Τι είναι Αλλαντίαση, τι μπορεί να την προκαλέσει, ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και με ποια τρόφιμα σχετίζεται η επικίνδυνη νόσος.
Η αλλαντίαση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε βρέφη. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου και πώς θεραπεύεται;
Είναι βέβαιο ότι έχετε ακούσει πολλάκις τη λέξη «αλλαντίαση» και εξίσου βέβαιο είναι ότι έχετε την αίσθηση πως είναι κάτι σοβαρό για την υγεία, δίχως να γνωρίζετε λεπτομέρειες σχετικά. Η αίσθηση που έχετε λοιπόν είναι σωστή.
Αιμορροφιλία: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Η αλλαντίαση αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum. Το βακτήριο αυτό παράγει δηλητήριο (τοξίνη) που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του οργανισμού. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα η αλλαντίαση τότε μπορεί να γίνει θανάσιμη!
Η πτώση των βλεφάρων είναι ένα σημάδι αλλαντίασης όπως όπως και οι δυσλειτουργικοί μύες σε πρόσωπο, μάτια και λαιμό αφού η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους μύες που σχετίζονται με την αναπνοή!
Τι συμβαίνει όταν κολλήσετε το βακτήριο Clostridium botulinum;
Το βακτήριο Clostridium botulinum που παράγει δηλητήριο/τοξίνη επιτίθεται στο νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και παράλυση των μυών, όπως εκείνοι που βοηθούν στην κίνηση, την ομιλία και την κατάποση τροφών/υγρών. Αν η τοξίνη επιτεθεί στα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή τότε η αλλαντίαση γίνεται θανάσιμη για τον άνθρωπο.
Υπάρχουν αρκετών ειδών τύποι αλλαντίασης. Τα πιο συνηθισμένα είδη περιλαμβάνουν την αλλαντίαση που προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση, την βρεφική αλλαντίαση και την αλλαντίαση από πληγές.
Τροφιμογενής αλλαντίαση
Η αλλαντίαση που προέρχεται από δηλητηρίαση συμβαίνει με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τρόφιμα που περιέχουν σπόρους από το βακτήριο Clostridium botulinum. Όταν ένα τρόφιμο δεν έχει αποθηκευτεί σωστά αναπτύσσονται βακτήρια. Καθώς αυτά μεγαλώνουν απελευθερώνουν τοξίνες στην τροφή. Η τροφιμογενής αλλαντίαση συχνά συμβαίνει όταν δεν διατηρούνται ή αποθηκεύονται σωστά τρόφιμα κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο σπίτι.
Νεφρική ανεπάρκεια: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Άλλες πηγές τροφιμογενούς αλλαντίασης περιλαμβάνουν:
Έλαια εμποτισμένα με βότανα
Πατάτες ψημένες σε αλουμινόχαρτο
Σάλτσες τυριών σε κονσέρβα
Χυμός καρότου
Τρόφιμα που αφήνονται σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία ή εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα
Βρεφική αλλαντίαση
Η αλλαντίαση στα μωρά μπορεί να συμβεί όταν το βακτήριο Clostridium botulinum εισέρχεται στον οργανισμό του παιδιού. Όταν οι σπόροι του βακτηρίου φτάσουν στα έντερα του μωρού μεγαλώνουν και απελευθερώνουν το δηλητήριο/τοξίνη. Η πηγή του κακού δεν είναι πάντα γνωστή. Όμως συχνά το βακτήριο βρίσκεται στο έδαφος και τη σκόνη και εν συνεχεία μεταφέρεται μέσω του αέρα στο μωρό που μπορεί να το εισπνεύσει.
Επίσης οι σπόροι μπορεί να είναι παρόντες στο μέλι. Η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου δεν προκαλεί αλλαντίαση στα υγιή μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Αλλά για άγνωστούς λόγους η τοξίνη απελευθερώνεται σε βρέφη μικρότερα των 12 μηνών. Γι’ αυτό υπάρχει η συμβουλή από τους γιατρούς να μην καταναλώνουν μέλι παιδιά μικρότερα του ενός έτους.
Αλλαντίαση πληγών
Η αλλαντίαση πληγών μπορεί να αναπτυχθεί όταν σπόροι του βακτηρίου Clostridium botulinum εισέρχονται σε μια ανοιχτή πληγή. Όταν συμβεί αυτό τότε απελευθερώνουν τοξίνες στο αίμα.
Κόπωση και αυπνία: Η ύπουλη νόσος που δύσκολα διαγνώσκεται και είναι πολύ συχνή
Αυτού του τύπου η αλλαντίαση συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν βελόνες για να κάνουν ενέσεις ναρκωτικών/φαρμάκων στις φλέβες τους. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή σοβαρό τραυματισμό.
Ιατρογενής αλλαντίαση
Η ιατρογενής αλλαντίαση μπορεί να συμβεί όταν εγχέεται μέσω ένεσης υπερβολική ποσότητα botulinum toxin (Botox) στον οργανισμό. Στο botox χρησιμοποιείται εξαγνισμένος και πολύ αραιωμένος τύπος του βακτηρίου Clostridium botulinum. Μπορεί λοιπόν να κολλήσετε το βακτήριο για αισθητικούς λόγους, επέμβαση κατά των ρυτίδων. Ή μπορεί να γίνει αυτό για ιατρικούς λόγους, π.χ. οι πονοκέφαλοι ημικρανίας.
Είναι σπάνια η αλλαντίαση μέσω botox αλλά συμβαίνει και γι’ αυτό συστήνεται έντονα όταν αποφασίζετε να κάνετε μια τέτοια ένεση να την κάνετε σε εξειδικευμένους και πιστοποιημένους εκπροσώπους κοσμητικής ιατρικής που θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για σας.
Εντερική τοξιναιμία ενηλίκων
Η εντερική τοξιναιμία είναι ένα είδος αλλαντίασης που προσβάλλει τους ενήλικες και είναι γνωστή και ως εντερικός αποικισμός. Είναι επίσης αρκετά σπάνια αλλά συμβαίνει όταν οι σπόροι του βακτηρίου Clostridium botulinum εισέρχονται στα έντερα του ασθενούς. Αυτοί οι σπόροι αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν στα βρέφη. Αν έχετε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σας σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτού του είδους την αλλαντίαση.
Πόσο συχνή είναι η αλλαντίαση;
Γενικά θεωρείται αρκετά σπάνια η αλλαντίαση. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, το 2018, αναφέρθηκαν επισήμως 242 περιστατικά και τα περισσότερα αφορούσαν βρέφη.
Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Ποιά είναι τα συμπτώματα της αλλαντίασης;
Τα συμπτώματα αλλαντίασης στα βρέφη μπορούν να είναι από ήπια έως αρκετά έντονα. Μπορούν να αναπτυχθούν σε διάστημα μεταξύ τριών έως και 30 ημερών μετά την έκθεση στο βακτήριο Clostridium botulinum. Τα συμπτώματα στα βρέφη μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής:
χαμήλωμα / πτώση των βλεφάρων
απώλεια της έκφρασης στο πρόσωπο
συνεχόμενο σαλιάρισμα
αδύναμο κλάμα
αργή ή πολύ μικρή κατανάλωση τροφής
μειωμένα αντανακλαστικά σε πιθανό πνίξιμο
αδυναμία
δυσκολία στην αναπνοή
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες συνήθως αρχίζουν στους μύες του προσώπου, τα μάτια και τον λαιμό. Χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Τα σημάδια της ασθένειας μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους μερικές ώρες μετά τη μόλυνση από το βακτήριο ή και αρκετές μέρες μετά.
Τα συμπτώματα αλλαντίασης στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
χαμήλωμα / πτώση των βλεφάρων
διπλή ή θολή όραση
στέγνωμα του στόματος / ξηροστομία
θολή / μπερδεμένη ομιλία
δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
δυσκολία στην αναπνοή
αδυναμία ή παράλυση σε χέρια και πόδια
ναυτία και εμετός
Τι προκαλεί αλλαντίαση;
Το βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum προκαλεί την αλλαντίαση. Μερικές φορές την προκαλούν και δύο άλλα βακτήρια, τα Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με τα βακτήρια αυτά δίχως τελικά να αρρωστήσετε. Όμως υπό ορισμένες συνθήκες οι σπόροι των βακτηρίων στον οργανισμό σας μπορούν να αναπτυχθούν.
Ονυχομυκητίαση: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Τα ώριμα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στον οργανισμό απελευθερώνουν τοξίνες. Όταν αυτές απελευθερώνονται γρήγορα εισέρχονται και μεταφέρονται μέσω του αίματος και κολλάνε στα νεύρα και το νευρικό σύστημα. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται όταν αυτά τα νεύρα πια δεν δουλεύουν.
Οι συνθήκες που επιτρέπουν στους σπόρους του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν περιλαμβάνουν:
χαμηλό οξυγόνο ή παντελής έλλειψη οξυγόνου
χαμηλή οξύτητα, ζάχαρη ή αλάτι
μαγειρική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (όταν το βράσιμο δεν σκοτώνει τους σπόρους του μικροβίου)
συγκεκριμένες ποσότητες νερού
αποθήκευση τροφών σε περιβάλλον με αρκετά υψηλή θερμοκρασία
Πού βρίσκεται πιο συχνά το βακτήριο (Clostridium botulinum) της αλλαντίασης;
Οι σπόροι του βακτηρίου Clostridium botulinum που προκαλεί την αλλαντίαση πιο συχνά βρίσκονται στο έδαφος αλλά από εκεί σπάνια αρρωσταίνει ένας άνθρωπος. Μερικές φορές ωστόσο βρίσκονται σε διατηρημένα τρόφιμα όπως λαχανικά, ψάρια ή κρέατα. Φαγητά που διατηρούνται κονσερβοποιημένα στο σπίτι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από το βακτήριο απ’ αυτά που βρίσκονται φρέσκα στα ράφια των καταστημάτων. Τα βρέφη κάτω του ενός έτους είναι πιθανό να κολλήσουν το βακτήριο από το μέλι.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλαντίασης;
Για να υπάρξει διάγνωση της αλλαντίασης ο γιατρός θα κάνει φυσική εξέταση. Θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και θα τσεκάρει αν υπάρχουν αδύναμοι μύες ή που έχουν εντελώς παραλύσει.
Η αλλαντίαση μπορεί να μοιάζει στα συμπτώματα με άλλες καταστάσεις, όπως π.χ. ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μηνιγγίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barre. Γι’ αυτό ο γιατρός είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει κι άλλα τεστ για να διαγνώσει / επιβεβαιώσει ότι πρόκειται περί αλλαντίασης.
Υπονατριαιμία: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποιες οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο
Τι τεστ μπορεί να κάνει;
Τεστ που θα δείξουν αν υπάρχει το βακτήριο της αλλαντίασης στο αίμα, στα κόπρανα ή ακόμα και τον εμετό. Επίσης θα εξεταστούν και ύποπτα δείγματα τροφής που καταναλώθηκαν. Άλλα τεστ που μπορεί να κάνει ο γιατρός για να επιβεβαιώσει αν υπάρχει αλλαντίαση περιλαμβάνουν ακτινογραφία εγκεφάλου, δείγμα από νωτιαίο υγρό, ελεκτρομυογραφία.
Για όλα τα παραπάνω τεστ είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες μέρες συνεπώς αν ο γιατρός είναι αρκετά βέβαιος ότι υπάρχει αλλαντίαση ίσως αρχίσει την φαρμακευτική αγωγή αμέσως.
Πώς θεραπεύεται η αλλαντίαση (Clostridium botulinum);
Η θεραπεία της αλλαντίασης εξαρτάται από την αιτία αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός θα αξιολογήσει και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από επιλογές θεραπείας. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία που επιλέγεται είναι ένα φάρμακο που λέγεται αντιτοξίνη. Οι αντιτοξίνες μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της τοξίνης στο αίμα. Έτσι εμποδίζεται η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς.
Η αντιτοξίνη ωστόσο δεν γιατρεύει τη ζημιά που έχει γίνει, γι’ αυτό ενδέχεται (ανάλογα με την περίσταση) να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο για εβδομάδες ή και μήνες έως ότου αποκατασταθούν τα πάντα και θεραπευτεί πλήρως.
Αν έχετε προβλήματα στην αναπνοή ο γιατρός είναι πιθανό να κάνει κάτι για να βοηθήσει με την αναπνοή, π.χ. να σας τοποθετήσει μηχάνημα υποβοήθησης της αναπνοής. Θα χρειαστεί να μείνετε με το μηχάνημα αυτό έως ότου αποκατασταθεί τυχόν ζημιά στους μύες της αναπνοής και μπορέσετε να αναπνεύσετε ξανά δίχως πρόβλημα αυτόνομα.
Α έχετε αλλαντίαση από πληγή είναι πιθανό να χρειαστείτε εγχείρηση για να αφαιρεθεί το μέρος της πληγής στο σώμα που έχει μολυνθεί. Μετά την επέμβαση είναι πιθανό να σας χορηγηθεί αντιβιοτικό φάρμακο ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι δεν θα επιστρέψει η μόλυνση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που θα γιατρέψει την αλλαντίαση, ωστόσο η ήπια ζημιά στα νεύρα μπορεί να θεραπευτεί. Οι αντιτοξίνες σταματούν τη δημιουργία περαιτέρω ζημιάς.
Ποιές είναι οι επιπλοκές της αλλαντίασης;
Η αλλαντίαση μπορεί να παραλύσει τους μύες που βοηθούν στην κατάποση τροφών ή την αναπνοή. Ενώ οι αντιτοξίνες βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν εξαιτίας των δυσκολιών στην αναπνοή και τις μολύνσεις.
Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποιος ο τρόπος αντιμετώπισης
Επιπρόσθετα, προβλήματα υγείας που μπορούν να ενεργήσουν ταυτόχρονα με την αλλαντίαση, είναι τα εξής:
υπερβολική κόπωση
αδυναμία μεγάλης διάρκειας
δυσκολία στην αναπνοή / δύσπνοια
πνευμονία από εισρόφηση και μόλυνση
σοβαρά προβλήματα του νευρικού συστήματος
Τι να περιμένει ο ασθενής μετά τη θεραπεία για αλλαντίαση;
Η επόμενη μέρα της αλλαντίασης δεν είναι συγκεκριμένη. Εξαρτάται από την περίσταση. Εξαρτάται από τον ασθενή αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων που είχε. Η επανάκαμψη στο φυσιολογικό μετά την ασθένεια και τη θεραπεία μπορεί να πάρει εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις! Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως που λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία για την αλλαντίαση χρειάζονται λιγότερο από δύο εβδομάδες για να επανέλθουν στα φυσιολογικά.
Πως γίνεται η πρόληψη της αλλαντίασης;
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να κολλήσει το βακτήριο που προκαλεί την αλλαντίαση. Και αυτά τα μέτρα ποικίλουν ανάλογα με το είδος.
Τροφική αλλαντίαση:
Μαγειρέψτε προσεκτικά
Βάλτε στο ψυγείο το φαγητό το πολύ δύο ώρες μετά το μαγείρεμα
Αποφύγετε τρόφιμα που φαίνεται να έχουν ζημιά στη συσκευασία
Αποστειρώστε κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε χύτρα ταχύτητας στους 120 βαθμούς Κελσίου
Πετάξτε τρόφιμα που έχουν οσμές
Βρεφική αλλαντίαση:
Μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους
Θηλάστε το μωρό σας όσο περισσότερο γίνεται
Αλλαντίαση πληγής
Μην κάνετε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν διαπιστώσετε ότι μια πληγή έχει σημάδια μόλυνσης
Καθαρίστε τις πληγές από χώμα, βρωμιές ή ό,τι άλλο σχολαστικά
Κύστη στο νεφρό: Συμπτώματα διάγνωση και θεραπεία
Ιατρογενής αλλαντίαση:
Επιλέξτε πιστοποιημένους εκπροσώπους κοσμητικής ιατρικής για Μπότοξ (botox)
Τελικό συμπέρασμα
Η αλλαντίαση μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή ενός ασθενούς αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα κολλήσουν το βακτήριο που προκαλεί την αλλαντίαση και θα αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια θα αναρρώσουν πλήρως και θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή τους.
Η αλλαντίαση, σύμφωνα με το carespot.gr είναι μια σοβαρή ασθένεια που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλεί αδυναμία και μυϊκή παράλυση. Η αλλαντίαση από δηλητηρίαση είναι σπάνια αλλά αν αφεθεί δίχως αντιμετώπιση γίνεται θανάσιμη. Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα που παραπέμπουν σε αλλαντίαση αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Επίμονος Βήχας το Βράδυ: Που οφείλεται και 10 συμβουλές για να τον σταματήσετε
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη