Close

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; – Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; – Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; – Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; – Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πριν μπερδευτούμε με τις άπειρες επιλογές αντιηλιακών, ας δούμε ποιο είναι το ιδανικό για εμάς. Μπορούμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε το περσινό μας αντηλιακό η πρέπει να ακολουθούμε πιστά την ημερομηνία λήξης; Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF;  Ένας πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε.

«Λήγει το αντηλιακό;» είναι κάτι που πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί καθώς ψάχνετε στο περσινό νεσεσέρ παραλίας. Είναι σίγουρα εύκολο να χρησιμοποιήσετε το ανοιχτό μπουκάλι που έχετε από την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αποτελεί και την ιδανική επιλογή για την επιδερμίδα και την προστασία σας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; – Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; – Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αφήνεις το αντηλιακό στον ήλιο; Πρέπει να το σταματήσεις   Δες τι μπορεί να συμβεί

Όπως όλα τα καλλυντικά έτσι και τα αντηλιακά προϊόντα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και αποτελεί δική σας ευθύνη να προσέχετε την ημερομηνία λήξης τους, ειδικά καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Άλλωστε, σε κανέναν δεν αρέσει να έχει εγκαύματα ή να ψάχνει τις τέλειες θεραπείες μετά την έκθεση στην ήλιο.

Παρακάτω απαντάμε για εσάς μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις!

Λήγει το αντηλιακό;

Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, επομένως θα πρέπει να τα πετάτε αφού αυτή περάσει. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι ότι η εκάστοτε εταιρία δεν εγγυάται τη λειτουργικότητα του προϊόντος από τη στιγμή που το συγκεκριμένο διάστημα έχει περάσει.

Τι μπορεί να συμβεί αν το χρησιμοποιήσετε μετά τη λήξη;

Εάν η μόνη σας επιλογή είναι μεταξύ της εφαρμογής ληγμένου αντηλιακού ή της μη εφαρμογής, τότε σύμφωνα με τον Joshua Zeichner, MD, αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας και διευθυντή αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ληγμένο αντηλιακό δε θα σας προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας που είχε όταν έγινε η παραγωγή του, αλλά είναι προτιμότερο από το να μην εφαρμόσετε τίποτα. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι όσο πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε το προϊόν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να προστατεύσει το δέρμα σας στο επίπεδο που αναγράφεται στην ετικέτα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; – Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; – Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο διαρκεί το αντηλιακό μετά την ημερομηνία λήξης του;

Το αντηλιακό μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης, αλλά αν είστε ευαίσθητοι σε εξανθήματα και αλλεργίες τότε σίγουρα θα αισθανθείτε κάποια δυσφορία. Φυσικά, όπως αναφέραμε το επιπλέον πρόβλημα είναι πως το ληγμένο μπορεί να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Σπιτικό αδιάβροχο αντηλιακό με απλά υλικά

Πώς καταλαβαίνετε αν το αντηλιακό έχει λήξει;

Ακόμη και αν δεν δείτε την ημερομηνία λήξης, μια περίεργη μυρωδιά, μια διαφορετική υφή ή μια αλλαγή στο χρώμα μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Επειδή αυτό διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, είναι καλύτερο να αλλάζετε τις αντηλιακές σας κρέμες κάθε τρία χρόνια.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Σύμφωνα με τον Dr. Zeichner, μια ποσότητα που χωράει στην παλάμη σας είναι ικανοποιητική για το πρόσωπό σας. Για το σώμα σας είναι η αντίστοιχη ποσότητα ανάλογα με το ύψος και το βάρος σας. Μάλιστα, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το αντηλιακό θα πρέπει να αλείφεται ξανά κάθε δύο ώρες.

Αφήνεις το αντηλιακό στον ήλιο; Πρέπει να το σταματήσεις  – Δες τι μπορεί να συμβεί

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του;

Αν και τα περισσότερα μπορούν να αντέξουν την ζέστη και τις συνθήκες υγρασίας, σύμφωνα με το glow.gr είναι σημαντικό να φυλάσσετε τα μπουκαλάκια σας σε θερμοκρασία δωματίου. Δε συνίσταται, λοιπόν, να αφήνετε ένα μπουκάλι αντηλιακό στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα της φόρμουλας.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στη συσκευασία

Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και το αντηλιακό είναι πιο must από ποτέ, σε καθημερινή βάση. Όταν έρχεται η ώρα της επιλογής του όμως, τα πράγματα μπορεί να γίνουν εξαιρετικά περίπλοκα. Εκατοντάδες προτάσεις, ποικίλες ανάγκες, διαφορετικές μορφές και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχετε να αποκωδικοποιήσετε και όλες οι παράξενες -σχεδόν ακαταλαβίστικες- ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αντηλιακό: Πόση ώρα μπορείτε να κάτσετε στον ήλιο ανάλογα με τον δείκτη προστασίας;

Μπορεί να βρίσκονται εκεί για να σας ενημερώνουν πλήρως για την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να τις διαβάσετε. Γι’ αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ, για να σας αποκαλύψουμε όλα τα μυστήρια πίσω από τους UV συμβολισμούς και να σας κάνουμε expert στα αντηλιακά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; – Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; – Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

SPF

Τι σημαίνει: Sun Protection Factor, δηλαδή Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας

Τι κάνει: Ο δείκτης SPF μετράει πόσο καλά προστατεύει το αντηλιακό από τις ακτίνες UVB. Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε αυτή τη σχέση είναι να συνδέσετε τη λέξη UVB με το UV-Burn (UV-κάψιμο)! Σε καμία περίπτωση πάντως αυτή η ένδειξη δεν καθορίζει τη διάρκεια της έκθεσής σας στον ήλιο.

Πώς δουλεύει: Ο δείκτης SPF τεστάρεται σε ένα γκρουπ 10-15 ατόμων (ανάλογα τη χώρα) και συγκρίνει πόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι UVB ακτίνες για να προκαλέσουν κοκκίνισμα και κάψιμο σε ένα δέρμα με αντηλιακό, σε σχέση με ένα χωρίς. Για παράδειγμα, αν απαιτούνταν 10 λεπτά για να κοκκινίσει μία επιδερμίδα χωρίς UV προστασία, αν εφαρμοστεί αντηλιακό με SPF 30, τα ίδια συμπτώματα θα εμφανιστούν σε 30 φορές περισσότερο χρόνο (30Χ10 λεπτά).

Επιπλέον, η κλίμακα SPF δεν είναι γραμμική:

Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB
Το SPF 30 το 97%
Το SPF 50 το 98%

Αυτό σημαίνει, ότι ένα αντηλιακό με SPF 30 δεν παρέχει τη διπλάσια προστασία από ένα με SPF 15, καθώς η διαφορά τους είναι μόνο 4%. Αντίστοιχα, τα αντηλιακά με SPF 50 ή 50+ παρέχουν μία μικρή αύξηση της UV προστασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ελέγξτε το αντηλιακό σας πριν πάτε για ηλιοθεραπεία – Δείτε γιατί

Προσοχή: Οι περισσότεροι άνθρωποι φοράνε μόνο το 1/2 της συνιστώμενης ποσότητας αντηλιακού, πράγμα που σε προστασία μεταφράζεται στην τετραγωνική ρίζα του δείκτη SPF, λιγότερη από τη μισή δηλαδή. Για παράδειγμα, μισή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 ισοδυναμεί σε αποτελεσματική προστασία της τάξης SPF 5.5!

Αφήνεις το αντηλιακό στον ήλιο; Σταμάτησέ το ΑΜΕΣΩΣ!

UVA

Τι σημαίνει: Υπεριώδης ακτινοβολία

Τι κάνει: Ο δείκτης SPF εισήχθη, όταν ακόμη η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είχε συνδεθεί με την υγεία του δέρματος. Πλέον είναι γνωστό, πως οι UVA ακτίνες αποτελούν την πλειοψηφία της UV ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και φτάνει ως τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Μπορεί βέβαια η UVA ακτινοβολία να μην προκαλεί ερυθρότητα και κάψιμο σε τέτοιο βαθμό, όπως η UVB, αλλά είναι παρούσα ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, επιταχύνει την γήρανση του δέρματος και καταστρέφει τα γονίδια των κυττάρων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο. Ένα κόλπο για να θυμάστε όλα τα παραπάνω είναι να συνδυάσετε το UVA με το UV-Aging (=γήρανση).

Πώς να προστατευτείτε: Πλέον, υπάρχουν αντηλιακά φίλτρα που προστατεύουν αποτελεσματικά από την UVA ακτινοβολία, ενώ εν εξελίξει βρίσκονται και οι δοκιμές για τη δημιουργία ενός “προστατευτικού παράγοντα UVA”. Ωστόσο, αυτός δεν έχει καθιερωθεί ακόμη παγκοσμίως, όπως ο SPF, αφού ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι, γνωστές με τα ακρώνυμα PPD, PA.

Τα δέκα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό του παιδιού μας και πως να τα προστατέψουμε!

PPD

Τι σημαίνει: Persistent Pigment Darkening, δηλαδή Έντονο Pigment Μαυρίσματος

Πώς δουλεύει: Χρησιμοποιούμενο στην Ασία και την Ευρώπη, αυτό το σύστημα είναι όμοιο με του SPF, με μόνη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για UVA έκθεση και όχι UVB. Ο δείκτης PPD μετράει πειραματικά σε ανθρώπους τον χρόνο που χρειάζεται ένα προστατευμένο δέρμα για να μαυρίσει σε σχέση με ένα απροστάτευτο. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι έχουμε ένα αντηλιακό με ένδειξη PPD 10, τότε αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται 10 φορές περισσότερος χρόνος για να μαυρίσει ένα σώμα, συγκριτικά με το αν αυτό δεν είχε αντηλιακή προστασία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό; - Τι σημαίνουν τα φίλτρα UVA UVB και SPF; - Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

PA

Τι σημαίνει: Protection Grade of UVA, δηλαδή Προστατευτικός Βαθμός UVA

Πώς δουλεύει: Έχοντας εφαρμογή στις ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, το σύστημα ΡΑ απλοποιεί και κατηγοριοποιεί τα αποτελέσματα των τεστ PPD. Κυμαίνεται από PA+ μέχρι PA++++, με το πρώτο να αντιστοιχεί σε PPD 2-4 και το τελευταίο να φτάνει μέχρι τα 16 ή και περισσότερο.

Μειονεκτήματα: Εξαιτίας της κατασκευής της κλίμακας ΡΑ, 2 αντηλιακά με PPD 20 και 50 αντίστοιχα μπορεί να έχουν τον ίδιο βαθμό PA++++ ή PA+++ και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξακριβωθεί, ποιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία. Επίσης, για πολλές χώρες εξακολουθεί ακόμη να ισχύει το max PA+++ σαν όριο, ενώ υφίσταται και το PA++++ πλέον.

Ευρέος Φάσματος (Broad Spectrum)

Τι κάνει: Γνωστά και ως full-spectrum αντηλιακά, προστατεύουν και από τις UVA και τις UVB ακτίνες

Πώς δουλεύει: Για να αποκτήσει κάποιο αντηλιακό την ένδειξη “ευρέος φάσματος”, πρέπει το 90% της συνολικής του UV απορρόφησης να βρίσκεται κάτω από τα 370 nm. Ξέρουμε ότι αυτά τα νούμερα σας ακούγονται πολύ επιστημονικά, αλλά κρατήστε ότι ο οργανισμός FDA διεξάγει ελέγχους και στην UVA και την UVB προστασία του προϊόντος, πριν το ονομάσει broad spectrum.

Ηλιοθεραπεία και καρκίνος του Δέρματος: Ποια τα συμπτώματα τα στάδια και πως να προστατευτείτε

Αφήνεις το αντηλιακό στον ήλιο; Σταμάτησέ το ΑΜΕΣΩΣ!

Ανθεκτικό στο νερό

Τι κάνει: Ο όρος “water resistant” σημαίνει ότι ο δείκτης SPF διατηρείται για περισσότερο από 40 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Οι πολύ ανθεκτικές στο νερό συνθέσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 80 λεπτά κάτω από το νερό.

Οργανικό αντηλιακό

Τα αντηλιακά, σύμφωνα με το glow.gr περιέχουν φίλτρα που είτε αντανακλούν είτε απορροφούν τις UV ακτίνες. Ανάλογα διακρίνονται σε:

Οργανικά, τα οποία απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε ένα μικρό ποσοστό θερμότητας.
Μη οργανικά, τα οποία αντανακλούν και διαχέουν την ακτινοβολία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το πρόσωπο και το σώμα στο Daddy-Cool.gr