Close

Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα: Αιτίες και αντιμετώπιση

αίμα-στα-κόπρανα-αντιμετώπιση-αίτια-συμπτώματα-

Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα: Οι πιθανές αιτίες και αντιμετώπιση. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα, από γιατρό.

Το αίμα στα κόπρανα, είναι ένα τρομαχτικό σύμπτωμα που σίγουρα αν το δεις, θα τρομάξεις. Πώς μπορεί να προκλιθεί αυτό; Είναι ανησυχητικό να έχουμε αίμα στα κόπρανα ή μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα ακόμη κι αν η θέα του, μας τρομάζει;

Ο Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία, Χρήστος Ζαβός, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα. Διαβάστε παρακάτω: 

Αίμα στα κόπρανα: Με ποιες μορφές παρουσιάζεται;

Το αίμα στα κόπρανα δυνατόν να εμφανισθεί με τις εξής μορφές: Στο χαρτί της τουαλέτας (χαρτί υγείας) στο σκούπισμα μετά την κένωση ως ζωηρό κόκκινο αίμα. Στην τουαλέτα μετά την αφόδευση ως ζωηρό κόκκινο αίμα. Στην επιφάνεια ή μέσα στα κόπρανα. Με ή χωρίς βλέννα. Με ή χωρίς πόνο. Με ή χωρίς διάρροια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιματηρές κενώσεις έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα (μέλαινα κένωση), είναι ιδιαίτερα δύσοσμες, ασχημάτιστες και τα κόπρανα κολλάνε στη λεκάνη της τουαλέτας.

Τα μαύρα κόπρανα σαν πίσσα συνήθως υποδηλώνουν αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό και πρόκειται για επείγουσα κατάσταση στην οποία ο ασθενής χρήζει εισαγωγής σε κλινική ή νοσοκομείο.

Δείτε ακόμα Αέρια στο στομάχι και στο έντερο: Γιατρός συμβουλεύει

Σε περίπτωση αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό (οισοφάγο, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο), η αιμοσφαιρίνη του αίματος διασπάται από τα μικρόβια του εντέρου σε διάστημα πάνω από 14 ώρες, και παίρνει μαύρο χρώμα, χρωματίζοντας τα κόπρανα μαύρα.

αίμα-στα-κόπρανα-αντιμετώπιση-αίτια-συμπτώματα-

Photo via: meygeia.gr

Εάν η αιμορραγία είναι κάτω από το δωδεκαδάκτυλο (μετά τον σύνδεσμο Treitz), τότε η αιμοσφαιρίνη δεν παραμένει μέσα στο έντερο για πολλές ώρες ώστε να χρωματίσει τα κόπρανα μαύρα.

Στην περίπτωση αυτή τα κόπρανα έχουν χρώμα βυσσινί, ή, αν η αιμορραγία είναι ακόμη πιο χαμηλά, μπορούμε να δούμε κόκκινα κόπρανα (από το κόκκινο αίμα).

Τι προκαλεί την παρουσία αίματος στα κόπρανα;

Οι 2 πιο συχνές αιτίες παρουσίας ζωηρού κόκκινου αίματος στα κόπρανα συνήθως δεν είναι σοβαρές:

Αιμορροΐδες, δηλαδή διάταση των αιμοφόρων αγγείων του πρωκτού. Συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα. Ραγάδες πρωκτού, δηλαδή σχίσιμο του δέρματος του πρωκτού.

Ορισμένες φορές όμως η παρουσία αίματος στα κόπρανα δυνατόν να οφείλεται σε σοβαρότερη αιτία που πρέπει να αποκλεισθεί (καρκίνος, φλεγμονή, ή άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος).

αίμα-στα-κόπρανα-αντιμετώπιση-αίτια-συμπτώματα-

Photo via: fumara.gr

Αίτια αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό (μαύρα κόπρανα):

Αιμορραγία οισοφάγου. Κιρσοί οισοφάγου. Οισοφαγίτιδα. Καρκίνος οισοφάγου. Έλκη οισοφάγου. Mallory-Weiss. Αιμορραγία στομάχου.
Γαστρικό έλκος. Καρκίνος στομάχου. Αιμορραγική γαστρίτιδα. Κιρσοί στομάχου. GAVE (gastric antral vascular ectasia). Έλκος Dieulafoy

Αιμορραγία δωδεκαδακτύλου. Έλκος δωδεκαδακτύλου. Αγγειοδυσπλασίες (αορτο-εντερικά συρίγγια). Αιμορραγία από παγκρεατικό πόρο. Αιμοχολία (αιμορραγία από χοληφόρα). Σύνδρομο άνω μεσεντερίου αρτηρίας.

Αίτια αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό (κόκκινα ή βυσσινί κόπρανα):

Αιμορροΐδες. Ραγάδες. Ξένα σώματα στο ορθό. Ελκώδης κολίτιδα.
Νόσος του Crohn. Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα. Λοιμώδης κολίτιδα (Κολοβακτηρίδιο O157:H7, Σιγκέλλα, Σαλμονέλλα, Καμπυλοβακτηρίδιο).

Ισχαιμική κολίτιδα. Μετακτινική κολίτιδα. Εκκολπώματα. Πολύποδες παχέος εντέρου. Καρκίνος παχέος εντέρου.
Αγγειοδυσπλασίες. Αιμορραγική διάθεση

Τι άλλα συμπτώματα να προσέξω;

Τα παρακάτω συμπτώματα ενδεχομένως να κρύβουν κάτι σοβαρότερο:

Φαγούρα ή πόνος στον πρωκτό. Αίσθημα σχισίματος ή καψίματος κατά την αφόδευση. Πυρετός, απώλεια βάρους, έντονη εφίδρωση την νύχτα
Διάρροια. Τεινεσμός (δηλαδή όταν νιώθετε ότι θέλετε να αφοδεύσετε αλλά δεν μπορείτε).

Πόνος στην κοιλιά. Μαύρες ή σκούρες κόκκινες (βυσσινί) κενώσεις (μαύρα κόπρανα). Εναλλαγή κενώσεων (σκληρές-υδαρείς). Αιμορραγία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποτροπιάζει.

Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε γαστρεντερολόγο για το αίμα στα κόπρανα;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεστε στον γαστρεντερολόγο σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που αντιληφθείτε αίμα στα κόπρανα (μαύρα σαν πίσσα, βυσσινί ή κόκκινα κόπρανα).

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα κρίνει εάν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, αφού λάβει καλό ιστορικό και σας εξετάσει κλινικά. Ενδεχομένως να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις όπως δακτυλική εξέταση του ορθού, ορθοσκόπηση, γαστροσκόπηση ή κολοσκόπηση (κολονοσκόπηση).

Στην γαστροσκόπηση, θα σας χορηγηθεί φάρμακο (βαθιά καταστολή ή απλή μέθη) για να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος-ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα σας και θα τον προωθήσει στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).

αίμα-στα-κόπρανα-αντιμετώπιση-αίτια-συμπτώματα-

Photo via: onmed.gr

Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο για πιθανά έλκη. Ο γαστρεντερολόγος έχει την δυνατότητα κατά την γαστροσκόπηση να λάβει βιοψίες από το στομάχι ώστε να γίνει στην συνέχεια έλεγχος από τον παθολογοανατόμο εάν υπάρχουν βακτήρια του τύπου του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori).

Δείτε ακόμα Πόνος, καούρα και ανακατωσούρα: Πότε αυτά τα συμπτώματα είναι επικίνδυνα;

Εφόσον απαιτηθεί κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση), θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως φάρμακο (βαθιά καταστολή ή απλή μέθη) για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε.

Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος-ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στον πρωκτό σας και θα τον προωθήσει έως το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που λέγεται τυφλό (δεξιά κάτω κοιλιά).

Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται σε οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας που θα εντοπίσει την εστία της αιμορραγίας.

Πώς θα σταματήσει η αιμορραγία;

Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Η θεραπεία της αιμορραγίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και αν πρόκειται για αιμορραγία από το ανώτερο ή το κατώτερο πεπτικό. Εάν πρόκειται για αιμορροΐδες, υπάρχουν αλοιφές και χάπια που ελέγχουν τον πόνο, την αιμορραγία και την φαγούρα.

Εάν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει πληροφορίες τι πρέπει να κάνετε.

Πώς προλαμβάνεται η αιμορραγία του πεπτικού;

Εάν πρόκειται για το ανώτερο πεπτικό αποφύγετε να λάβετε ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Η εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγίας.

Σε ότι αφορά το κατώτερο πεπτικό, αν έχετε αιμορροΐδες ή ραγάδες στον πρωκτό, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε αιματηρές κενώσεις πίνοντας πολύ νερό και καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά (All Bran και Bran flakes) ώστε να βελτιώσετε τη δυσκοιλιότητα.

Ορισμένες τροφές όπως τα παντζάρια ή τα μύρτιλα (blueberries) χρωματίζουν τα κόπρανα βυσσινί, το κόκκινο κρασί περιέχει ταννίνες δηλαδή χρωστικές που ενδεχομένως να χρωματίσουν σε κάποιους ανθρώπους τα κόπρανα πιο σκούρα ή μαύρα, ενώ η λήψη συμπληρώματος σιδήρου και βισμουθίου από το στόμα χρωματίζει τα κόπρανα μαύρα.

Δείτε ακόμα Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς

Η αντιβίωση δεν χρωματίζει μαύρα τα κόπρανα. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το χρώμα των κοπράνων επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από λίγες (1-2) ημέρες από την κατανάλωση των τροφών ή των σκευασμάτων που αναφέρθηκαν.

Παθολογικό χρώμα κοπράνων που επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το ελέγξει ο γαστρεντερολόγος με δακτυλική εξέταση ορθού και πιθανόν και με γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.