Close

Χρόνιος ίλιγγος : Από τι προκαλείται και τι να προσέχετε

Χρόνιος ίλιγγος : Από τι προκαλείτε και τι να προσέχετε

Αν έχετε ζαλάδες και αίσθημα περιστροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε ίσως πάσχετε από χρόνιο ίλιγγο. Ποιες οι αιτίες που τον προκαλούν και τι να προσέχετε.

Χρόνιος ίλιγγος καλείται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και διαρκεί είτε με μορφή κρίσεων ή με συνεχόμενη μορφή επί τρίμηνο τουλάχιστον. O χρόνιος ίλιγγος μπορεί να είναι τόσο επίμονος που να εμποδίζει τον πάσχοντα να επιτελέσει τις καθημερινές του εργασίες.

Οι κρίσεις του ιλίγγου μπορεί να διαρκούν επί δευτερόλεπτα ή ώρες, να εισβάλλουν απότομα ή σταδιακά να συνοδεύονται ή όχι από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλο, εμετό, λιποθυμία, πυρετό, εμβοές. Ο χρόνιος ίλιγγος είναι υπεύθυνος για ένα σημαντικό αριθμό πτώσεων και καταγμάτων ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Χρόνιος ίλιγγος : Από τι προκαλείτε και τι να προσέχετε

Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 90 τοις εκατό των ανθρώπων θα προσβληθούν από ένα ή περισσότερα επεισόδια ιλίγγου μία ή περισσότερες φορές στην ζωή τους. Κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής εξέτασης είναι σημαντικό να εντοπιστεί το αίτιο του ιλίγγου ώστε να γίνει ακριβής και αιτιολογική θεραπεία.

 

Για την ομαλή αίσθηση του σώματος στον χώρο συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που συντελούν στον προσδιορισμό των θέσεων των αντικειμένων, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, την κυκλοφορία του αίματος πουν παρέχει ομαλά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς, τον υγιή εγκεφαλικό ιστό ο οποίος επεξεργάζεται τις εξωτερικές πληροφορίες.

Φαρμακευτικά βότανα : Ποια είναι και ποιες ασθένειες θεραπεύουν

Η ομαλή αυτή πρόσληψη και επεξεργασία των εξωτερικών ερεθισμάτων μπορεί να διαταραχτεί είτε από λοιμώδη αίτια είτε από παράγοντες που αλλοιώνουν ένα ή περισσότερα από τα όργανα αυτά που ρυθμίζουν την αίσθηση ισορροπίας και την αίσθηση του χώρου όπως είναι:

1. Η χρόνια έκθεση σε stress φάρμακα ή τοξίνες
2. Η χρόνια έκθεση σε θόρυβο
3. Αγγειοπάθειες
4. Διαταραχές του σακχάρου του αίματος
5. Ορμονικές διαταραχές
6. Διαταραχές πίεσης

7. Παθήσεις των οφθαλμών
8. Παθήσεις των αυτιών
9. Φλεγμονές
10. Το ακουστικό νεύρωμα
11. Εγκεφαλικές βλάβες
12. Διατροφικές ανεπάρκειες

Χρόνιος ίλιγγος : Από τι προκαλείτε και τι να προσέχετε

Photo via: www.healthreport.gr

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:

· Να αποφεύγετε τον θόρυβο και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

· Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Αποφύγετε το αλάτι εάν δεν πάσχετε από χρόνια υπόταση ή ορθοστατική υπόταση. Συνιστάται παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Ορισμένα τρόφιμα ή μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η σοκολάτα, το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), το ροκφόρ, το Brie, η γραβιέρα, το τυρί τσένταρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, η ασπαρτάμη, τα προϊόντα με χαρούπι επιδεινώνουν ή εκλύουν τα συμπτώματα σε πάσχοντες ιδιαίτερα όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από πονοκέφαλο και πρέπει να αποφεύγονται.

Ερπητοϊοί: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας

Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεββάτι. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές χαλάκια για το μπάνιο και το ντους σας ορόφους. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.

• Αποφύγετε να σκύβετε απότομα ή να εκτείνετε απότομα τον λαιμό σας ή να μετακινείτε απότομα το κεφάλι σας.

• Να ξεκουράζεστε επαρκώς φροντίζοντας για ένα καλό περιβάλλον ύπνου. Συγκεκριμένα τηρείτε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης, αποφύγετε την κόπωση τα μεγάλα γεύματα, τα ποτά, την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια, τα smartphones ή άλλες οθόνες επί δύο ώρες πριν τον ύπνο, αποσύρετε τις πηγές θορύβου ή φωτός από το υπνοδωμάτιο.

• Αποφύγετε το stress και υιοθετήστε στρατηγικές χαλάρωσης.

• Συνιστάται συστηματική βάδιση τουλάχιστον επί μισή ώρα ημερησίως.

• Η όραση, η αρτηριακή πίεση, η υγιεινή των οδόντων σας, η ακοή σας, το σάκχαρο και η χοληστερίνη σας πρέπει να ευρίσκονται σε άριστα δυνατά επίπεδα.

Συχνοουρία: Τι είναι το σύμπτωμα που προτιμά τις γυναίκες ποια τα αίτια και πως αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία εξειδικεύεται περαιτέρω ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο.

Κεντρική φωτογραφία via: drmarmara.gr

Όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.