6 σπιτικά γιατροσόφια για να ανακουφιστούμε από τον ξηρό βήχα. Γιατί τώρα που χειμώνιασε και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει αρκετά, τα πρώτα κρυολογήματα θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να μας βασανίζουν. Όταν αρρωσταίνουμε το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να επισκεφθούμε έναν γιατρό.
Και αυτή είναι και η πιο σωστή σκέψη. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να πηγαίνουν συχνά στους γιατρούς και στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού. Αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες ή θέλετε να δοκιμάσετε μερικά σπιτικά γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα έξι καλύτερα.
Δείτε ακόμα Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκκοκο δεν είναι για όλους – Γιατρός προειδοποιεί
Πρώτα όμως θα σας εξηγήσουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει αναγκαστικά να επισκεφθείτε τον γιατρό και να αφήσετε τα γιατροσόφια στην άκρη! Το συγκεκριμένο άρθρο είναι καθαρά για ενημερωτικούς λόγους, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε πρώτα από όλα τον γιατρό σας. Διαβάστε παρακάτω:
Σε ποιες ασθένειες μπορεί να εκδηλώσετε ξηρό βήχα;
Άσθμα
Ο ξηρός βήχας είναι το κύριο σύμπτωμα ενός τύπου άσθματος που ονομάζεται άσθμα παραλλαγής βήχα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ξηρός βήχας συνοδεύεται από δύσπνοια, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο σας, με αποτέλεσμα τον βήχα, τον ερεθισμό του λαιμού και την καούρα. Επίσης μπορεί να εμφανίσετε και πεπτικά προβλήματα.
Εάν υποφέρετε από γαστρεντερικά προβλήματα θα πρέπει να ακολουθείτε μια αλκαλική διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ζεστό και πικάντικο φαγητό πρέπει να αποφεύγεται.
Postnasal drip
Αυτό περιγράφει την κατάσταση όπου η βλέννα που υπάρχει στην μύτη σας μεταφέρεται στον λαιμό σας. Συνήθως αυτό συμβαίνει στα κοινά κρυολογήματα. Πόνος, κνησμός στο λαιμό και ήπιος πυρετός μπορεί επίσης να εμφανιστούν μαζί με τον ξηρό βήχα.
Περιβαλλοντική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συχνά προκαλεί ξηρό βήχα. Ενδέχεται να εμφανίσετε αλλεργία σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως ζωική πυκνότητα, μούχλα ή γύρη. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτήν την ουσία και να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν εκτίθενται στο αλλεργιογόνο.
Η ξηρότητα στον αέρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βήχα. Ως εκ τούτου, η αγορά ενός υγραντήρα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει τη διέλευση του αέρα και την απόθεση σωματιδίων, τα οποία προκαλούν ξηρό βήχα. Εάν είστε καπνιστής και έχετε επίμονο ξηρό βήχα, πόνο στο λαιμό και ανεξήγητη απώλεια βάρους, συνιστάται να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Κατάρρευση του πνεύμονα
Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, ξηρός βήχας ή ο βήχας γενικότερα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των πνευμόνων. Αν στο παρελθόν είχατε προσβληθεί από ασθένεια των πνευμόνων τότε οι πιθανότητες να υποφέρετε από μία τέτοια πάθηση, αυξάνονται. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Στρες
Ο ξηρός βήχας μπορεί επίσης να είναι ψυχοσωματικός. Μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να ανταποκρίνεται στο άγχος. Εάν παρατηρήσετε ότι ο βήχας επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.
Σαρκοείδωση
Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος γίνεται υπερδραστήριο και αρχίζει να επιτίθεται στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, με αποτέλεσμα βλάβη, η οποία προκαλεί ένα αντανακλαστικό βήχα.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τον ξηρό βήχα;
Ένας ξηρός βήχας μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης συμπτώματα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα ή άλλη βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Μερικά επιπλέον συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
Πονόλαιμος ή κνησμός στο λαιμό, που μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο και αίσθημα τσιμπήματος στο λαιμό. Επίσης η ρινική καταρροή. Μπορεί επίσης να έχετε βραχνή φωνή ή αλλαγές στον τόνο της φωνής. Μπορεί να παιδεύεστε από κακή γεύση στο στόμα, με αποτέλεσμα να μην σας αρέσει οποιοδήποτε φαγητό τρώτε.
