Close

Τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο νομίζετε!Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο νομίζετε!Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Αγαπημένες μου, σήμερα θα καταρρίψουμε πολλούς μύθους γύρω από τα φυσικά καλλυντικά που συχνά όχι μόνο δεν είναι αγνά αλλά απλά επικίνδυνα! Και το λέω αυτό εγώ που δραστηριοποιούμε στο χώρο αυτό!

Τί πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς όταν επιλέγουμε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο περιποίησης;

Το κύριο πρόβλημα είναι και το καλό των φυσικών καλλυντικών!!Δεν είναι τυποποιημένα! Συνήθως γίνονται από μικρούς παραγωγούς που δεν υπόκεινται σε ελέγχους, δεν έχουν τις συσκευασίες που απαιτούνται από τη νομοθεσία και δεν παρέχουν αρκετή πληροφόρηση για τα προϊόντα τους!

Συχνά τα βρίσκουμε σε παζάρια, από συμπαθέστατες κυρίους και κυρίες που μας ορκίζονται ότι είναι αγνά, με βότανα από τον κήπο τους κλπ. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία, πράγματι!!! Ξέρουμε όμως αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματική γνώση για το τί κάνουν; Ποιούς βασικούς κανόνες ασφαλείας πρέπει να ακολουθούν; Συνήθως όχι!!

Έτσι λοιπόν, είμαστε εμείς που πρέπει να ξέρουμε μερικά πράγματα παραπάνω και να τα ρωτάμε πάντα πριν αγοράσουμε αυτή την μυρωδάτη κρεμούλα που μας παινεύει η συμπαθέστατη κυρία που λέγαμε!!

Ξεκινάμε από τα βασικά! Τις ετικέτες των προϊόντων!!! Κάθε προϊόν πρέπει να αναγράφει την ημερομηνία λήξης, η οποία εξαρτάται από τα υλικά που περιέχει!

Αν είναι άνυδρη (μόνο με λάδια & κερί για παράδειγμα) δε χρειάζεται συντηρητικό μονάχα βιταμίνη Ε ή κάποιο άλλο αντιοξειδωτικό για να διατηρηθεί το λάδι! Εδώ μιλάμε για διάρκεια ζωής 1 περίπου χρόνο μετά από την ημερομηνία παραγωγής!

Αν είναι κρέμα με νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό συστατικό (αλόη, ανθόνερα κλπ) πρέπει να έχει συντηρητικό!! Πωπω θα μου πείτε αίσχος! Τα συντηρητικά είναι χημικά, κακά, τζιζζζ…έτσι; ΟΧΙ!!! Τα συντηρητικά είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για να μην μουχλιάσουν οι κρέμες και μας δημιουργήσουν αλλεργίες και ερεθισμούς, το λιγότερο! Βέβαια δεν μιλάμε για τα συντηρητικά του συρμού αλλά για ειδικά ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ για φυτικά & βιολογικά καλλυντικά! Ο μάξιμουμ χρόνος ζωής είναι πάλι 1-2 χρόνια ανάλογα με το συντηρητικό!

Εφόσον λοιπόν ρωτήσαμε αν έχει συντηρητικό και τί είδους είναι αυτό πάμε στις λεπτομέρειες! Οι ετικέτες πρέπει να αναγράφουν τί περιέχει η κρέμα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%. Αυτό ισχύει στα πιστοποιημένα καλλυντικά και πιστεύω ότι πρέπει να το ακολουθούν όλοι, αν θέλουν να έχουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή! Ακόμη, πρέπει να λένε μερικά πράγματα για τη δράση της κρέμας και τί πρέπει να περιμένουμε να μας προσφέρει!

Και το υπόλοιπο 1% δε μας νοιάζει; Ίσα -ίσα που μας παρανοιάζει! Εδώ περιλαμβάνονται τα συντηρητικά, τα χρώματα και τα αρώματα!! Μπορούμε λοιπόν να ρωτήσουμε αν περιέχει κάποιο χρώμα ενώ εμείς δε θέλουμε κάτι τέτοιο και το βασικότερο: Τί είδους άρωμα περιέχει!!!

Και εδώ ερχόμαστε στο μεγάλο θέμα των αιθερίων ελαίων! Έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα για θα θαυμαστά αυτά έλαια!! Είναι ένας φυσικός θησαυρός που όμως πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με κάποια γνώση τουλάχιστον των βασικών ιδιοτήτων τους αλλά και των κινδύνων που κρύβουν!

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, απλά πάντα να ρωτάτε τί αιθέρια έλαια περιέχονται, αν είναι φωτοευαίσθητα (δηλαδή αν δεν πρέπει να φοράμε την κρέμα στον ήλιο, αλλιώς μπορεί να κάνουμε από πανάδες μέχρι έγκαυμα, ανάλογα με το έλαιο και την ποσότητα που έχουν βάλει στην κρέμα), και αν είναι αγνά & χωρίς προσμίξεις με άλλα επιβλαβή χημικά! Για να ξέρετε, αν πρόκειται για αιθέρια έλαια τυποποιημένα είμαστε ασφαλείς. Τα κύρια φωτοευαίσθητα αιθέρια έλαια είναι το λεμόνι, το περγαμόντο, το γκρέιπφρουτ, το σέλερι και δεν πρέπει να μας δει ο ήλιος τουλάχιστον 4 ώρες μετά την εφαρμογή. Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι να μην υπερβαίνει το 2% σε περιεκτικότητα αιθερίων ελαίων η κρέμα, εκτός ειδικών περιπτώσεων που μόνο ένας πολύ εξειδικευμένος παραγωγός μπορεί να το κάνει με ασφάλεια!

Σημαντικό είναι αν είμαστε έγκυες ή θηλάζουμε  να μην χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια, εκτός αν υπάρχει γνώση από τον παραγωγό αν το προϊόν το είναι ασφαλές σε αυτές τις περιπτώσεις! Πολλά αιθέρια έλαια μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες μας, να είναι τοξικά κλπ! Γενικώς προσοχή!!!!

Πολύ σημαντικό είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής στην παρασκευή των καλλυντικών! Καθαρά χέρια & εργαλεία, αποστειρωμένα κατά προτίμηση με υλικά από πιστοποιημένους προμηθευτές! Αν οι πρώτες ύλες είναι φτιαγμένες από τον ίδιο τον παραγωγό, πάλι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή τους!

Σας φαίνονται πολύπλοκα & υπερβολικά όλα αυτά!;Διαβάστε λοιπόν σκηνικό που έζησα η ίδια σε παζάρι του Ηρακλείου!! Βλέπω έναν πολύ περιποιημένο πάγκο με κηραλοιφές και κρεμούλες!! Χαζεύω και η συμπαθέστατη  κυρία μου λέει να δοκιμάσω, μυρίζουν τέλεια μου λέει!!

Απομακρύνω το απλωμένο χεράκι μου και ρωτάω…αλήθεια ε? Και τί έχετε βάλει μέσα;

Αιθέριο έλαιο γιασεμί μου λέει πάρα πολύ δεν το τσιγκουνεύτηκα!! Έχει αλόη και λαδάκι, κάνει καλό σε δερματικά!!!

Αμάν λέω εγώ!!! Συγγνώμη, πόσο ποσοστό βάλατε από το γιασεμί;

Με στραβοκοιτάει…όσο να μυρίζει ωραία μου λέει!!!!

Και συντηρητικό βάλατε;

Άπαπα τέτοια πράγματα ποτέ κοπέλα μου..είναι 100% φυσικό αγνό προϊόν!!!!

Η αλόη που θα γέμιζε μικροοργανισμούς σε λίγες μέρες δεν την απασχόλησε προφανώς! Δε θέλω να φανώ δεικτική απλά η γυναίκα είχε άγνοια, αυτό δε σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να έχουμε επίσης!!