Close

Χαμηλός σίδηρος: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε

Χαμηλός σίδηρος: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που φανερώνουν χαμηλό σίδηρο και τι  πρέπει να προσέξουμε. Ο χαμηλός σίδηρος είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που βασανίζει πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν μερικά κύρια συμπτώματα που προδίδουν ότι πάσχουμε από χαμηλό σίδηρο.

Όμως δεν είμαστε γιατροί, οπότε σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Έτσι καθυστερούμε να βρούμε θεραπεία και το πρόβλημα επιδεινώνεται. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που προδίδουν ότι κάποιος ασθενής, πάσχει από χαμηλό σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας, για το σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Συγκεκριμένα, η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή η ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Δείτε ακόμα Ανακοπή καρδιάς: 6 συμπτώματα που θα νιώσετε μερικές μέρες πριν

Δυστυχώς όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από έλλειψη σιδήρου. Μάλιστα, η έλλειψη σιδήρου με βάση τα ποσοστά είναι η νούμερα ένα διατροφική ανεπάρκεια που εμφανίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου; Διαβάστε παρακάτω:

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην έλλειψη σιδήρου και σε χαμηλό σίδηρο

Προτού μοιραστούμε μαζί σας τα κύρια συμπτώματα που φανερώνουν την έλλειψη σιδήρου σε ένα ανθρώπινο σώμα, θα αναλύσουμε μαζί τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη σιδήρου.

Συγκεκριμένα οι πιο συχνές αιτίες είναι η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής. Άνθρωποι που δεν τρώνε τρόφιμα υψηλά σε σίδηρο, πολλές φορές το στερούν από τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά.

Επίσης χαμηλός σίδηρος μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα εξαιτίας μίας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες, αν δεν λάβουν επιπλέον σίδηρο μέσω βιταμινών, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου.

Αν ένα σώμα χάσει πολύ αίμα εξαιτίας βαριών περιόδων ή εσωτερικής αιμορραγίας μπορεί να ελαττώσει και το σίδηρο στο σώμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που είναι σε θέση να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας. Μερικά από αυτά είναι η δύσπνοια, η κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου

Ασυνήθιστη κόπωση

Όταν νιώθετε πολύ κουρασμένοι χωρίς να κουραστήκατε αρκετά, μπορεί αυτή η αίσθηση να προδίδει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου. Αυτή η κόπωση συμβαίνει επειδή το σώμα που δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη και να μεταφέρει με επιτυχία το οξυγόνο στα κύτταρα.

Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, στους ιστούς φτάνει λιγότερο οξυγόνο όπως επίσης και στους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει το σώμα την απαραίτητη ενέργεια να λειτουργήσει. Η καρδιά επίσης χρειάζεται να εργαστεί σκληρά για να μετακινήσει οξυγόνο γύρω από το σώμα, κάτι που προκαλεί κόπωση σε πολλές περιπτώσεις.

Όμως ζούμε σε μία εποχή που λίγο ή πολύ όλοι δουλεύουμε παραπάνω από τις δυνάμεις μας. Έτσι πολύ συχνά, οι ασθενείς δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι πολύ κουρασμένοι εξαιτίας της δουλειάς, του άγχους και των υποχρεώσεων ή επειδή στο σώμα τους κάτι δε πάει καλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με χαμηλό σίδηρο εκτός από κόπωση νιώθουν και έλλειψη συγκέντρωσης. Και η έλλειψη συγκέντρωσης δεν είναι ένα σύμπτωμα που δεν το παρουσιάζουμε λίγο ή πολύ όλοι.

Ωχρότητα

Το χλωμό δέρμα ή το πολύ ανοιχτόχρωμο χρώμα στο εσωτερικό των κάτω βλεφάρων είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα σε ένα σώμα που παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου. Συγκεκριμένα η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα που όλοι ξέρουμε.

Αν είναι χαμηλά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, το αίμα γίνεται λιγότερο κόκκινο. Γι’ αυτόν τον λόγο το δέρμα μπορεί να χάσεις το υγιές του χρώμα. Αυτή η ωχρότητα μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Δηλαδή στο πρόσωπο, στα ούλα, μέσα στα χείλη ή στα κάτω βλέφαρα.