Τέλος η κόπωση και ο λήθαργος, που μπορεί να είναι συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης ή λόγω της έλλειψης ύπνου εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου βήχα. Επίσης ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στο σώμα, που είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα ιογενούς λοίμωξης.
Πόσο κρατάει ο ξηρός βήχας;
Ένας ξηρός βήχας μπορεί να διαρκέσει για περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Εάν διαρκέσει περισσότερο, αναφέρεται ως οξύς βήχας. Ένας βήχας που διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες ανήκει στην κατηγορία του χρόνιου βήχα.
Ωστόσο, εάν ο ξηρός βήχας σας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να χρειάζεστε ειδική θεραπεία.
Πώς ξεχωρίζουμε τον ξηρός βήχας από τις άλλες μορφές βήχα;
Βήχας απόφραξης
Προκαλείται από πρήξιμο στην τραχεία, και το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό του είναι ο δυνατός ήχος που μοιάζει με φλοιό. Συναντάται πιο συχνά στα παιδιά.
Βήχας από κοκίτη
Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίσετε τον ξηρό βήχα από τον βήχα που προκαλείται από κοκίτη είναι ότι ο βήχας του κοκίτη επιδεινώνεται προοδευτικά. Σε μερικές περιπτώσεις ο βήχας κρατάει λίγα λεπτά και γίνεται πιο έντονος κατά τη περίοδο της νύχτας.
Πνευμονία
Ο βήχας από πνευμονία μπορεί να ξεκινήσει σαν ξηρός βήχας όμως σταδιακά γίνεται παραγωγικός. Η βλέννα από τον βήχα της πνευμονίας είναι πράσινη ή κίτρινη και συνήθως συνοδεύουν την πνευμονία όπως πυρετός και ρίγη. Στον ξηρό βήχα δεν υπάρχει το σύμπτωμα του πυρετού.
Πότε χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια;
Υπάρχει αίμα στον βήχα σας.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα ήπιο τραύμα στον οισοφάγο σας ή σε κάποιο είδος απόφραξης. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πυρετός ή ρίγη συνοδεύουν τον ξηρό βήχα σας.
Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα που φανερώνει λοίμωξη.
Χάνετε απότομα βάρος ή ο βήχας σας αυξάνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τελευταίο σύμπτωμα επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο σας.
Αν ο ξηρός βήχας συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή δύσπνοια μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από άσθμα ή συριγμό. Επίσης πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν νιώθετε ότι κάτι σας πνίγει ή όταν καταπίνετε, νιώθετε ένα κομμάτι στον λαιμό.
Σε μερικές περιπτώσεις αυτό το κομμάτι είναι επώδυνο. Αν ο βήχας συνοδεύεται με πόνους στ’ αυτιά πρέπει να κλείσετε επίσης ραντεβού με τον γιατρό σας. Τέλος αν μαζί με τον βήχα εμφανιστούν εξανθήματα, μπορεί να σημαίνει ότι ο βήχας είναι αποτέλεσμα αλλεργίας.
Η φαρμακευτική αγωγή για τον ξηρό βήχα
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που συνιστώνται για τον ξηρό βήχα. Τα κατασταλτικά μπορεί να έχουν τη μορφή χαπιών ή υγρού και συνταγογραφούνται γενικά για να παρέχουν άμεση ανακούφιση.
Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνταγογραφούνται αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά. Αυτό είναι κυρίως για τη θεραπεία της αλλεργίας ή της λοίμωξης.
Αυτά τα φάρμακα πολλές φορές προκαλούν υπνηλία. Οπότε μετά την κατάποση τους αποφύγετε την οδήγηση. Γενικότερα αν ο βήχας σας κρατήσει πάνω από μία εβδομάδα επισκεφθείτε τον γιατρό. Επίσης είναι σημαντικό να μην δίνετε φάρμακα για ενήλικες σε παιδιά κάτω των 8 ετών.
Σπιτικά γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα
Μέλι
Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες γι’ αυτό και βοηθάει στον ξηρό βήχα. Επίσης γιατρεύει ένα ήπιο τραύμα στον οισοφάγο και καταπραΰνει από τον πόνο. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά της λοίμωξης, μειώνει την παραγωγή βλέννας και είναι καλό για τη γενικότερη υγεία.
Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή να το προσθέσετε στο γάλα ή στο τσάι σας. Για να καταπολεμήσετε τον ξηρό βήχα λοιπόν καταναλώστε δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι, δύο φορές την ημέρα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά ή να βάλετε στο ζεστό τσάι ή στο ζεστό γάλα σας.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ όπως και το μέλι έχει αντιφλεγμονώδης και καταπραϋντικές ιδιότητες. Καταπολεμά την φαγούρα στον λαιμό, ανακουφίζει από τον ξηρό βήχα και μειώνει την φλεγμονή και τον πόνο στον λαιμό.
Για το ρόφημα με τζίντζερ θα χρειαστούμε
Δύο κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κούπες νερό
Διαδικασία
Προσθέστε το νερό και το τζίντζερ και βράστε το για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια στραγγίξτε το τσάι και προσθέστε μέλι όσο είναι ζεστό. Καταναλώστε αυτό το ρόφημα δύο φορές την ημέρα.
Θυμάρι
Το θυμάρι προάγει την έκκριση του σάλιου και βοηθά στη θεραπεία της ξηρότητας στο λαιμό. Τα βρογχοδιασταλτικά του αποτελέσματα βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών για καλύτερη ανταλλαγή αέρα.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιιικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν τις επιπτώσεις της αναπνευστικής νόσου. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της βλέννας και στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα.
Μπορεί να καταναλωθεί σε ξηρή μορφή ή με νερό.
Θα χρειαστούμε
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κούπα νερό
Διαδικασία
Βράστε το θυμάρι με το νερό για 15 λεπτά και στην συνέχεια στραγγίστε το τσάι του. Πίειτε αυτό το ρόφημα ζεστό.
Κρεμμύδι
Τα κρεμμύδια βοηθούν στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα και εμποδίζουν τον οργανισμό στο να εκδηλώσει βλέννα. Έχουν επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες και θεωρούνται φυσικό αντιβιοτικό.
Θα χρειαστούμε
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
μισό φλιτζάνι ωμό μέλι
10 κομμάτια γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
χυμό από μισό λεμόνι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μέλι, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα γαρίφαλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουμε για 20 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει και αφού κρυώσει το βάζετε σε αεροστεγές δοχείο.
Καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού από το σιρόπι κάθε δύο τρεις ώρες. Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτό το σιρόπι στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.
Βασιλικός
Ο βασιλικός βοηθάει να υποχωρήσει ο ξηρός βήχας και ο ξηρός λαιμός. Επίσης, έχει αντιμικροβιακή δράση και μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε τσάι. Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη και μέλι για να είναι πιο νόστιμο.
Θα χρειαστούμε
2 κουταλιές της σούπας χυμό από βασιλικό
και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Διαδικασία
Προσθέστε την ζάχαρη μέσα στον χυμό του βασιλικού και ανακατέψτε. Μέσα στην μέρα πιείτε ένα κουταλάκι.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη εξόντωση μικροοργανισμών που προκαλούν μόλυνση. Το μηλόξυδο είναι πιο αποτελεσματικό αν το καταναλώνετε με μέλι και πιπέρι καγιέν.
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Διαδικασία
Ρίξτε το μηλόξυδο σε ένα δοχείο με νερό.
Προσθέστε το τζίντζερ σε σκόνη, το μέλι και το πιπέρι καγιέν. Ανακατέψτε τα υλικά χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι.
Μόλις αναμειχθεί σωστά, καταναλώνετε το μείγμα περιοδικά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές