Close

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Η θρεπτική και διατροφική αξία της πράσινης πιπεριάς οι ευεργετικές της ιδιότητες και τα οφέλη που έχει στην υγεία και στον οργανισμό.

Οι πράσινες πιπεριές είναι απλά άγουρες πιπεριές. Τείνουν να είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές και έχουν ελαφρώς πιο πικρή γεύση.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Είναι πολύ θρεπτικές και μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Αυτό το άρθρο παραθέτει 6 εκπληκτικά οφέλη που κερδίζετε τις πράσινες πιπεριές.

Ρόκα: Η διατροφική αξία της  και πως βοηθάει τον οργανισμό

Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών

Οι πράσινες πιπεριές παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση για 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) ωμής γλυκιάς πιπεριάς:

Θερμίδες: 30
Πρωτεΐνη: 1,3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2,6 γραμμάρια
Βιταμίνη Α, RAE: 3% της ημερήσιας τιμής (DV)
Βιταμίνη C: 134% της DV
Βιταμίνη Κ: 9% της DV
Κάλιο: 6% της DV
Β6 (πυριδοξίνη): 20% της DV

Διατροφικά στοιχεία

Ανά 100gr

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Αλόη: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, οι πράσινες πιπεριές περιέχουν μικρότερες ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης (Β1), μαγνησίου, χαλκού και βιταμίνης Ε.

Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C. Επειδή αυτή η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή, το σώμα σας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει καλά, οπότε πρέπει να την λαμβάνετε τακτικά από τη διατροφή σας.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Η βιταμίνη C χρειάζεται για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ανοσολογικής λειτουργίας, της σύνθεσης κολλαγόνου, του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών και σε πολλά άλλα. Λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρά σας από επιβλαβείς οξειδωτικές βλάβες.

Οι πιπεριές είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία εμπλέκεται στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών (δημιουργία χημικών αγγελιοφόρων). Βοηθά επίσης στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αρακάς: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Αυτό το τραγανό λαχανικό περιέχει επίσης προβιταμίνη Α, την οποία το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Η προβιταμίνη Α βρίσκεται με τη μορφή βήτα καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης με ζωντανό χρώμα και πολλά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Καλές για την υγεία του εντέρου

Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως οι πιπεριές στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών από 30-35 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 25-32 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Φρέσκα Φασολάκια: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάνε τον οργανισμό

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να προστατεύσει από καταστάσεις του πεπτικού συστήματος όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

Δοκιμάστε να καταναλώσετε πράσινη πιπεριά με χούμους ή να προσθέσετε ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά σε σαλάτες και άλλα πιάτα.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Περιέχει φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία

Οι πιπεριές περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Για παράδειγμα, αυτό το λαχανικό παρέχει φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, τα οποία έχουν όλα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία.

Σύκο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φαινολικά οξέα μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδες ήπαρ, ψυχική παρακμή και καρδιακές παθήσεις.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά – όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή από τις πράσινες πιπεριές – ωφελεί την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και των ματιών

Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως η πράσινη γλυκιά πιπεριά στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς και των ματιών σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως αυξημένη χοληστερόλη, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών.

Ως εκ τούτου, η διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Σταφύλια: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάν τον οργανισμό

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως οι πράσινες γλυκές πιπεριές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμα και να χάσετε βάρος.

Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για τη βέλτιστη λειτουργία. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να τρώτε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά αντί να αυξάνετε μόνο την πρόσληψη των πιπεριών σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα συνολικά φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε χαμηλές ποσότητες αυτών των προϊόντων.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν συνήθως λιγότερο σπλαχνικό λίπος – ένα είδος λίπους στην κοιλιά που συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Καρπούζι: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Έτσι, για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας και να κατακτήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, δοκιμάστε να ενσωματώσετε όχι μόνο τις πράσινες γλυκές πιπεριές αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και τα σνακ σας.

Ευέλικτες και νόστιμες

Εκτός από εξαιρετικά θρεπτικές, οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι ευπροσάρμοστες και έχουν υπέροχη γεύση τόσο ωμές όσο και μαγειρεμένες.

Λάβετε υπόψη ότι οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πράσινη έκδοση έχει επίσης λιγότερα συνολικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αλλά είναι υψηλότερη σε φαινολικά οξέα.

Έτσι, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε όλα τα χρώματα πιπεριών στην διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη από τις ποικίλες θρεπτικές τους συνθέσεις.

Ανεξάρτητα από το χρώμα της πιπεριάς που θα επιλέξετε, υπάρχουν σχεδόν αμέτρητοι τρόποι για να τις απολαύσετε.

Μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Η προσθήκη πιπεριών στο αγαπημένο σας πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο μπορεί να δημιουργήσει θρεπτικά, πολύχρωμα και νόστιμα αποτελέσματα.

Πράσινη πιπεριά: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό

Συνοπτικά

Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι άγουρες πιπεριές. Έχουν ελαφρώς πιο πικρή γεύση από τις κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες εκδοχές.

Βερίκοκο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό

Περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C. Επιπλέον, είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ισχυρών φυτικών ενώσεων όπως τα καροτενοειδή και τα φαινολικά οξέα.

Η προσθήκη πράσινων γλυκών πιπεριών στη διατροφή σας, σύμφωνα με το wellb.gr είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα προστατεύετε την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εντέρου σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.