Η ωχρότητα, εμφανίζεται συχνότερα σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας. Αν τραβήξετε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω, το εσωτερικό στρώμα πρέπει να έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Αν είναι απλό ροζ ή κίτρινο μπορεί το σώμα σας, να έχει έλλειψη σιδήρου.

Δύσπνοια

Αν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά κατά την έλλειψη σιδήρου, τα επίπεδα οξυγόνου θα είναι επίσης χαμηλά. Αυτό λοιπόν κάνεις του μύες να μην λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κι έτσι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα.

Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα ο ρυθμός της αναπνοής να αυξηθεί, αφού το σώμα προσπαθεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που η δύσπνοια, αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα.

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να κάνετε τις φυσιολογικές καθημερινές εργασίες που μέχρι πριν μπορούσατε να κάνετε, τότε πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό. Η γυμναστική και το περπάτημα που ξαφνικά σας προκαλεί μεγάλη κούραση και δύσπνοια, αποτελεί σύμπτωμα.

Πονοκέφαλοι και ζάλη

Επίσης η έλλειψη σιδήρου προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις πονοκεφάλους. Ειδικότερα στις γυναίκες. Αυτό το σύμπτωμα φαίνεται πως είναι λιγότερο συχνό, από τα υπόλοιπα. Όμως όταν ένας ασθενής νιώσει πονοκέφαλο εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου, αυτός ο πονοκέφαλος πολλές φορές συνοδεύεται από ζάλη.

Η επιστημονική κοινότητα όμως, ακόμη δεν μπορεί να συνδέσει, πως ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη σιδήρου. Αν και είναι σίγουρα ότι αποτελεί σύμπτωμα.

Μπορεί λοιπόν ο ασθενής να εμφανίσει πονοκεφάλους επειδή τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια κάνουν τον εγκέφαλο να μην λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο να διογκωθούν και να προκαλέσουν πίεση και πονοκεφάλους.

Υπάρχουν βέβαια πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Όμως όταν νιώθουμε συχνούς πονοκεφάλους και αίσθημα ζάλης, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, είναι ένα σύμπτωμα που λίγο ή πολύ το έχουμε νιώσει όλοι και σε μερικές περιπτώσεις, φανερώνει ότι το σώμα έχει χαμηλό σίδηρο Η συσχέτιση μεταξύ σιδήρου και καρδιακών προβλημάτων, εξακολουθεί να ερευνάται αλλά μπορεί να σχετίζεται με την παροχή οξυγόνου.

Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Επίσης όταν το σώμα έχει έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεαστούν και τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τα μαλλιά και την σωστή ανάπτυξή τους. Αφού όπως είπαμε και πριν κανένα κύτταρο δεν οξυγονώνεται σωστά, όταν η αιμοσφαιρίνη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Όταν λοιπόν τα μαλλιά δεν έχουν αρκετό οξυγόνο γίνονται ξηρά και αδύναμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η τριχόπτωση σε ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα. Άλλωστε είναι απόλυτα λογικό να πέφτουν μερικά μαλλιά κατά το καθημερινό ντουζ και βούρτσισμα. Αν όμως χάνετε πολλά μαλλιά ίσως πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Πολλές φορές το να κοιτάτε μέσα ή γύρω από το στόμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν έχετε αναιμία ή έλλειψη σιδήρου. Τα σημάδια περιλαμβάνουν πρησμένη, χλωμή ή περίεργα λεία γλώσσα. Μερικά επιπλέον συμπτώματα που αφορούν το στόμα σας είναι το ξηρό στόμα και η αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Επίσης οι επώδυνες κόκκινες ρωγμές στις γωνίες του στόματος, μπορούν να αποδείξουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, όπως επίσης και τα στοματικά έλκη και τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια.

Παράξενες λιγούρες.

Αν ξαφνικά νιώσετε την επιθυμία να καταναλώσετε παράξενα τρόφιμα ή ακόμη και πάγο, πηλό, κιμωλία ή χαρτί θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου.

Το αίσθημα κατάθλιψης

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει και κατάθλιψη. Οι γυναίκες που είναι έγκυες και έχουν ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να αναπτύξουν και κατάθλιψη.

Κρύα χέρια και πόδια

Η έλλειψη σιδήρου σημαίνει όπως είπαμε ότι το οξυγόνο δεν είναι αρκετό. Έτσι επηρεάζονται επίσης τα χέρια και τα πόδια μας. Πολλοί άνθρωποι με έλλειψη σιδήρου μπορεί να νιώσουν κρύο πιο εύκολα ή να έχουν κρύα πόδια και χέρια.

Χαμηλός Σίδηρος και διατροφή

Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο από την διατροφή, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός απορροφά δύο έως τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από τις ζωικές τροφές παρά από τις φυτικές. Μερικές από τις καλύτερες πηγές σιδήρου είναι αυτές που θα μοιραστούμε μαζί σας, παρακάτω.

Συκώτι βοδινού κρέατος

Το συκώτι βοδινού κρέατος περιέχει 7 mg ανά μερίδα 80 γραμμαρίων, σίδηρο. Λίγο ή πολύ όλοι ξέρουν ότι το κόκκινο κρέας είναι μία άριστη πηγή σιδήρου. Το συκώτι όμως είναι η καλύτερη επιλογή για το πρόβλημα αυτό.

Στρείδια

Τα στρείδια έχουν περιεκτικότητα σε σίδηρο 5 mg ανά μερίδα 80 γραμμαρίων. Μόλις 80 γραμμάρια στρείδια, μπορούν να παρέχουν σχεδόν μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Είναι ιδιαίτερα μία καλή επιλογή επειδή περιέχουν πρωτεΐνη και σίδηρο ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες περιέχουν 4 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι. Οι σαρδέλες λοιπόν είναι μία πολύ καλή πηγή σιδήρου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Το βοδινό κρέας

Στο βοδινό κρέας υπάρχουν 3 mg σίδηρο ανά μερίδα 80 γραμμαρίων. Μπορεί να πιστεύετε πως το βοδινό κρέας περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, όμως δεν είναι από τις πρώτες επιλογές καθώς δίνει περίπου 11 τοις εκατό της ποσότητας που χρειάζεστε καθημερινά.

Παρόλο που ο αιμικός σίδηρος απορροφάτε καλύτερα, όσοι δεν τρώτε κρέας μπορείτε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό από τις φυτικές τροφές αρκεί τις συνοδεύετε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, το λεμόνι και άλλα.

Όταν λοιπόν φάτε φακές, μετά καταναλώστε ένα πορτοκάλι. Το λευκό κρασί επίσης, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου.

Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:

Τσάι, καφέ και κόκκινο κρασί, γιατί οι τανίνες που περιέχουν μειώνουν την απορρόφηση. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Για παράδειγμα όταν τρώτε φακές προτιμήστε να μην τις συνοδεύετε με τυρί. Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), διότι και αυτές μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Τι γίνεται με τις φυτικές τροφές και τον   χαμηλό σίδηρο;

Μπορεί να έχετε την δυνατότητα να πετύχετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο μέσω της φυτικής διατροφής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τους συνδυασμούς τροφίμων. Αυτό, διότι μόνο το 2% έως 20% του μη αιμικού σιδήρου απορροφάται από το σώμα.

Αν θέλετε λοιπόν καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο συνιστάται να συμπεριλαμβάνουν στο γέυμα μας, τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C.

Αυτά είναι τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και οι φράουλες.

Δείτε ακόμη Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή; Πολλά είναι & ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Αν όμως συνοδεύσετε τις φακές με μπρόκολο και ένα χυμό πορτοκάλι η απορρόφηση του σιδήρου της φακής θα αυξηθεί κατά πολύ.

Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από σίδηρο, ώστε να μεταφέρεται οξυγόνο στο μωρό και στα αναπαραγωγικά όργανα. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα.

Δύο ακόμα ομάδες που έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου είναι τα βρέφη, όπου αυτή ανάγκη μεγαλώνει μετά του έξι μήνες και τα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, γιατί χάνουν αρκετό αίμα κατά την έμμηνο ρύση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.