Η θρεπτική και διατροφική αξία που έχει το μοσχάρι, οι ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη που έχει στην υγεία και στον οργανισμό.
Το μοσχάρι ή αλλιώς βόειο κρέας ανέκαθεν κατείχε σημαντική θέση στο τραπέζι μας. Το μοσχάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αφού διαθέτει μεγάλη ποικιλία αμινοξέων.
Χοιρινό: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Μοσχάρι διατροφή ιδιότητες: Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της διατροφής, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι μια άκρως πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι επίσης ένας θησαυρός βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι απαραίτητα σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου. Μάλιστα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν σε φυτικά τρόφιμα.
Παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει σε γυναίκες και βρέφη έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν από έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου. Αυτό σαν γεγονός είναι από μόνο του οξύμωρο. Άλλωστε στην χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες μοσχαριών.
Κοτόπουλο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Διατροφική αξία στο μοσχάρι
Το κόκκινο κρέας και ειδικότερα το μοσχαρίσιο περιέχει αρκετά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, περιέχει:
πρωτεΐνη
σίδηρο
ψευδάργυρο
σελήνιο
βιταμίνη Β6
βιταμίνη Β12
φώσφορο
παντοθενικό
μαγνήσιο
κάλιο.
Ένα επίσης όχι τόσο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας έχει τη δυνατότητα αν συνδυαστεί σωστά με κάποια λαχανικά και όσπρια να αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από αυτές τις άλλες τροφές. Γι’ αυτό λοιπόν είναι και πρώτο στις προτιμήσεις των διαιτολόγων.
Αρνί: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Εξάλλου όλοι οι πελάτες τους μπορούν να πάρουν όλα τα εβδομαδιαία τους θρεπτικά συστατικά, καταναλώνοντας μόνο μοσχαρίσιο κρέας με πολύ λίγα λιπαρά. Δυστυχώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κατανάλωση μοσχαρίσιου ή κόκκινου κρέατος γενικότερα έχει μειωθεί.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία αυξάνεται σταθερά. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι λίγα είναι εκείνα τα τρόφιμα σαν το κόκκινο κρέας που έχουν τόσα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει σίγουρα στη διατροφή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το μοσχαρίσιο κρέας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα μας και την μεσογειακή διατροφή.
Ετοιμάζοντας λοιπόν ένα υγιεινό γεύμα εκτός από τις τροφές που θα φτιάξουμε πρέπει να έχουμε στο νου μας και την ποσότητά του. Οι τρεις κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να το απαρτίζουν είναι:
Μανιτάρια: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάν τον οργανισμό
Λαχανικά και φρούτα
Πρωτεϊνούχα τρόφιμα (όπως το μοσχαρίσιο κρέας)
Τρόφιμα ολικής άλεσης
Μπορούμε όλοι με λίγη προσπάθεια να αλλάξουμε τις κακές διατροφικές μας συνήθειες με λίγη προσπάθεια και να δούμε την ζωή με άλλο μάτι. Γιατί καλή η γυμναστική, αλλά το σώμα χρειάζεται και σωστή διατροφή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στην πίεση και στους σύγχρονους τρόπους ζωής.
Πατάτα : Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό
Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε, σύμφωνα με το www.healthweb.gr και προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή το μοσχαρίσιο κρέας ή το κόκκινο κρέας γενικότερα. Είναι σίγουρο ότι αν το κάνετε αυτό, εκτός από το να είστε υγιής θα το αισθάνεστε κιόλας!
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.