξικές που αδρανοποιούνται κατά το βράσιμο θα μας βλάψουν σοβαρά.

Δείτε ακόμα 7 σπόροι φρούτων που συνήθως πετάμε, αλλά κάνουν καλό στην υγεία

Υπάρχουν αποτελέσματα από μελέτες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση του όταν δεν έχει μαγειρευτεί καλά ενδέχεται να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα και άλλα.

Η διατροφική του αξία

Αρχικά το κολακάσι έχει πολλές προβιοτικές ίνες και συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε ινουλίνη. Η ινουλίνη είναι ένας υδατάνθρακας που συνδέεται με την καλή υγεία του εντέρου. Επίσης έχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και το καθιστούν μία ελκυστική εναλλακτική λύση για σακχαρόζη. Επίσης έχει βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο και πολύ σίδηρο.

Το κολακάσι στο πεπτικό σύστημα

Το κολακάσι έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το παχύ έντερο και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει σημαντικά ποσοστά φυτικών ινών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν το καταναλώνουμε συχνά να λειτουργεί καλύτερα το παχύ έντερο.

Μπορούμε επίσης με το κολακάσι να αντιμετωπίσουμε το φούσκωμα, τα αέρια στο στομάχι, τις στομαχικές κράμπες, την δυσκοιλιότητα και την διάρροια.

Οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες

Είναι γνωστό πως οι ελεύθερες ρίζες είναι επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, τα οποία επιτίθενται στα υγιή μας κύτταρα και τα μετατρέπουν σε καρκινικά. Έτσι αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιής θα πρέπει να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από αυτά.

Το κολακάσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Επίσης έχει φαινολικά αντιοξειδωτικά όπως την κρυπτοξανθίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο στον πνεύμονα και στο στόμα.

Το κολακάσι στον διαβήτη

Επίσης το κολακάσι είναι σε θέση να ρυθμίσει τα επίπεδα ινσουλίνες και γλυκόζης στο αίμα. Έτσι αν καταναλώνουμε συχνά κολακάσι μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από το να εκδηλώσει διαβήτη ενώ βοηθά πολύ και τους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από διαβήτη.

Πως βοηθάει το κολακάσι στην καρδιά

Το κάλιο υπάρχει σε αφθονία στο κολακάσι. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στην σωστή λειτουργία μεταφοράς υγρών σε όλο το σώμα και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες. Επίσης βοηθάει στην άμεση ανακούφιση του άγχους και της πίεσης από τα αιμοφόρα αγγεία όσο και από τις αρτηρίες και προάγει την συνολική υγεία της καρδιάς.

Το κολακάσι κάνει καλό και στο δέρμα

Υπάρχουν δύο βιταμίνες που βοηθούν στην σωστή υγεία του αίματος και αυτές είναι η Ε και η Α. Το κολακάσι είαι πλούσιο και στις δύο κι έτσι αν το καταναλώνουμε συχνά θα έχουμε πιο υγιές δέρμα και προστατευμένο από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Οι βιταμίνες Α και Ε, βοηθούν επίσης να προστατευτούμε από τα σημεία πρόωρης γήρανσης συμπεριλαμβανομένου των λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας. Φαίνεται επίσης πως επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Το κολακάσι διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Το κολακάσι είναι πλούσιο σε σίδηρο και χαλκό κι έτσι είναι μία υπερτροφή που βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας και την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος. Στην πραγματικότητα είναι δύο πολύτιμα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια με την σειρά τους βοηθούν στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας, στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην γενική οξυγόνωση του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα όργανα του σώματος να λειτουργούν σε βέλτιστα επίπεδα.

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να το μαγειρέψουμε;

Το κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό.

Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα. Οι Ικαριώτες το βράζουν για δύο ώρες και το κάνουν σαλάτα με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά, λάδι και ξύδι ή μαγειρευτό με φασόλια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.