Ποιος είναι ο λόγος που ιδρώνουμε στον ύπνο μας όταν δεν υπάρχει η ζέστη του καλοκαιριού; Σας πάει κάπου το μυαλό σας; Δείτε παρακάτω για πιο αναλυτικά.
Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματός μας να χρησιμοποιήσει το νερό του οργανισμού για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία. Οπότε είναι μια λογική αντίδραση του οργανισμού τις καυτές μέρες.
Δείτε ακόμη Μαλακτικό ρούχων: Οι μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία και η συνταγή για σπιτικό μαλακτικό
Επειδή, η εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, κοινώς γνωστή ως νυχτερινός ιδρώτας, μπορεί να είναι αινιγματική και δυσάρεστη για πολλούς, έχεις προνοήσει και ρυθμίσει το δωμάτιο σου στην τέλεια θερμοκρασία. Πολλές μέρες όμως ξυπνάς ιδρωμένος, χωρίς να γνωρίζεις τον λόγο πίσω από αυτό.
Ορμονικές διακυμάνσεις
Οι ορμονικές ανισορροπίες αποτελούν κύρια αιτία νυχτερινού ιδρώτα, ιδίως στις γυναίκες. Οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαταράξουν το εσωτερικό σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.
Δείτε ακόμη Ύπνος: Τα ασυνήθιστα πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε
Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του εμμηνορροϊκού τους κύκλου ή καθ’ όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Στρες και άγχος
Το συναισθηματικό στρες και το άγχος μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματός μας, το οποίο ρυθμίζει διάφορες ακούσιες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης.
Δείτε ακόμη Έντονος ιδρώτας που βρωμάει το καλοκαίρι: Πώς να σταματήσεις την έντονη εφίδρωση
Όταν έχουμε άγχος, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις σε ορισμένα άτομα.
Λοιμώξεις και ασθένειες
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα λοιμώξεων, όπως η φυματίωση, οι βακτηριακές λοιμώξεις και οι ιογενείς ασθένειες, όπως το HIV/AIDS.
Δείτε ακόμη ΕΟΔΥ: Οδηγίες προστασίας από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται από πυρκαγιά – Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία
Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών από το σώμα που ονομάζονται κυτταροκίνες, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, οι ορμονικές θεραπείες και τα φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό, μπορεί να αναφέρουν ως παρενέργεια τη νυχτερινή εφίδρωση.
Δείτε ακόμη Ύπνος με ανεμιστήρα: Πως μπορεί να βλάψει την υγεία μας και τρόποι προστατευθούμε
Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το θερμορυθμιστικό σύστημα του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένη εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Διαταραχές του ύπνου
Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη νυχτερινή εφίδρωση. Η άπνοια ύπνου χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγεί σε διακυμάνσεις στα επίπεδα οξυγόνου και σε αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Δείτε ακόμη 5 κρίσιμα πράγματα που προσπαθεί να σας πει ο ιδρώτας σας
Σύμφωνα με το newsbeast, αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Νευρολογικές καταστάσεις
Νευρολογικές παθήσεις όπως η αυτόνομη νευροπάθεια, η οποία επηρεάζει τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τις ακούσιες διεργασίες, μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία.
Δείτε ακόμη Κατσαρίδες: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλούν
Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή εφίδρωση, ακόμη και χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα όπως ο ζεστός καιρός.
Διατροφή και τρόπος ζωής
Ορισμένες διατροφικές επιλογές και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλουν στη νυχτερινή εφίδρωση. Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών, αλκοόλ ή καφεΐνης κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και τη θερμότητα του σώματος, οδηγώντας ενδεχομένως σε νυχτερινή εφίδρωση.
Δείτε ακόμη Δεν είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους επειδή δεν τηρείς την καραντίνα είσαι απλά χαζός.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση εξευγενισμένων σακχάρων και υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας περαιτέρω στη νυχτερινή εφίδρωση.
Εάν εμφανίζεις συχνές και έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο σου ή συνοδεύονται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.