Χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα της υπότασης που φοβίζουν !Η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάσχει από χαμηλή πίεση. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για την χαμηλή αρτηριακή πίεση και θα αναλύσουμε τις περιπτώσεις που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών βέβαια η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Όμως σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί η χαμηλή αρτηριακή πίεση να οδηγήσει σε σοκ και μπορεί ο ασθενής να έχει ανάγκη άμεση, ιατρική βοήθεια.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο γνωστή με την ορολογία υπόταση. Με λίγα λόγια η χαμηλή αρτηριακή πίεση περιγράφει την κατάσταση ενός ατόμου, που η αρτηριακή του πίεση βρίσκεται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Δείτε ακόμα Έλλειψη ήλιου: Ποιες επιπτώσεις έχει στο σώμα μας
Όπως αναφέραμε ξανά, η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Έτσι, οι άνθρωποι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι γιατροί μπορούν να λάβουν υπόψη κάτι τέτοιο μόνο όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες:
Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι υπόθεση έκτακτης ανάγκης;
Γενικότερα η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί επικίνδυνη για τους περισσότερους ανθρώπους. Ένα άτομο με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην γνωρίζει ότι πάσχει από κάτι τέτοιο αφού δεν προκαλεί συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο αναφοράς όπου η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει πολύ χαμηλή ή επικίνδυνα χαμηλή καθώς μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρόνια, χαμηλή αρτηριακή πίεση και να είναι υγιέστατοι.
Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς, τονίζει πως οι περισσότεροι γιατροί θα θεωρήσουν την χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση επικίνδυνη μόνο αν προκαλεί άλλα συμπτώματα. Ποια είναι όμως αυτά; Θα μάθουμε στην συνέχεια.
Τα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε
Προτού σας παρουσιάσουμε τα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά. Επίσης τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως η ζαλάδα ή η ζάλη, η δυσκολία συγκέντρωσης, η λιποθυμία, η ναυτία, η κόπωση, η αφυδάτωση, η θολή όραση, το χλωμό δέρμα, η γρήγορη και ρηχή αναπνοή καθώς και η κατάθλιψη.
Αν λοιπόν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα ή και παραπάνω από τα συμπτώματα που σας αναφέραμε, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν γιατρό. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή ή πέφτει γρήγορα, μπορεί επίσης να είναι μία ιατρικώς έκτακτη ανάγκη.
Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να θέσουν όργανα του σώματος σε κίνδυνο αφού αυτά τα όργανα δεν θα πάρουν το απαραίτητο αίμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή σοκ.
Μερικά συμπτώματα που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και έχουν σχέση με την χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι η γρήγορη και ρηχή αναπνοή, ο πολύ αδύναμος αλλά και γρήγορος σφυγμός της καρδιάς, το κρύο και υγρό δέρμα, η απώλεια συνείδησης και η μπλε απόχρωση στο δέρμα. Αν αντιμετωπίζετε τέτοια συμπτώματα κλείστε ραντεβού με καρδιολόγο.
Υποκείμενα νοσήματα
Υπάρχουν νοσήματα και υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτά είναι η εγκυμοσύνη, η απώλεια αίματος, η αφυδάτωση, η έλλειψη θρεπτικών ουσιών, η εσωτερική αιμορραγία, ορισμένα φάρμακα, καρδιακά προβλήματα, ενδοκρινικές διαταραχές και διαβήτης.
Τέλος οι σοβαρές λοιμώξεις όπως είναι το σηπτικό σοκ ή η λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος όπως επίσης και οι αλλεργικές αντιδράσεις που οδηγούν σε αναφυλαξία. Η παραμονή σε ξαπλωμένη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Ένα άτομο που βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις και έρχεται αντιμέτωπο με την χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να επικοινωνεί τακτικά με τον γιατρό έτσι ώστε να παρακολουθείται η κατάστασή του.
Εύρος αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς ένα υγιές εύρος αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 χιλιοστά υδραργύρου. Οι ανησυχητικές τιμές περιλαμβάνουν γενικά τις υψηλότερες τιμές πίεσης αίματος, όπως είναι ένας συστολικός αριθμός πάνω από 130 ή ένα διαστολικός αριθμός πάνω από 80.
