Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσουμε για την ακράτεια ούρων και θα μάθουμε τα πάντα σχετικά με την πρόληψη, τα αίτια και την αντιμετώπιση. Η ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αδειάζει η κύστη εντελώς ενώ σε άλλες, υπάρχουν μικρές και ενοχλητικές διαρροές. Η κατάσταση μπορεί να είναι προσωρινή ή μακροχρόνια και αυτό διαφέρει ανάλογα την περίπτωση.
Μάλιστα το UrologyCareFoundation αναφέρει πως εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πάσχουν από ακράτεια ούρων. Σύμφωνα με το JohnsHopkinsMedicine, η ακράτεια ούρων παρατηρείτε πιο συχνά σε γυναίκες από 50 ετών και άνω. Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε.
Δείτε ακόμα Τι αλλάζει στην περίοδο μετά τα 40
Όταν ένας άνθρωπος μεγαλώνει, οι μύες του σώματος που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τείνουν να εξασθενούν. Αυτό το φαινόμενο είναι που οδηγεί σε ακράτεια ούρων. Πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακράτεια ούρων.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια ή και πιο σοβαρά ενώ υπάρχει περίπτωση η ακράτεια ούρων να είναι ακόμη και σύμπτωμα καρκίνου, πέτρας στα νεφρά, λοίμωξης ή ενός διευρυμένου προστάτη. Αν κάποιος ξεκινήσει να βασανίζεται από ακράτεια ούρων πρέπει να επικοινωνήσει σύντομα με έναν γιατρό.
Η ακράτεια ούρων είναι σε θέση να επηρεάσει την καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου. Εκτός αυτού, επειδή όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα, για κάτι σοβαρότερο, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα από κάποιον ειδικό.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουν για την ακράτεια ούρων. Θα δούμε πως μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ποια αίτια οδηγούν συνήθως σε ακράτεια ούρων αλλά και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Είδη ακράτειας ούρων
Η ακράτεια ούρων χωρίζεται σε τρεις γενικούς τύπους. Μπορεί όμως ένας ασθενής να αντιμετωπίζει κανείς περισσότερους από έναν τύπους ταυτόχρονα.
Ακράτεια από άγχος
Είναι γνωστό ότι η ακράτεια από άγχος προκαλείται από ορισμένους τύπους σωματικής δραστηριότητες. Για παράδειγμα μπορεί να χάσει κανείς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του όταν ασκείται, όταν βήχει, όταν φτερνίζεται ή όταν γελάει.
Τέτοιες δραστηριότητες βάζουν πίεση στον σφιγκτήρα μυ που είναι κι αυτός που κρατά τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Το πρόσθετο άγχος μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση των ούρων από τον μυ.
Ακράτεια ώθησης
Η ακράτεια ώθησης εμφανίζεται όταν χάνει κανείς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστη του μετά από ξαφνικά ή και μία ισχυρή επιθυμία για ούρηση. Μόλις εμφανιστή αυτή η παρόρμηση, ίσως ένας άνθρωπος να μην προλάβει να φτάσει μέχρι την τουαλέτα.
Ακράτεια υπερχείλισης
Από την άλλη η ακράτεια υπερχείλισης μπορεί να συμβεί αν δεν αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστης κατά την ούρηση. Έτσι στην συνέχεια μπορεί μερικά υπολείμματα να μείνουν στο εσώρουχο.
Αιτίες ακράτειας
Η ακράτεια είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Τι είναι αυτό που προκαλεί ακράτεια όμως; Μερικά παραδείγματα είναι αυτά που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω:
Εξασθενημένοι μύες της ουροδόχου κύστης που προκύπτουν με την γήρανση. Επίσης μπορεί να υπάρξει φυσική βλάβη στους μυς του πυελικού εδάφους. Άλλη μία αιτία όπως αναφέραμε και στον πρόλογο είναι ο διευρυμένος προστάτης και ο καρκίνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες και προκαλούν μόνο προσωρινά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές και επίμονες αιτίες που προκαλούν ακράτεια. Ποιες είναι αυτές;
Γήρανση
Όταν μία γυναίκα μεγαλώνει, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη του συνήθως γίνονται ασθενέστεροι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί ακράτεια.
Για να διατηρηθούν ισχυροί οι μύες και υγιής η κύστη, είναι σημαντικό να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Όσο πιο υγιής είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αποφύγει την ακράτεια καθώς γερνά.
Βλάβη των μυών του πυελικού εδάφους
Επίσης οι μύες του πυελικού εδάφους, υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Η βλάβη σε αυτούς τους μύες μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Μία τέτοια βλάβη είναι πιθανό να προκληθεί από ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης όπως είναι η υστερεκτομή. Επίσης ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Διευρυμένος προστάτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους άντρες ο προστάτης περιβάλλει την ουροδόχο κύστης. Ο προστάτης λοιπόν, απελευθερώνει υγρό που προστατεύει και θρέφει το σπέρμα. Τείνει όμως να διευρύνεται με την ηλικία. Είναι λοιπόν συνηθισμένο φαινόμενο στους άντρες να βιώνουν κάποια ακράτεια ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης αυτής.
Καρκίνος
Ο καρκίνος του προστάτη ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Σε μερικές περιπτώσεις, οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ακόμη κι αν ο ασθενής έχει καλοήθεις όγκους, μπορεί ακόμη κι αυτοί να προκαλέσουν ακράτεια.
Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες της ακράτειας;
Υπάρχουν κι άλλες πιθανές αιτίες της ακράτειας. Αυτές είναι η δυσκοιλιότητα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή αλλιώς ουρολοιμώξεις, οι πέτρες στα νεφρά ή οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, η προστάτιδα ή η φλεγμονή του προστάτη.
Επίσης άλλη πιθανή αιτία είναι η διάμεση κυστίτιδα ή η μία χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλεί φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Επίσης ακράτεια μπορεί να προκληθεί και σαν παρενέργεια από ορισμένα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι φάρμακα αρτηριακής πίεσης, μυοχαλαρωτικά, ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά.
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινές περιόδους ακράτειας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ποτών με καφεΐνη ή άλλων υγρών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
Ιατρική βοήθεια
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο αν παρουσιάσετε ακράτεια πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού μπορεί η ακράτεια να είναι σύμπτωμα μίας πιο σοβαρής ασθένειας που επείγει να αντιμετωπιστεί.
Ακόμη κι αν η υποκείμενη αιτία δεν είναι σοβαρή, η ακράτεια μπορεί να είναι μία μεγάλη διαταραχή στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και να συζητηθούν οι μορφές θεραπείες με έναν ειδικό.
Σε μερικές περιπτώσεις η ακράτεια είναι ένα σημάδι μία ιατρικής έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει κανείς να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια. Αυτό συμβαίνει όταν χάνεται ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πρόβλημα ομιλίας ή στο περπάτημα
- Αδυναμία ή τσούξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος
- Απώλεια όρασης
- Σύγχυση
- Απώλεια συνείδησης
- Απώλεια ελέγχου του εντέρου
Τι πρέπει να ξέρει ο ασθενής για το ραντεβού του με τον γιατρό
Όταν ο ασθενής επισκεφθεί τον γιατρό, ο γιατρός πιθανότατα θα του κάνει κάποιες τυπικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, το χρονικό διάστημα που έχει παρατηρηθεί η ακράτεια ποιον τύπο ακράτειας έχει και θα ζητήσει μερικές επιπλέον λεπτομέρειες.
Μπορεί επίσης να ρωτήσει τις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς, όπως είναι η διατροφή κι αν ο ασθενής παίρνει αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής. Ανάλογα με τα συμπτώματα, ο γιατρός θα ζητήσει μερικές επιπλέον εξετάσεις.
Αυτές οι εξετάσεις είναι ένα δείγμα ούρων για ανάλυση. Το προσωπικό του εργαστηρίου θα ελέγξει το δείγμα για σημεία μόλυνσης ή άλλα προβλήματα. Επίσης θα γίνει εξέταση μέτρησης της ποσότητας που απομένει στην ουροδόχο κύστη και της πίεσης της κύστης.
Αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται με την εισαγωγή ενός καθετήρα ή ενός μικρού σωλήνα στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μία εξέταση με το όνομα διενέργεια κυστεοσκόπησης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, τοποθετείται μία μικρή κάμερα στην ουροδόχο κύστη για να εξεταστεί εκτενώς από κοντά.
Η θεραπεία
Το πρόγραμμα θεραπείας που θα προτείνει ο γιατρός, θα εξαρτηθεί από την αιτία της ακράτειας. Μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση μπορεί να απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.
Μπορεί επίσης να συσταθούν ορισμένες ασκήσεις, όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους ή προπόνηση ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του ελέγχου της κύστης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει την ακράτεια της ουροδόχου κύστης. Και τότε όμως υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να διαχειριστεί την κατάσταση.
Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει στον ασθενή να:
- Προσαρμόσει τη διατροφή ή την πρόσληψη υγρών του
- Διατηρήσει ένα καθαρό και καλά φωτισμένο μονοπάτι προς το μπάνιο
- Χρησιμοποιήσει απορροφητικάεσώρουχα ή μαξιλάρια
- Κάνει προγραμματισμένα διαλείμματα για μπάνιο
Πρόληψη της ακράτειας ούρων
Δεν μπορούν να αποτραπούν όλες οι περιπτώσεις ακράτειας ούρων, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορεί να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξής της. Και σε αυτή την περίπτωση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί.
Για παράδειγμα είναι σημαντικά τα ακόλουθα:
- Διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους
- Τακτική άσκηση
- Ισορροπημένη διατροφή
- Περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
- Αποφυγή καπνίσματος
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή