7 προβλήματα υγείας που δημιουργηθούν τα κινητά! Τα κινητά φίλες και φίλοι έχουν μπει στην καθημερινότητα μας εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον. Ακόμη και οι γηραιότεροι πλέον έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο αφού είναι πολύ βολικό.
Τα κινητά είναι σαν μικροί υπολογιστές. Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου απλά και μόνο κρατώντας το κινητό σου τηλέφωνο. Για να μην αναφερθούμε στα social media και αναφέρουμε πάλι τα χιλιοειπωμένα.
Το γεγονός ότι τα κινητά είναι σαν μικρά πολυεργαλέια, έχει κάνει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας να εθιστούν σε αυτά. Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά μάλλον είσαι κι εσύ εθισμένος με το κινητό σου.
Δείτε ακόμα Γιατί βλέπουμε κηλίδες ή μυγάκια στα μάτια μας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η πρώτη σκέψη που κάνεις κάθε πρωί, είναι να πιάσεις το κινητό σου τηλέφωνο και να τσεκάρεις ειδοποιήσεις και μηνύματα. αυτό είναι σημάδι εθισμού. Και είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι από εμάς αυτό κάνουμε.
Περνάμε λοιπόν ένα τεράστιο μέρος της ημέρας με το smartphone στο χέρι. Ακούμε μουσική, τσεκάρουμε την επικαιρότητα, στέλνουμε μηνύματα, ανεβάζουμε τις συνταγές μας, ανεβάζουμε φωτογραφίες μας, σχολιάζουμε την επικαιρότητα, στέλνουμε επαγγελματικά e mails κοκ.
Και μπορεί όλο αυτό να φαίνεται φαινομενικά ακίνδυνο – αφού το κάνουν όλοι – όμως δεν είναι. Στην πραγματικότητα αυτό που έλεγαν οι αρχαία πρόγονοι για το μέτρο, που πρέπει να κρατάμε με όλα τα πράγματα στη ζωή μας, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται.
Γιατί αν το smartphone το αντιμετωπίζουμε σαν εργαλείο, τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά. Αν το smartphone μας όμως, έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην κοινωνική αποξένωση, που αυτό μπορεί να είναι και λίγο κλισέ. Μιλάμε για την υγεία μας.
Επειδή στο daddy-cool.gr έχουμε το μικρόβιο, με το που σκεφτήκαμε λίγο το πόσο πολύ έχουν μπει τα smartphones στη ζωή μας, αποφασίσαμε και να ψάξουμε τις επιπτώσεις τους. Και “πέσαμε” πάνω σε κάτι πληροφορίες, που δεν τις πιστεύαμε. Πως μπορούν τα κινητά να κάνουν κακό στην υγεία μας; Διαβάστε παρακάτω:
Μυϊκή αδυναμία
Ο τρόπος που κάθονται οι άνθρωποι όταν ασχολούνται με το κινητό τους λέγεται iPosture ή iHunch ή Text neck. Είναι οι όροι που περιγράφουν την στάση που βρισκόμαστε όταν στέλνουμε μηνύματα και ουσιαστικά είμαστε σκυμμένοι με τον λαιμό προς το εμπρός.
Αυτή η στάση του σώματος λοιπόν όταν γίνεται συχνά και με μεγάλη διάρκεια δημιουργεί πόνο στον λαιμό και αυτό με την σειρά του, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και μυϊκή αδυναμία.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι όταν στέλνουμε μηνύματα, αυτή τη στάση παίρνουμε και σίγουρα έχουμε αυτή τη στάση για ώρες, θα σας πούμε τι μπορείτε να κάνετε. Όταν γράφετε μηνύματα, μπορείτε να αποφύγετε το καμπούριασμα, να τεντώνεστε συχνά και να βεβαιωθείτε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών.
Παραμόρφωση των δαχτύλων
Αυτό το φαινόμενο λέγεται smartphone pinky και δημιουργείται στα χέρια, όταν κρατάμε με τις ώρες το κινητό μας. Συνήθως επηρεάζει το μικρό δάχτυλο του χεριού. Είναι πιο στραβό ή παραμορφωμένο ξαφνικά. Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτή η παραμόρφωση με την κατάλληλη θεραπεία είναι προσωρινή.
Παρόλα αυτά αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νευρική βλάβη. Για να το αποφύγετε, να εξασκείτε τα χέρια σας. Να σφίγγετε τις γροθιές σας συχνά, την ώρα που κρατάτε το smartphone σας.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα στο δείκτη, τον μέσο και τον αντίχειρα του χεριού. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε συχνά τον αγκώνα μας να κάμπτεται πέρα από τις 90 μοίρες. Για να το αποφύγετε λοιπόν, θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο και να τεντώνετε τα χέρια σας.
Κράμπες στα δάχτυλα και μυϊκοί πόνοι
Όταν στέλνετε πολλές ώρες μηνύματα μπορεί να ξεκινήσετε να νιώθετε κράμπες στα δάχτυλα και μυϊκούς πόνους. Αυτό επίσης μπορεί να συμβεί αν κρατάτε πολλές ώρες την ημέρα το κινητό. Χρησιμοποιείστε τα handsfree και να τεντώνεστε συχνά για να κυκλοφορεί το αίμα και να “λύνονται” οι μύες.
Φλεγμονές στον τένοντα
Αυτή η φλεγμονή έχει πάρει το όνομα “texting thumb” και προσβάλλει τον τένοντα στον αντίχειρα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο γύρω από τις αρθρώσεις. Πήρε λοιπόν αυτό το όνομα γιατί συνήθως προκαλείται από μικρότερα τηλέφωνα σε μέγεθος.
Όταν στέλνουμε συνεχώς μηνύματα με μικρά σε μέγεθος κινητα μπορεί να πάθουμε την συγκεκριμένη φλεγμονή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε είναι να χρησιμοποιούμε ένα αξεσουάρ για να απελευθερώσετε την ένταση από το μικρό δάχτυλό σας.
Αυτό χρησιμοποιήστε το ενώ κρατάτε το τηλέφωνό σας και πρέπει να αποφεύγετε να το κρατάτε σε κατακόρυφη θέση για πολύ καιρό.
Προβλήματα στα μάτια
Αυτή δεν είναι μία πάθηση που προσβάλλει μόνο εκείνους που ασχολούνται συνεχώς με το κινητό αλλά και με τον υπολογιστή. Όταν κουράζουμε συνεχώς τα μάτια μας μπροστά στην οθόνη μπορεί να νιώσουμε ότι πονούν τα μάτια μας, το κεφάλι μας, να έρθουμε αντιμέτωποι με την ξηροφθαλμία και θολή όραση.
Αυτή η πάθηση ονομάζεται Computer Vision Syndrome (CVS). Για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χρησιμοποιείτε χρήση ειδικών φακών για γυαλιά ή φακούς επαφής και την προσαρμογή του χώρου εργασίας σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Εγκαύματα
Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας αν και σπάνιο. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις smartphones που πάθαιναν αυτανάφλεξη εξαιτίας κακής κατασκευής.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να κοιμούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα δίπλα στο κεφάλι τους ή κάτω από το μαξιλάρι. Σε περίπτωση αυτανάφλεξης λοιπόν, θα μπορούσατε να πάθετε σοβαρό έγκαυμα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
All photos via: brightside-arabic.com
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια