Close

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Το επικίνδυνο αυτοάνοσο και τα συμπτώματα

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Το επικίνδυνο αυτοάνοσο και όσα πρέπει να ξέρουμε

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο επικίνδυνο νόσημα. Ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Λίγοι το ξέρουν, όμως το Σάββατο 6 Μαίου ήταν αφιερωμένο από την Διεθνή Ομοσπονδία για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα στην επώδυνη φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλει κυρίως την σπονδυλική στήλη, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στους ασθενείς, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Όταν μάθαμε γι’ αυτήν την πληροφορία το ψάξαμε λίγο παραπάνω και ανακαλύψαμε ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, μπορεί να είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που λίγοι ξέρουν, όμως έχει αρκετά κρούσματα, είναι επικίνδυνο και επώδυνο και στο σημερινό άρθρο, θα μάθουμε πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι τα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα έρχεται φέτος στο τραπέζι των συζητήσεων μέσα από το ιδιαίτερο μήνυμα της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ για την αξία της κίνησης στη σωματική και ψυχική ευεξία των ασθενών.

Το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται με δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και περιορισμό της κινητικότητας του ασθενή. Προσβάλει κι άλλες αρθρώσεις πέρα από την σπονδυλική στήλη, τένοντες και συνδέσμους στους ώμους, στα ισχία και στα γόνατα.

Έτσι δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην κίνηση και γενικότερα στην καθημερινότητα των ασθενών. Το χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης είναι ότι εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, αφού η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 25-45 έτη.

Δείτε ακόμα Σοκ με έρευνα που συνδέει τα γαλακτοκομικά με μορφές εμφάνισης καρκίνου

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί λένε ότι ο επίμονο πόνος στη μέση και η πρωινή δυσκαμψία για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να λειτουργούν σαν καμπανάκι για τους ανθρώπους και όταν δουν αυτά τα συμπτώματα, να κλείσουν αμέσως ραντεβού με έναν ρευματολόγο για επιπλέον καθοδήγηση.

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: iatropedia.gr

Πως η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Πιο συγκεκριμένα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσβάλλουν τις αρθρώσεις, μεταξύ των σπόνδυλων όπως και τις αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης, που ονομάζονται ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά η συγκεκριμένη πάθηση, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει χρόνιο πόνο, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα της κίνησης, της σπονδυλικής στήλης, επιφέροντας δυσκαμψία του θωρακικού κλωβού.

Δηλαδή, των πλευρών. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να επισκεφθούν άμεσα έναν ρευματολόγο, από την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων.

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: shape.gr

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της νόσου;

Το πρώτο σύμπτωμα της αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία, δηλ. ο πόνος στη μέση και κυρίως στους γλουτούς, που οφείλεται σε φλεγμονή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Χειροτερεύει με την ανάπαυση
Βελτιώνεται με την άσκηση
Είναι εντονότερος τη νύκτα και μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο
Συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία στη μέση, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο σκύψιμο το πρωί καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι του

Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται προς την οπίσθια επιφάνεια των μηρών, αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα
Παρουσία ευαισθησίας στη πίεση των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που αποκαλύπτεται όταν ο εξεταστής πιέζει με δύναμη και με τα δυο του χέρια πάνω στο ιερό οστό, καθώς ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα
Εκτός από τη φλεγμονώδη οσφυαλγία μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν κάποια από τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Αρθρίτιδα σε μια ή λίγες αρθρώσεις που είναι συνήθως ασύμμετρη, εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ασθενών και αφορά τις αρθρώσεις των κάτω άκρων, όπως π.χ. τις αρθρώσεις των ισχίων, των γονάτων (Εικόνα 1-Α) ή της βάσης των δακτύλων των ποδιών. Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής, δηλ. πόνο, διόγκωση της άρθρωσης, ερυθρότητα και ευαισθησία στην πίεση της άρθρωσης. Από όλες τις εντοπίσεις της αρθρίτιδας η σοβαρότερη είναι η αρθρίτιδα των ισχίων. Αν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση ή/και η εφαρμογή ορθής θεραπευτικής αγωγής, η αρθρίτιδα αυτή μπορεί να προκαλέσει βαριές καταστροφικές βλάβες στις αρθρώσεις των ισχίων και γι’ αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικές αιτίες αναπηρίας στους ασθενείς με αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα

.
Ενθεσίτιδα, δηλ. πόνος που οφείλεται σε φλεγμονή στις θέσεις όπου οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρικοί θύλακοι, δηλ. οι κάψες των αρθρώσεων, προσφύονται, δηλ. προσκολλώνται, πάνω στα οστά σχηματίζοντας τις λεγόμενες ενθέσεις. Η πιο συνηθισμένη θέση που παρατηρείται τέτοιος πόνος είναι η φτέρνα, εκεί όπου ο Αχίλλειος τένοντας προσκολλάται πάνω στη φτέρνα
Πόνος στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα στο 15% των ασθενών λόγω προσβολής των στερνοκλειδικών ή των στερνοπλευρικών αρθρώσεων.
Τενοντίτιδα ή/και τενοντοελυτρίτιδα, δηλ. φλεγμονή σε τένοντα ή/και στο έλυτρο (θήκη) που τον περιβάλλει και εκδηλώνεται με πόνο στην κίνηση και στην ψηλάφηση

Ιριδοκυκλίτιδα, δηλ. φλεγμονή στο μάτι που εμφανίζεται στο 20-30% των ασθενών και εκδηλώνεται με πόνο, κοκκίνισμα, δακρύρροια και διαταραχή της όρασης
Σπάνια, περίπου στο 5% των ασθενών εμφανίζεται συμπτωματική φλεγμονώδης εντεροπάθεια.

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Η κίνηση είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεστε

«Η κίνηση με οποιαδήποτε μορφή είναι εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή για τους πάσχοντες. Μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία για τους ασθενείς.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου, στη βελτίωση του ύπνου, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η κίνηση είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, όποια κι αν είναι η δυνατότητά του.

Δεν χρειάζεται να είναι αθλητής, δε χρειάζεται να έχει υψηλές επιδόσεις, αρκεί να το θελήσει και να το πάρει απόφαση» αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ.

Δείτε ακόμα Γιατί μυρμηγκιάζουν χέρια και πόδια και ποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κρύβει

«Η νόσος μπορεί να είναι εξουθενωτική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε αναπηρία. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από οξέα, επώδυνα επεισόδια τα οποία ακολουθούνται από προσωρινές περιόδους ύφεσης όταν τα συμπτώματα υποχωρούν.

Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, ή δια βίου, ασθένεια και ότι η σοβαρότητά της δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία ή το φύλο. Μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή στις γυναίκες και τα παιδιά όσο και στους άνδρες» τονίζει η κυρία Νάντια Μάλλιου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας.

Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: queen.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.