Close

Στέβια, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για προβλήματα υγείας που προκαλούν

Στέβια-ασπαρτάμη-ζαχαρίνη-ΠΟΥ-προειδοποίηση-προβλήματα-υγείας-

Μπορεί να νομίζαμε ότι η στέβια, η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη είναι πιο υγιεινά γλυκαντικά, παρόλα αυτά ο ΠΟΥ προειδοποιεί για προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσουν.

Το Καλοκαίρι κοντοζυγώνει και πολλοί από εμάς έχουμε μπει σε πρόγραμμα διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αντικαταστήσει την ζάχαρη με στέβια, ζαχαρίνη, ασπαρτάμη κι άλλα γλυκαντικά που ξέρουμε ότι έχουν λιγότερες θερμίδες και είναι πιο υγιεινά.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως για τουλάχιστον την στέβια, την ασπαρτάμη και την ζαχαρίνη, θα πρέπει να έχουμε τις επιφυλάξεις μας, αφού ο ΠΟΥ προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσουν. Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα 7 τρόφιμα που καταστρέφουν τα νεφρά και με ποια τρόφιμα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

Πριν από 2 μήνες περίπου μία έρευνα της New Cleveland Clinic είχε δείξει ότι η ερυθριτόλη, ένα από τα πιο γνωστά τεχνητά γλυκαντικά, που αντικαθιστά την ζάχαρη σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Στέβια-ασπαρτάμη-ζαχαρίνη-ΠΟΥ-προειδοποίηση-προβλήματα-υγείας-

Photo via: enallaktikidrasi.com

Η έρευνα που περιλάμβανε συμμετέχοντες και από την Αμερική αλλά και από την Ευρώπη έβγαλε το συμπέρασμα ότι όσοι συμμετείχαν και είχαν υψηλότερα επίπεδα του συγκεκριμένου γλυκαντικού στον οργανισμό τους, είχαν και αυξημένο ποσοστό να εκδηλώσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ακόμη και θάνατο.

Αυτό διότι το συγκεκριμένο γλυκαντικό έκανε τα αιμοπετάλια πιο εύκολα να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν θρόμβο. Πριν λίγες μέρες ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποίησε ότι τα γλυκαντικά δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Δείτε ακόμα Σας τσίμπησε αράχνη : Ποιες οι πρώτες βοήθειες πριν πάμε νοσοκομείο

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση γλυκαντικών όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα σε ενήλικες.

Στέβια-ασπαρτάμη-ζαχαρίνη-ΠΟΥ-προειδοποίηση-προβλήματα-υγείας-

Photo via: ethnos.gr

Στα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά περιλαμβάνουμε την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμάτα, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβια.

Ενδεικτικά, μία έρευνα που είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 στο BMJ και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες στη Γαλλία, βρήκε πιθανή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιακών παθήσεων.

Δείτε ακόμα Πονάει το στομάχι σε συγκεκριμένο σημείο; Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέεται

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης είχα υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν κανένα γλυκαντικό, συμπεριλαμβανομένου φυσικά της ζάχαρης.

Τα άτομα που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες σουκραλόζης  είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.  Συγκεκριμένα, η καθημερινή πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα.

Στέβια-ασπαρτάμη-ζαχαρίνη-ΠΟΥ-προειδοποίηση-προβλήματα-υγείας-

Photo via: newsitamea.gr

Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά και πριν από αυτή, μια μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών – υποκατάστατων ζάχαρης που περιέχουν λίγες θερμίδες- θα μπορούσε να αλλάξει τα μικρόβια του εντέρου και ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δείτε ακόμα Φοράς τα καινούρια ρούχα πριν τα πλύνεις; Δες τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Στον αντίποδα βέβαια, η απώλεια κιλών που μπορεί να προκύψει από την αποφυγή της ζάχαρης, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη, τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε διαβητικούς.

Στέβια-ασπαρτάμη-ζαχαρίνη-ΠΟΥ-προειδοποίηση-προβλήματα-υγείας-

Photo via: tlife.gr

Τονίζουν πως η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω ανά κατηγορία γλυκαντικών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο σημειώνει πως το ζήτημα δεν είναι μόνο να κόψουμε την ζάχαρη, αλλά και να κάνουμε τη διατροφή μας όσο το δυνατό λιγότερο γλυκιά.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.