Αφήνεις το αντηλιακό στον ήλιο; Πρέπει να το σταματήσεις άμεσα. Αν αφήνετε το αντηλιακό στον ήλιο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Δείτε παρακάτω τι μπορεί να συμβεί αν έχετε αυτή την συνήθεια.
Γνωρίζατε ότι το αντηλιακό έχει διάρκεια ζωής και μπορεί να λήξει; Ή ότι η υπερβολική ζέστη ή το κρύο μπορεί να καταστρέψει ένα νέο μπουκάλι;
Δείτε ακόμα: Σπιτικό αδιάβροχο αντηλιακό με απλά υλικά
Η προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου συμβάλλει κατά της φλεγμονής, των εγκαυμάτων, της πρόωρης γήρανσης και, κυρίως, του καρκίνου του δέρματος.
Ο δρ. Dawn Davis, δερματολόγος της Mayo Clinic, παραθέτει περισσότερα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια ζωής του αντηλιακού και άλλες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές αποφάσεις προτού βγείτε από το σπίτι.
Ίσως νομίζετε ότι ένας δερματολόγος θα σας… απαγορεύσει να βγαίνετε στον ήλιο. Αλλά δεν είναι έτσι.
“Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι έξω στον ήλιο”, λέει ο δρ. Davis.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι καρκινογόνος παράγοντας. Εκεί βοηθάει το αντηλιακό.
“Το αντηλιακό μπορεί να λειτουργήσει ως φραγμός καρκινογόνων για να κρατήσει το δέρμα σας ασφαλές”, είπε ο ίδιος.
Δείτε ακόμα: Εγκαύματα από τον ήλιο: Πως να προστατεύσεις το δέρμα σου
Λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω στοιχεία όταν ψάχνετε για το αγαπημένο σας αντηλιακό:
Το αντηλιακό μπορεί να λήξει, επηρεάζοντας το δραστικό του συστατικό και το συντηρητικό.
Επίσης, είναι ευαίσθητο σε ακραίες θερμοκρασίες. Κρατήστε το μακριά από τον άμεσο ήλιο και μην το αφήσετε να παγώσει κατά τη χειμερινή αποθήκευση.
Ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας, πρέπει να βάζετε πάντα αντηλιακό.
Όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών χρειάζονται προστασία, ακόμα και τα μωρά.
«Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν παθαίνουν καρκίνο του δέρματος. Και είναι επίσης μύθος ότι αν έχεις σκούρο τόνο δέρματος επίσης δεν παθαίνεις καρκίνο του δέρματος», λέει ο δρ. Davis.
Και, τέλος, επισημαίνει: “Δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό”! Εφαρμόστε αντηλιακό και αφότου βραχείτε, εφαρμόστε το ξανά.
Δείτε ακόμα: Φυτοφωτοδερματίτιδα: Τι είναι και συμπτώματα
Συμβουλές εφαρμογής αντηλιακού
Για να είναι αποτελεσματικό, το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται άφθονα, γι’ αυτό να είστε γενναιόδωροι στο πόσο βάζετε. Οικονομία κάνουμε σε άλλες παραμέτρους των διακοπών μας, ΟΧΙ στο αντηλιακό! Δεν κάνουμε οικονομία στην προστασία μας από τον καρκίνο του δέρματος!
Έτσι, σύμφωνα με το www.iatropedia.gr συνιστάται η χρήση τουλάχιστον 30 ml αντηλιακού (όσο περίπου ένα σφηνάκι) για να καλύψετε όλο το σώμα. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε και περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας. Εάν έχετε ένα μπουκάλι των 118 ml, θα χρησιμοποιήσετε περίπου το ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια μιας και μόνο εφαρμογής!
Πώς θα καταλάβεις αν έχει χαλάσει το αντηλιακό
Τα περισσότερα αντηλιακά αρχίζουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους τρία χρόνια μετά την παραγωγή τους, ακόμη και αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα περισσότερα κουτιά και μπουκάλια αναγράφεται η μερομηνία λήξης. «Τα περισσότερα έχουν συντηρητικά, κάτι που σημαίνει ότι και πέρα από την ημερομηνία λήξης συνεχίζουν να προστατεύουν αλλά όχι τόσο όσο υπόσχονται», διευκρινίζει η δερματολόγος Ελεν Μαρμούρ. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία απλά πετάξτε το.
Εάν χρησιμοποιήσατε το περασμένο καλοκαίρι ένα αντηλιακό και σας έχει περισσέψει τότε ναι, είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε και φέτος (εφόσον δεν έχει λήξει). Πρωτού το κάνετε, όμως, σκεφτείτε σε τι… ταλαιπωρία το έχετε υποβάλλει. Το είχατε αφήσει εκτεθειμένο ώρες στον ήλιο; Αν ναι, πρέπει αν γνωρίζετε ότι η υψηλή θερμοκρασία το έχει αλλοιώσει. Χαλασμένο και άρα ακατάλληλο για χρήση είναι, επίσης, σε περίπτωση που το χρώμα του κιτρινίζει, ή ξεχωρίζουν τα υγρά του (ξελαδίζει).
Στα καταστήματα συνήθως τα αντηλιακά φυλάσσονται σε συρτάρια και ράφια που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνετε και εσείς στο σπίτι σας. Το ιδανικότερο είναι να το βάλετε σε ένα νεσεσέρ και να το κλείσετε σε ένα ντουλάπι
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.