Αυτοί οι υψηλότεροι αριθμοί δείχνουν στάδια υψηλότερης αρτηριακής πίεση που ένα άτομο πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει. Δεν υπάρχει καθορισμένο σημείο αναφοράς γι’ αυτό που οι γιατροί θεωρούν ως χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Μπορεί λοιπόν να διαφέρει από άτομα σε άτομο. Το NationalHeart, Lung, and Blood Institute των ΗΠΑ θεωρεί ότι η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή όταν είναι κάτω από 90/60 mm Hg. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα.
Η αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο αν εμφανιστούν συμπτώματα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως η χαμηλή αρτηριακή πίεση ξεκινά να επηρεάζει το σώμα οπότε χρήζει και ιατρικής βοήθειας.
Πώς να σταματήσει η αρτηριακή πίεση να είναι σε χαμηλά επίπεδα
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί γενικά αιτία ανησυχίας μέχρι να γίνει πολύ χαμηλή και να αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα στο σώμα. Η διαχείριση οποιωνδήποτε ζητημάτων επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αριθμών από το να πέσουν πολύ χαμηλά.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παρακολουθούν την δοσολογία και την αρτηριακή τους πίεση για να είναι βέβαιοι πως τα επίπεδά τους δεν πέφτουν πολύ χαμηλά.
Αν η αρτηριακή τους πίεση αρχίσει να πέφτει χαμηλότερα από το συνηθισμένο θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει το φάρμακο και την δοσολογία έτσι ώστε να επαναφέρει την αρτηριακή πίεση στο κανονικό της.
Η διαχείριση άλλων μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου από υποκείμενες καταστάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πρώτης της αρτηριακής πίεσης.
Τρόποι και μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι
Σύμφωνα και πάλι με το National Heart, Lung, and BloodInstitute των ΗΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα δεν χρειάζονται θεραπεία για την χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί λοιπόν να δοκιμάσουν μερικές απλές συμβουλές και θεραπείες που αφορούν τον τρόπο ζωής τους.
Θα πρέπει λοιπόν τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση να καταναλώνουν περισσότερα υγρά, να αλλάξουν τρόπο που κάθονται ή στέκονται, να πραγματοποιήσουν διατροφικές αλλαγές και να εντάξουν στο ντύσιμό τους κάλτσες συμπίεσης.
Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν και αλλαγές σε συγκεκριμένα φάρμακα ή να προσαρμόσουν τις δοσολογίες των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αν οδηγούν σε επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι γιατροί θα συζητήσουν με τον ασθενή όλες τις θεραπείες σε κάθε περίπτωση και οι ακριβείς συστάσεις μπορεί να διαφέρουν.
Αν ένα άτομο αντιμετωπίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση μαζί με τα συμπτώματα όπως είναι η απώλεια συνείδηση, η ψυχική σύγχυση και η αδυναμία, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Στα επείγοντα, οι γιατροί θα κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό παρελθόν του ασθενούς και για τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.
Επίσης θα ρωτήσουν για τυχόν λοιμώξεις και ατυχήματα που μπορεί να είχε ο ασθενής στο παρελθόν. Μπορεί να ρωτήσουν ή να ελέγξουν για συμπτώματα καθώς και να χορηγήσουν εξετάσεις για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Ακόμη μπορεί να ζητήσεις απεικονιστικές εξετάσεις για να ελέγξουν το εσωτερικό του σώματος και τα όργανα για άλλα θέματα.
Ακόμη κι αν ένα άτομο αντιμετωπίζει ήπια και όχι σοβαρά συμπτώματα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ζητήσει την απαραίτητη καθοδήγηση από τον γιατρό τους.
Οι γιατροί μπορεί να θέλουν να παρακολουθούν τα συμπτώματα και να εξετάζουν οι ίδιοι την αρτηριακή πίεση για να κάνουν οποιαδήποτε διάγνωση και φυσικά να χορηγήσουν θεραπεία. Με λίγα λόγια η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα όπως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επικίνδυνη.
Τα άτομα που έχουν χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό για να αναζητήσουν βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτελέσει αιτία άμεσης ανησυχίας αν είναι πολύ χαμηλή ή ο ασθενής παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι το σοκ.
Όποιος βιώνει συμπτώματα σοκ, θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια. Αν ένα άτομο αντιμετωπίζει άλλα δυσάρεστα συμπτώματα εξαιτίας της χαμηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει και πάλι να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή