Close

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Η θρεπτική και διατροφική αξία της πάπρικας οι ευεργετικές της ιδιότητες και τα οφέλη που έχει στην υγεία και στον οργανισμό.

Η πάπρικα ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Αλόη: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Μπορούμε να την βρούμε σε μορφή σκόνης, εφόσον φτιάνεται από αποξηραμένες ποικιλίες πιπεριάς. Η έντασή της γεύσης της κυμαίνεται από γλυκιά έως καυτερή, ενώ ορισμένες ποικιλίες πάπρικας έχουν καπνιστή γεύση. Οι περισσότερες είναι ήπιες. Το χρώμα της πάπρικας μπορεί επίσης να ποικίλλει από έντονο πορτοκαλί έως βαθύ κόκκινο.

Διατροφική αξία

Η πάπρικα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ενώσεις. Μάλιστα 1 κουταλιά της σούπας (6,8 γραμμάρια) παρέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, χολίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ.

Η πάπρικα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο. Τα συγκεκριμένα συστατικά είναι σημαντικά για την οικοδόμηση ισχυρών δοντιών, οστών και μυών.

Guarana: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Διατροφικά στοιχεία

Ανά 100gr

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Οφέλη της πάπρικας για την υγεία

Η πάπρικα περιέχει καψαϊκίνη, μια ένωση που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στις πιπεριές και η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η καψαϊκίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και πιθανά συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ακόμη και στην ανακούφιση από αέρια. Επιπλέον, η πάπρικα μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:

Σιταρόχορτο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Ανακούφιση από τον πόνο

Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αναλγητική δράση και χρησιμοποιείται θεραπευτικά για τη διαχείριση του πόνου. Ορισμένες τοπικές θεραπείες για τον πόνο περιλαμβάνουν καψαϊκίνη ως συστατικό.

Σωματικό βάρος

Η καψαϊκίνη στην πάπρικα μπορεί να έχει ιδιότητες που βοηθούν στην θεραπεία της παχυσαρκίας και μείωσης της όρεξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους, ιδίως την οξείδωση του κοιλιακού λίπους. Μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων όταν ενσωματώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Άλλες ενώσεις της πάπρικας που ονομάζονται ξανθοφύλλες δείχνουν επίσης την ικανότητα να μειώνουν το κοιλιακό λίπος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η ενσωμάτωση της πάπρικας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Σε μια διπλά τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, οι ξανθοφύλλες της πάπρικας που λαμβάνονταν μέσω της διατροφής κατέστειλαν τη βλάβη του δέρματος που προκλήθηκε από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σπιρουλίνα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πρόληψη του καρκίνου

Οι ενώσεις στην πάπρικα μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Οφελεί την καρδιαγγειακή λειτουργία και την όραση

Μελέτες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή της πάπρικας μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, βελτιώνοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.

Η πάπρικα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Ε. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να λειτουργήσουν για την αποτροπή της αναιμίας. Επιπρόσθετα, τα θρεπτικά συστατικά της πάπρικας, ιδίως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία των ματιών και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Κλείνοντας πρέπει να θυμάστε ότι:

Η πάπρικα προσφέρει μια ποικιλία ευεργετικών ενώσεων.

Matcha: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Αυτές οι ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής και να βελτιώσουν τη χοληστερόλη, την υγεία των ματιών και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Πάπρικα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Goji berry: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Οι τρεις ποικιλίες πάπρικας – γλυκιά, καυτερή και καπνιστή, σύμφωνα με το diatrofi.gr, μπορούν να προστεθούν σε τρίμματα κρέατος, σούπες, αυγά, φασόλια, ρύζι και πολλά άλλα πιάτα, όπως κρέατα, λαχανικά, σούπες και αυγά.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.