Η θρεπτική και διατροφική αξία του βερίκοκου, οι ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη που έχει στην υγεία και στον οργανισμό.
Τα βερίκοκα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχουν το αντιοξειδωτικό συστατικό βήτα-καροτίνη και αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων και βιταμίνης Α.
Κεράσια: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάν τον οργανισμό
Τα 65 γρ. βερίκοκα περιέχουν μόνο 20 θερμίδες. Τα βερίκοκα είναι φρούτα με σχήμα στρογγυλό, χρώμα πορτοκαλοκίτρινο και βελούδινη φλούδα με ροζ πινελιές. Η σάρκα τους είναι σφιχτή, γλυκιά και ευωδιαστή, ελαφρώς χυμώδης.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες βερίκοκων είναι τα πρώιμα Τίρυνθας, τα Μπεμπέκου, τα τσαουλιά και τα Διαμαντοπούλου. Τα Μπεμπέκου είναι μεγάλα, σφαιρικά, γλυκά, έχουν πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και η σάρκα τους είναι πορτοκαλί και χυμώδης. Είναι κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Τα πρώιμα Τίρυνθας μία Ελληνική πρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται στην Κορινθία.
Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους, ανθεκτικός στη μεταφορά. Τα τσαουλιά τα βρίσκουμε πιο σπάνια, είναι μικρά, γλυκά και νόστιμα και έχουν πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Η Ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα στον κόσμο.
Ροδάκινο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα. Τα Διαμαντοπούλου είναι μικρά, σφαιρικά, έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Λόγο της ποιότητας τους είναι ακριβά και γι’ αυτό προτείνουμε να τα καταναλώνετε φρέσκα.
Ιστορία του βερίκοκου
Τα άγρια βερίκοκα αναπτύχθηκαν στην Κίνα γύρω στο 3000 π.Χ. και από εκεί μεταφέρθηκαν στην Περσία και την Αρμενία από όπου πήραν και τη λατινική ονομασία τους Prunus armeniaca. Ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε τα βερίκοκα στη Ν. Ευρώπη, τα οποία μάλιστα εκτιμήθηκαν τόσο από τους Ρωμαίους και τους Έλληνες ώστε τα ονόμασαν «χρυσά αβγά του ήλιου». Καλλιεργήθηκαν με επιτυχία στη Β. Ευρώπη το 160 αιώνα. Σήμερα η Τουρκία είναι ο κυριότερος παραγωγός του βερίκοκου και ακολουθηθεί το Ιράν.
Ένα μέτριο βερίκοκο 35 γρ. περιέχει:
Οφέλη για την υγεία
Τα βερίκοκα περιέχουν μια σειρά ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο) και βιταμίνης C. Τα βερίκοκα είναι πλούσια και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως κερσετίνη, προανθοκυανιδίνες, κατεχίνες, επικατεχίνες, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ και φερουλικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών, καθώς και με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.
Goji berry: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και ξανθοφύλλες, θρεπτικά συστατικά τα οποία σύμφωνα με μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης.
Τα βερίκοκα αποτελούν μια ισχυρή διατροφική πηγή κατεχινών (όπως και το πράσινο τσάι). Ένα μέτριο βερίκοκο παρέχει με 4-5 γραμμάρια από κατεχίνες. Συμφωνα με μελέτες, οι κατεχίνες μπορούν να αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) και μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και των φλεγμονών. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κατεχίνη, μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία από φλεγμονές και να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος.
Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή σε φυτικές ίνες. Αυτή η συνολική περιεκτικότητα τους σε ίνες είναι χρήσιμη για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Εντός του συνόλου των διαιτητικών ινών που περιέχονται στα βερίκοκα, περίπου το ήμισυ αποτελείται από διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Σπόροι Chia: Η διατροφική αξία τους και πως βοηθάνε τον οργανισμό
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό βερίκοκο
Τα βερίκοκα δεν αντέχουν στη μεταφορά και δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους. Αναζητάτε βερίκοκα παχιά με πλούσιο χρώμα και απαλή φλούδα. Μην αγοράζετε βερίκοκα με χρώμα θολό ή πράσινο γιατί εσωτερικά θα είναι μάλλον άγουρα ή άνοστα. Τα ώριμα βερίκοκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Πως να το συντηρείτε
Διατηρείτε τα βερίκοκα σε θερμοκρασία δωματίου για δύο μέρες ή στο ψυγείο σε σακούλα για πέντε το πολύ μέρες. Τα βερίκοκα είναι από τα φρούτα που αφυδατώνονται εύκολα (χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους κάθε μέρα), γι’ αυτό, αν αγοράσετε περισσότερα, αντί να τα φυλάξετε στο ψυγείο, είναι καλύτερα να τα κάνετε κομπόστα.
Ξερά και κονσερβοποιημένα βερίκοκα: Επειδή τα βερίκοκα είναι ευαίσθητα, προτιμούνται συντηρημένα, δηλαδή ξερά ή σε κονσέρβα. Τα καλύτερα ξερά βερίκοκα είναι από την Τουρκία, έχουν γυαλιστερό πορτοκαλί χρώμα και πλούσιο άρωμα.
Τα ξερά βερίκοκα μπορεί να υποκαταστήσουν τα φρέσκα και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες. Μπορείτε να συνοδεύσετε πιάτα που έχουν αρκετό ζωμό, όπως τα βραστά κατσαρόλας, αφού πρώτα τα αφήσετε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για δύο ώρες προτού τα προσθέσετε στο φαγητό, εκτός κι αν δεν είναι τελείως ξερά.
Guarana: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο. Τα ώριμα βερίκοκα είναι πολύ νόστιμα όταν είναι φρέσκα και μπαίνουν σε φρουτοσαλάτες και πιατέλες με φρούτα. Επειδή η σάρκα τους είναι αρκετά στεγνή, δε διαλύονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, πράγμα που τα κάνει ιδανικά για τάρτες και δανέζικα γλυκά.
Τα βερίκοκα γίνονται ποσέ σε σιρόπι μαζί με γλυκό λευκό κρασί και σερβίρονται με γιαούρτι ή παγωτό με αμύγδαλα. Είναι επίσης πολύ νόστιμα όταν τα κόψετε στη μέση και τα γεμίσετε με θρυμματισμένα μπισκότα amaretti ή τα καραμελώσετε και τα σερβίρετε πάνω από pain perdu. Τα βερίκοκα γίνονται ωραίες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Καλαμπόκι : Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Τόσο τα φρέσκα όσο και τα ξερά βερίκοκα τα βρίσκουμε συχνά σε συνταγές της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, όπου συνδυάζονται γευστικά με αρνάκι, πουλερικά και ρύζι.
Σιταρόχορτο: Η διατροφική αξία του και πως βοηθάει τον οργανισμό
Το εσωτερικό του κουκουτσιού τους, σύμφωνα με το www.mydiatrofi.gr τρώγεται και χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε μαρμελάδες, μπισκότα και στο λικέρ Amaretto.
Δείτε όλες τις συνταγές μας με βερίκοκα με ένα κλικ εδώ
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.