Η θρεπτική και διατροφική αξία των σταφυλιών, οι ευεργετικές τους ιδιότητες και τα οφέλη που έχουν στην υγεία και στον οργανισμό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ
Το σταφύλι είναι ένα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί τον καρπό του αμπελιού. Το αμπέλι, γνωστό με την επιστημονική ονομασία Vitis Vinifera, είναι ένα αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Αμπελοειδών (Vitaceae).
Καρπούζι: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Η ιστορία του σταφυλιού και της καλλιέργειάς του ανάγεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Το σταφύλι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φρούτα στον κόσμο και η πρακτική της καλλιέργειας του αμπελώνα και της παραγωγής κρασιού είχε ευρύτατη διάδοση στην Αρχαία Ελλάδα.
Μάλιστα, το σταφύλι και το παράγωγο του το κρασί έχουν συνδεθεί με την ιστορία, τη μυθολογία και τις παραδόσεις της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα, το κρασί θεωρούταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά σύμβολα των Ελλήνων. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το κρασί ήταν δώρο του θεού Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευφορίας.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σε θέματα γεύσης και χρώματος. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μαύρα σταφύλια κ.α.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το σταφύλι είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες καθώς μία μερίδα- 17 ρόγες ή 85 γραμμάρια- θα μας δώσει μόλις περίπου 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα θα μας εφοδιάσει με θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία μας. 1
Βερίκοκο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, το σταφύλι αποτελείται κατά βάση από νερό, εξου και το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο. Συγκεκριμένα το σταφύλι αποτελείται κατά 80% από νερό. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται κατά βάση από υδατάνθρακες, κυρίως φυσικά σάκχαρα, τα οποία του προσδίδουν τη γλυκιά του γεύση. Ταυτόχρονα, περιέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών, ουσιών με ευεργετικές επιδράσεις στην εντερική μας λειτουργία και όχι μόνο.
Επίσης, το σταφύλι μας εφοδιάζει με ικανοποιητικές ποσότητες της λιποδιαλυτής βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος (προθρομβίνη ή παράγοντας πήξης II) και στο μεταβολισμό των οστών (οστεοκαλσίνη).
Επιπλέον, όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία, ο χαλκός φαίνεται να βρίσκεται σε καλές ποσότητες στο σταφύλι. Ο χαλκός είναι συστατικό διάφορων απαραίτητων ενζύμων, που είναι γνωστά ως χαλκοένζυμα και συμμετέχουν μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό του σιδήρου και στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
Τέλος, στο σταφύλι συναντάμε καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη καθώς και πολυφαινόλες, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη για την μας.
Ροδάκινο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).(2)
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.
Κεράσια: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάν τον οργανισμό
Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η κατανάλωση σταφυλιού σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, τα βασικότερα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
Δίαιτα και απώλεια βάρους
Το σταφύλι είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το κατάλληλο για την ενσωμάτωση του στη δίαιτα και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Επίσης, το σταφύλι ως ένα φρούτο με γλυκιά γεύση, μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό, μειώνοντας την επιθυμία μας να αναζητήσουμε άλλα γλυκά εδέσματα, τα οποία συνήθως είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες.
Guarana: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Καλή καρδιαγγειακή υγεία
Το σταφύλι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του ικανότητας.
Πλέον πολλές εργαστηριακές μελέτες αναφέρουν ότι το εκχύλισμα των σταφυλιών εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη των δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και κατ΄ επέκταση να μειώσει το οξειδωτικό στρες. Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνισης της υπέρτασης, παράγοντες που μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύουν μια αποτελεσματική επιλογή για τη διαχείριση της υπέρτασης.
Ένας τέτοιος παράγοντας φαίνεται να είναι τα σταφύλια που περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, όπως είναι οι ανθοκυανιδίνες και τα στιλβένια, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καλαμπόκι : Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ενός εκχυλίσματος από σπόρο σταφυλιού σε δόσεις που κυμαίνονται από 100-200mg/ημέρα για ένα διάστημα από 2 έως 16 εβδομάδες, οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη μείωση τόσο της συστολικής (κατά 6 mmHg) όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (κατά 2,8 mmHg). 2
Σίγουρα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που θα εξετάσουν την πιθανή αντι-υπερτασική δράση του σταφυλιού.
Επίσης, έχετε στο νου σας ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα σταφυλιού, συνεπώς δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την δράση της κατανάλωσης ωμών σταφυλιών ως προς τη μείωση της πίεσης.
Σε κάθε περίπτωση τα φρούτα αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο για την καρδιά μας με σαφή και ισχυρά καρδιοπροστατευτικά οφέλη.
Πρόληψη του διαβήτη
Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Αρκετές μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, με τα δεδομένα συχνά να είναι αντικρουόμενα.
Ανάλυση τριών προοπτικών μελετών ανέφερε ότι παρότι υπάρχει μία όχι και τόσο ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων φρούτου ενδεχομένως να έχει ευεργετικά οφέλη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών μερίδων/εβδομάδα φρούτων, όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 12%. 3 Πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. 4
Καλοκαιρινά φρούτα: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες τα οφέλη και πως βοηθάν τον οργανισμό μας
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη γλυκόζης από το λιπώδη και μυϊκό ιστό, καθώς και να μειώσουν την ηπατική παραγωγή γλυκόζης.
Αυτό οδηγεί σε ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και κατ΄ επέκταση μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Καλή υγεία των ματιών
Το πλούσιο περιεχόμενο των σταφυλιών σε πολυφαινόλες (π.χ. ρεσβερατρόλη) και σε καροτενοειδή μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των ματιών.
Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, η ρεσβερατρόλη βρέθηκε ότι προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού από το υπεριώδες φως. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, μια κοινή ασθένεια των ματιών. 5
Επίσης, τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ουσίες που εντοπίζονται στην ωχρά κηλίδα του ματιού, βελτιώνοντας την οπτική οξύτητα και προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας.
ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Το σταφύλι μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή μας, προσφέροντας μια γευστική και υγιεινή επιλογή.
Σιταρόχορτο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι για να απολαύσετε το σταφύλι στη διατροφή σας:
Ως σνακ. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να εντάξετε το σταφύλι στη διατροφή σας είναι καταναλώνοντάς το ωμό ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Επίσης, μπορείτε να συνοδεύσετε το σταφύλι με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να τον προσθέσετε στο γιαούρτι σας, για να δώσετε μια γλυκιά και φρουτώδη νότα. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μια δροσιστικής και γευστικής φρουτοσαλάτας, καθώς μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, το πεπόνι, τα κεράσια κ.α.
Ως συστατικό του porridge βρώμης. Μία ωραία πρόταση για πρωινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει το porridge βρώμης σε συνδυασμό με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και ρόγες από σταφύλι.
Φυστικοβούτυρο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Ως προσθήκη σε χυμούς φρούτων ή σε smoothie. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα φρέσκο χυμό σταφυλιού ή ένα smoothie για μία δροσερή και θρεπτική επιλογή.
Ως συστατικό σε γλυκές συνταγές (π.χ. παγωτό, γρανίτα κ.α.)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Η κατανάλωση σταφυλιού θεωρείται γενικά ασφαλής. Μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι:
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Ενδεχομένως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να χρειαστεί να περιορίσουν την υπέρμετρη κατανάλωση τους.
Το σταφύλι αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς είναι ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η υπέρμετρη κατανάλωση, δεδομένου ότι το σταφύλι περιέχει αρκετά φυσικά σάκχαρα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, επηρεάζοντας αρνητικά το γλυκαιμικό έλεγχο.
Σπιρουλίνα: Η διατροφική αξία της και πως βοηθάει τον οργανισμό
Άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα (π.χ. βαρφαρίνη)
Άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη, θα πρέπει να αποφεύγουν την υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιών λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ. Η υπερβάλλουσα πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη βιταμίνης Κ τόσο ευνοείται η πήξη του αίματος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αγωγής.
Matcha: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το foodforhealth.gr θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την ιατρό σας και την κλινική διαιτολόγο σας για να σας κατευθύνει κατάλληλα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024