Close

Χόρδωμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Χόρδωμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι το Χόρδωμα: Ποια συμπτώματα έχει και η αντιμετώπιση; Ο επικίνδυνος όγκος στην σπονδυλική στήλη.

Το σώμα μας είναι ένα τέλειο εργοστάσιο που όλα λειτουργούν με πλήρης αρμονία. Οτιδήποτε πράττει το σώμα μας έχει λογική και σημασία. Παρόλα αυτά το σώμα μας εκτός από τέλειο εργοστάσιο είναι και ένα πολύ ευαίσθητο εργοστάσιο.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι αρρωσταίνουν εύκολα με διάφορους τρόπους πότε σοβαρούς πότε λιγότερο σοβαρούς. Σήμερα θα μιλήσουμε για το χόρδωμα. Το χόρδωμα είναι ένας επικίνδυνος όγκος που δημιουργείται σε διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης αλλά και στο κρανίο.

Θα σας εξηγήσουμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χόρδωμα. Πότε αυτός ο επικίνδυνος όγκος παρουσιάζει συμπτώματα, ποια είναι αυτά τα συμπτώματα αλλά και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το χόρδωμα

Χόρδωμα-: Συμπτώματα -και- αντιμετώπιση-

Το χόρδωμα λοιπόν είναι ένας όγκος που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης ή και στην βάση του κρανίου. Οι δύο πιο συνηθισμένες θέσεις που εμφανίζεται το χόρδωμα είναι η κάτω πλάτη και η βάση του κρανίου.

Το χόρδωμα, είναι ένας επικίνδυνος όγκος που σχηματίζεται από τα υπολείμματα του εμβρυϊκού ιστού που τελικά σχηματίζει το κέντρο των δίσκων της σπονδυλικής μας στήλης. Αυτοί οι όγκοι θεωρούνται από τους γιατρούς κακοήθεις οπότε μπορεί να υπάρξουν και μεταστάσεις.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το χόρδωμα σχηματίζεται αργά. Όμως ακόμη και αν ένα χόρδωμα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να γίνει επιθετικό και να μεγαλώσει αρκετά στο σημείο που εμφανίστηκε την πρώτη φορά.

Δείτε ακόμα Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα 7 συμπτώματα του πιο ύπουλου γυναικολογικού καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοείτε!

Με αυτόν τον τρόπο τα χορδώματα ασκούν πίεση ή εισβάλουν σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους, νευρικά προβλήματα ή ακόμη και να απειλήσει την υγεία του ασθενούς.

Χόρδωμα και συμπτώματα

Χόρδωμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση Χόρδωμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το χόρδωμα λοιπόν όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι σε θέση να ασκήσει πίεση στην σπονδυλική στήλη, στα νεύρα αλλά και στον εγκέφαλο γενικότερα καθώς μεγαλώνει. Αυτό κάνει τον ασθενή να υποφέρει από πόνους και νευρικά προβλήματα στο σημείο του εγκεφάλου που βρίσκεται ή στον νωτιαίο μυελό.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι το μυρμήγκιασμα, το μούδιασμα, το αίσθημα αδυναμία, η έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, τα προβλήματα σ3ξουαλικότητας, τα προβλήματα όρασης, τα ενδοκρινικά προβλήματα και η δυσκολία στην κατάποση.

Αν το χόρδωμα έχει μεγαλώσει πολύ τότε μπορεί ο ασθενής να νιώσει την ύπαρξή του ακόμη και με γυμνό χέρι, σαν ένα εξόγκωμα σε συγκεκριμένο σημείο.

Χόρδωμα και διάγνωση

Η θεραπεία του χορδώματος μπορεί να περιλαμβάνει μία εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Έτσι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα ο γιατρός να προχωρήσει σε διάγνωση. Θα χρειαστεί λοιπόν ο ασθενής να κάνει μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία.

Αυτές οι δύο εξετάσεις θα βοηθήσουν τον γιατρό να διαπιστώσει αν κάποιος καρκινικός όγκος έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα μέρη του σώματος. Ίσως χρειαστεί να κάνετε και βιοψία όπου σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία βελόνα για να συλλέξει μικρό δείγμα από τον όγκο.

Με την βιοψία θα επιβεβαιωθεί και η διάγνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της βιοψίας μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση των κυττάρων του όγκου κατά μήκος της διαδρομής της βελόνας και να οδηγήσει σε εξάπλωση του καρκίνου.

Δείτε ακόμα Κι όμως ο καρκίνος του οισοφάγου συνδέεται με το βούρτσισμα των δοντιών! Δείτε τι συμβαίνει…

Έτσι ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αφαιρέσει τον όγκο και ολόκληρο το μονοπάτι της βελόνας αμέσως μόλις διαγνωστεί το χόρδωμα στον οργανισμό του ασθενή.

Χόρδωμα και θεραπεία

Αν το χόρδωμα κάνει μετάσταση σε άλλο μέρος του σώματος ή αν μεγαλώσει και ξεκινήσει να πιέζει σημαντικά μέρη του εγκεφάλου μπορεί να γίνει απειλητικό για την ζωή του ασθενούς. Ακόμη κι αν το χόρδωμα δεν έχει εξαπλωθεί μπορεί να μεγαλώσει πολύ και να βλάψει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και τον εγκέφαλο.

Αυτό οδηγεί σε αναπηρία που μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμη. Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιμετωπιστεί το χόρδωμα εγκαίρως όσο ακόμη βρίσκεται σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Η θεραπεία λοιπόν περιλαμβάνει αρχικά τον προ εγχειρητικό σχεδιασμό.

Στο προ εγχειρητικό σχεδιασμό ανήκει η χειρουργική επέμβαση όπου είναι μία ομαδική εκτομή δηλαδή η πλήρης αφαίρεση του όγκου συμπεριλαμβάνουμε οποιουδήποτε περιβάλλοντος ιστού που να έχουν έχουν εισβάλλει τα καρκινικά κύτταρα.

Δείτε ακόμα Αθόρυβο έμφραγμα: Τι είναι και ποια συμπτώματα έχει

Στην συνέχεια ο ασθενής περνάει στην μετεγχειρητική θεραπεία. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζεται θεραπεία με ακτίνες για να μειωθεί κι άλλο το μέγεθος του όγκου ή για να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσής τους.

Εξαιτίας του κινδύνους εξάπλωσης των χορδωμάτων μία επιτυχημένη πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική. Η χειρουργική επέμβαση δίνει περισσότερες πιθανότητες για θεραπεία αλλά και έλεγχο του όγκου.

Ανάλογα με την θέση που βρίσκεται ο όγκος, το μέγεθος και την εμφάνιση του χορδώματος η χειρουργική ομάδα μπορεί να έχει πολλούς χειρουργούς. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου απαιτεί την συνεργασία ειδικών στην νευροχειρουργική, την ογκολογία, την ορθοπεδική ογκολογία, την ουρολογία.

Δείτε ακόμα Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα και πως επηρεάζει την καρδιά

Επίσης την αγγειοχειρουργική, την πλαστική χειρουργική και την αναισθησιολογία. Για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προ εγχειρητικό προγραμματισμό με ειδικούς γιατρούς.

Η φροντίδα μετά το χειρουργείο είναι αναγκαία για την επιτυχία της επέμβασης. Έτσι, μετά την επέμβαση ο ασθενής θα μεταφερθεί σε νευροχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί οι γιατροί θα τον παρακολουθούν στενά για να αναρρώσει καλά.

Στην συνέχεια ο ασθενής θα ξεκινήσει φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί να μείνει σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.