10 κανόνες υγιεινής που όλοι ακολουθούμε αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, ακόμη κι αν δεν το περιμέναμε. Γιατί αυτοί οι κανόνες υγιεινής είναι ευρέως γνωστοί και σίγουρα όλοι τις ακολουθούμε πιστά, θεωρώντας, ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε εμάς και όσους αγαπάμε!
Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε εξαιτίας της παραπληροφόρησης, ότι αυτοί οι κανόνες υγιεινής κάθε άλλο, παρά καλό μας κάνουν. Επειδή λοιπόν, θέλουμε να είμαστε υγιείς κι εμείς και τα παιδιά μας, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα.
Δείτε ακόμα Τα 10 πιο τοξικά και επικίνδυνα τρόφιμα που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε.
Στο παρακάτω άρθρο, θα δούμε ποιοι είναι οι 10 λανθασμένοι κανόνες υγιεινής που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας και για ποιον λόγο είναι επικίνδυνοι. Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε συνήθειες και να προστατεύσουμε στην πραγματικότητα και με αποτελεσματικότητα εμάς και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Διαβάστε παρακάτω:
Είναι ανθυγιεινή συνήθεια να μουσκεύουμε τα πιάτα στον νεροχύτη.
Ως γνωστόν ο νεροχύτης είναι το πιο βρώμικο μέρος του σπιτιού, διότι αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Στον νεροχύτη μπορεί να υπάρχει σαλμονέλα, βάκιλο του παχέος εντέρου ή και σταφυλόκοκκος. Γι’ αυτό πρέπει να πλένουμε τα πιάτα αμέσως μόλις λερωθούν.
Δεν είναι σωστό να μουσκεύουμε τα πιάτα μας και να τα αφήνουμε εκεί να μουλιάζουν για μέρες, διότι αυτό δημιουργεί βακτήρια και μπορεί να προσβάλλουν την υγεία μας.
Δεν κάνει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό
Τώρα που χειμώνιασε είναι λογικό να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό, αφού το κρύο νερό μας κάνει να κρυώνουμε. Παρόλα αυτά είναι μία ανθυγιεινή συνήθεια και θα σας εξηγήσουμε ακριβώς γιατί. Υπάρχουν ερευνητές που θεωρούν ότι η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την θανάτωση των μικροβίων.
Ο χρόνος πλύσης των χεριών ή και του σώματος γενικότερα είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξόντωση των μικροβίων. Σε 5 δευτερόλεπτα δεν θα έχετε καθαρίσει τίποτα, αλλά σε 30 δευτερόλεπτα θα μπορούσατε να είχατε σκοτώσει όλα τα βακτήρια από τα χέρια σας.
Όταν πλένουμε τα χέρια μας συχνά με ζεστό νερό, μειώνουμε τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος. Έτσι μπορεί να εμφανίσουμε δερματικό ερεθισμό ή δερματίτιδα.
Δεν πρέπει να γυμναζόμαστε ενώ φοράμε μακιγιάζ
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από εμάς δεν φοράμε μακιγιάζ την στιγμή που γυμναζόμαστε για πρακτικούς λόγους. Με τον ιδρώτα, τα χρώματα από το πρόσωπό μας ξεβάφουν και καταλήγουμε σαν κακοβαμμένοι clown.
Αν παρόλα αυτά έχετε αδιάβροχα καλλυντικά και σας αρέσει ακόμη και στην γυμναστική σας να είστε κοκέτα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η γυμναστική ενώ είμαστε βαμμένες δεν επιτρέπεται όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους υγείας.
Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, το δέρμα έχει την ανάγκη να αναπνέει και να καθαρίζεται. Αν φοράμε μακιγιάζ, μπορεί να φράξουν οι πόροι και να γίνουμε επιρρεπείς σε δερματικές παθήσεις. Πρέπει λοιπόν να αφαιρούμε πάντα το μακιγιάζ πριν την γυμναστική!
Στεγνώνουμε τα χέρια μας με στεγνωτήρα χεριών
Παραδεχτείτε το! Σε όλες και σε όλους αρέσει να στεγνώνουν τα χέρια τους με στεγνωτήρα χεριών. Εκτός του ότι στεγνώνει τα χέρια μας σε χρόνο μηδέν, είναι και κάπως διασκεδαστικό να νιώθεις τον ζεστό αέρα να φυσάει με δύναμη τα χέρια σου.
Επίσης πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι ο στεγνωτήρας είναι πιο καθαρή μέθοδος, αφού δεν χρειάζεται να αγγίξετε καμία επιφάνεια για να στεγνώσετε τα χέρια σας στις τουαλέτες των μαγαζιών. Παρόλα αυτά, αυτό δεν ισχύει.
Στην πραγματικότητα αυτά τα μηχανήματα, είναι πολύ ανθυγιεινά διότι έχουν πολλά βακτήρια, που εξαπλώνονται με τον αέρα και μπορεί να εισέλθουν ακόμη και στους πνεύμονες, το δέρμα ή το σώμα μας. Οι χαρτοπετσέτες, είναι πιο αποτελεσματικές και περισσότερο καθαρές από τους ηλεκτρικούς στεγνωτήρες χεριών.
Χρησιμοποιούμε τσάντες τροφίμων για τα ψώνια μας!
Το ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η οικολογική μας συνείδηση μας έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες τσάντες τροφίμων για τα ψώνια μας. Παρόλα αυτά εκτός από τον πλανήτη πρέπει να προσέξουμε και την υγεία μας.
Πρέπει να θυμάστε ότι μία τσάντα που χρησιμοποιείτε περισσότερο από μία φορά, έχει πολλά μικρόβια κατά 99,9%. Αν λοιπόν αγοράσετε ωμό κρέας και το βάλετε σε μία τσάντα – ακόμη κι αν είναι συσκευασμένο – πιθανότατα τα βακτηρίδια, θα εξαπλωθούν και σε άλλα προϊόντα, ειδικά στα λαχανικά και στα φρούτα.
Μία καλή λύση λοιπόν θα ήταν να χρησιμοποιείτε σακούλες μίας χρήσης ή μία τσάντα μεταφοράς που όμως θα πλένεται μετά από κάθε χρήση. Κι εμείς συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε την δεύτερη επιλογή, γιατί και ο πλανήτης μας χρειάζεται φροντίδα.
Δεν κάνει να κόβουμε λαχανικά και κρέας στο ίδιο ξύλο κοπής!
Ο μικροβιολόγος Τσάρλς Γκέρμπα, υποστηρίζει ότι ένα ξύλο κοπής περιέχει 200 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να κόβετε την σαλάτα σας πάνω σε αυτό. Μετά την κοπή του κρέατος, η βάση μολύνεται με σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο.
Και τα δύο μικρόβια ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις. Η πιο καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε 2 διαφορετικές βάσεις κοπής. Μία για το κρέας και μία για τα λαχανικά. Επίσης είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε γυάλινες βάσεις και όχι ξύλινες.
Πίνετε καφέ από την καφετιέρα του γραφείου
Άλλη μία ανθυγιεινή συνήθεια που όλοι μας κάνουμε. Είμαστε στο γραφείο και θέλουμε να πιούμε τον πρωινό μας καφέ. Σίγουρα λοιπόν, θα βάλουμε δωρεάν καφέ από την καφετιέρα του γραφείου που εργαζόμαστε. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το δοχείο της μηχανής του καφέ είναι κατάλληλο περιβάλλον για διάφορους τύπους βακτηρίων.
Υπάρχουν περισσότερα μικρόβια σε μία καφετιέρα γραφείου παρά στην πόρτα του μπάνιου του σπιτιού σας. Έτσι, αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας καλό θα ήταν να πλένετε το δοχείο της καφετιέρας όσο το δυνατόν πιο συχνά, χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.
Βάζετε το κινητό στο πορτοφόλι σας!
Το τηλέφωνό σας είναι το πιο βρώμικο πράγμα που αγγίζετε καθημερινά και πολύ συχνά μέσα στην μέρα. Μπορεί να νομίζετε ότι το πορτοφόλι ή η τσάντα σας είναι οι καταλληλότερες θέσεις για το κινητό σας, όμως αυτό δεν ισχύει.
Είναι προτιμότερο, να βάζετε το τηλέφωνό σας σε μία τσέπη ή να το τοποθετείτε σε μία θήκη. Μολύνεται λιγότερο από τα μικρόβια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να καθαρίζετε το κινητό σας με μαντηλάκια, συχνά μέσα στην μέρα.
Πλένετε χειμωνιάτικα ρούχα την Άνοιξη!
Οι ειδικοί συστήνουν να πλένετε τους σκούφους, τα κασκόλ και τα γάντια, μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες. Αυτά τα είδη ένδυσης έρχονται σε επαφή με το στόμα και τη μύτη, αρκετά συχνά. Συσσωρεύουν μικρόβια και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί αν υπάρχει συνεχής επαφή.
Ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου!
Ίσως δεν σκεφτόσαστε τον τρόπο με τον οποίο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η ταχύτητα απόψυξης επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού. Είναι επιβλαβές να αφήνετε το κρέας και τα ψάρια σε ένα πιάτο απευθείας πάνω στο τραπέζι.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων, είναι προτιμότερο να αφήσετε το κρέας και τα ψάρια να ξεπαγώσουν στο ψυγείο.
All photos via: vietnamnet.vn
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026