Τα τρόφιμα που απαγορεύεται να μπουν σε πλαστικά τάπερ! Οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες πολλές φορές χρειάζεται να αποθηκεύουν διάφορα τρόφιμα σε πλαστικά τάπερ και όχι μόνο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μαγειρέψαμε παραπάνω από όσο έπρεπε και φυσικά δεν θέλουμε όλα αυτά τα τρόφιμα να πάνε χαμένα ή να πεταχτούν. Έτσι τα βάζουμε σε πλαστικά τάπερ και τα διατηρούμε για λίγες μέρες παραπάνω στο ψυγείο. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε πλαστικά τάπερ.
Γνωρίζουμε ότι το πλαστικό δεν είναι καλό υλικό για το περιβάλλον, όμως είναι πιο φθηνά αυτού του είδους τα πλαστικά τάπερ, από τάπερ ανοξείδωτα ή από γυαλί.
Δείτε ακόμα Ποια πλαστικά τάπερ και μπουκάλια είναι επικίνδυνα – Ποια σύμβολα να προσέχετε
Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε, ότι εφόσον αυτά τα πλαστικά τάπερ δημιουργήθηκαν με σκοπό την αποθήκευση των τροφίμων, τότε ακόμη και που είναι πλαστικά δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα και την υγεία μας. Όμως σε αυτό κάνουμε λάθος. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε επίσης Έξυπνα κόλπα για να διατηρείς περισσότερο τα τρόφιμα.
Μπορεί οι κατασκευαστές ή οι πωλητές να μην μας ενημέρωσαν ποτέ για τα…ψιλά γράμματα, όμως τα πλαστικά τάπερ έχουν τους κανόνες τους. Έτσι, στο παρακάτω άρθρο θα δούμε μαζί τα 7 τρόφιμα που απαγορεύεται να αποθηκεύονται σε πλαστικά τάπερ και δοχεία εξαρχής. Διαβάστε παρακάτω:
Δεν αποθηκεύουμε ποτέ σε πλαστικά ταπερ τα ωμά αυγά
Μπορεί να μην το γνωρίζατε όμως δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύουμε σε πλαστικά τάπερ , τα ωμά αυγά ή τρόφιμα που μπορεί να τα περιέχουν όπως είναι η μαγιονέζα. Δεν πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν με σαλμονέλα ή Ε κόλι.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται εύκολα μέσω των ωμών αυγών. Όταν μάλιστα τα ωμά αυγά έρχονται σε επαφή με το πλαστικό, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται. Ο μόνος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα αυγά σας με ασφάλεια όταν αυτά, είναι ωμά είναι ένα καλά μονωμένο δοχείο ή ένα δοχείο με πάγο.
Δεν αποθηκεύουμε ποτέ τα επεξεργασμένα κρέατα σε πλαστικά τάπερ
Όταν αποθηκεύουμε τα επεξεργασμένα κρέατα ή τα επεξεργασμένα αυγά σε πλαστικά τάπερ , τότε τα συγκεκριμένα τρόφιμα χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Όταν το κρέας είναι επεξεργασμένο, δηλαδή βρασμένο ή ψητό ή παναρισμένο, χαλάει εύκολα σε πλαστικά δοχεία και αλλοιώνεται η γεύση και η υφή του.
Δεν αποθηκεύουμε βραστά φαγητά και σούπες σε πλαστικά τάπερ
Όταν τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι τα βραστά και οι σούπες, έρθουν σε επαφή με το πλαστικό, αλλοιώνεται η γεύση τους. Αν τα αφήσατε να κρυώσουν όμως προτού τα αποθηκεύσετε μέσα στο πλαστικό ταπερ , δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Οπότε, όταν θέλετε να δώσετε φαγητό στα παιδάκια σας, καλό θα ήταν να μην βάζετε καυτό μαγειρευτό φαγητό από την κατσαρόλα κατευθείαν στο πλαστικό τάπερ. Εκτός, αν δώσετε κάτι παραπάνω και τους πάρετε ανοξείδωτα τάπερ.
Αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα φαγητά επικίνδυνα όταν έρχονται σε επαφή με το πλαστικό όντας καυτά, είναι το γεγονός ότι η ζέστη, διασπά τα μόρια του πλαστικού και φυσικά αυτό δεν είναι ασφαλές.
Δεν πρέπει να αποθηκεύουμε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε πλαστικά τάπερ
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποθηκεύουμε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα για λίγες ώρες μέσα σε ένα πλαστικό τάπερ. Παρόλα αυτά τα πλαστικά τάπερ δεν είναι τα κατάλληλα τάπερ για να αποθηκεύουμε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό, όταν έρχεται σε επαφή με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνει το κίνδυνο να μολυνθούν τα συγκεκριμένα τρόφιμα από βακτήρια. Τα πλαστικά δοχεία επιτρέπουν στα φαγητά, αλλαγές θερμοκρασίας, επιταχύνοντας έτσι την διάσπασή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσει αυτός που θα τα φάει.
Η καλύτερη λύση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα κεραμικά σκεύη ή τα σκεύη από αλουμίνιο όπου θα τα βοηθήσουν να διατηρηθούν περισσότερο.
Σαλάτες με σώς
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα τάπερ είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα λαχανικά ακόμη κι όταν αυτά έχουν ήδη προετοιμαστεί. Όμως παρόλο που τα πλαστικά τάπερ μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της επιμόλυνσης, δεν είναι καλά στο να διατηρούν αναλλοίωτες τέτοιου είδους τροφές για παραπάνω.
Ειδικά οι σαλάτες μες σώς, απαγορεύεται να μπουν σε πλαστικά δοχεία, διότι το πλαστικό μπορεί να επηρεάσει την γεύση τους και να μπορεί να χάσουν ακόμη και την διατροφική τους αξία.
Ο καφές ή το τσάι
Για αρχή θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη και όταν μιλάμε για ροφήματα, απαγορεύεται να βάλετε τον καυτό σας καφέ ή το καυτό σας τσάι, μέσα σε πλαστικά ποτήρια. Θα πρέπει να περιμένετε πρώτα να κρυώσουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούν αλλαγές στα ροφήματα και μπορεί να μολυνθούμε από βακτήρια.
Αλλά κι όταν το τσάι ή ο καφές βρίσκεται ακόμη σε σκόνη ή σε φύλλα, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε άλλα δοχεία και όχι σε πλαστικά. Χάνουν την διατροφική τους αξία και την γεύση τους.
Το τυρί
Μπορεί το τυρί να βρίσκεται κι αυτό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία τα αναφέραμε και πιο πάνω, όμως θέλαμε να κάνουμε μία ξεχωριστή κατηγορία για το τυρί, διότι όταν έρθει σε επαφή με πλαστικό τάπερ , έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.
Όλα τα είδη τυριού λοιπόν αφήνουν νερό το οποίο συσσωρεύεται στο δοχείο. Έτσι όταν είναι σε πλαστικό δοχείο, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μούχλα και βακτήρια.
Αν συγκεκριμένα, το αφήσετε στο πλαστικό δοχείο για πάνω από τρεις μέρες χωρίς να αφαιρέσετε το κάλυμμα. μαζεύονται ασταθείς ουσίες που βοηθούν στην μόλυνση του φαγητού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η υφή και οι θρεπτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα αφού το φάτε.
Μπορεί να είναι βολικά, όμως τα πλαστικά τάπερ δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή της νοικοκυράς και του νοικοκύρη. Θα πρέπει λοιπόν να τα αποφεύγουμε και να προτιμούμε εναλλακτικές λύσεις.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή