Δηλητηρίαση από χλωρίνη : Ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να κανετε αμέσως
Δηλητηρίαση από χλωρίνη : Η χλωρίνη είναι ένα κοινό καθαριστικό και απολυμαντικό για κάθε σπίτι. Λίγη μόνο χλωρίνη, μπορεί να απολυμάνει δραστικά τις επιφάνειες και τα πατώματα του σπιτιού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι η χλωρίνη εκτός αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι επίσης και από τα πιο ισχυρά χημικά, που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Μένει αμετάβλητη στον οργανισμό μας και διασπάται από το περιβάλλον μετά από 500 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο επικίνδυνο είναι ένας άνθρωπος να πάθει δηλητηρίαση απο χλωρίνη . Οι δηλητηριάσεις από χλωρίνη δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο, όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε.
Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε ένα άρθρο για τις δηλητηριάσεις από χλωρίνη. Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε αμέσως αλλά και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε στο μέλλον. Διαβάστε παρακάτω:
Η δηλητηρίαση από χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα
Η οικιακή χλωρίνη περιέχει υποχλωριώδες νάτριο. Το υποχλωριώδες νάτριο είναι μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα ή στο δέρμα, σε περίπτωση που εισπνευθεί ή έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Δείτε ακόμα Ίλιγγος: με ποιες ασθένειες συνδέεται & ασκήσεις για άμεση ανακούφιση
Η ανάμειξη της χλωρίνης με άλλα καθαριστικά, παράγει θανατηφόρα αέρια!
Την χλωρίνη δεν πρέπει να την αναμειγνύουμε με αμμωνία ή με καθαριστικά για την λεκάνη της τουαλέτας η προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την απόφραξη των σωλήνων. Η ανάμειξή τους, παράγει θανατηφόρα αέρια.
Συγκεκριμένα παράγονται χλωραμίνες, ένα τοξικό αέριο που είναι υπεύθυνο για αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα και αν χρησιμοποιηθεί σε μικρούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, πολλές φορές επιφέρει οξεία πνευμονίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας πνευμονίτιδας;
Τα συμπτώματα της οξείας πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό θα σας τα παρουσιάσουμε παρακάτω:
- Πυρετό
- Κρυάδα
- Βήχα
- Δύσπνοια
- Πόνους στο σώμα
- δυσφορία
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την χλωρίνη σε χώρους που δεν αερίζονται καλά!
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η ανάμειξη της χλωρίνης με κάποιο οξύ παράγει το αέριο χλώριο. Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμπεριέχουν οξύ κι εμείς δεν το γνωρίζουμε. Αυτά, είναι μερικά καθαριστικά τουαλέτας και προϊόντα που αφαιρούν την σκουριά.
Γι’ αυτό πρέπει κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την χλωρίνη, να έχουμε ανοίξει καλά τα παράθυρα και γενικότερα να μένουμε σε σπίτια, που αερίζονται σωστά και καθημερινά. Έτσι θα είμαστε 100% προφυλαγμένοι, για παν ενδεχόμενο.
Η έκθεση στην χλωρίνη, μπορεί να προκαλέσει άσθμα μετά τα 50!
Σύμφωνα με έρευνες η μια στις έξι περιπτώσεις ανθρώπων, που εμφάνισαν άσθμα μετά την ηλικία των 50, είχαν έρθει παλιότερα σε πολύ συχνή επαφή με την χλωρίνη κι άλλα χημικά καθαριστικά.
Με ποια προϊόντα δεν πρέπει να αναμειχθεί η χλωρίνη;
Δεν πρέπει να αναμειχθούν το ξύδι και η χλωρίνη γιατί παράγουν αέριο χλωρίου, το οποίο μπορεί να μας προκαλέσει πνευμονία. Επίσης δεν πρέπει να αναμείξουμε την χλωρίνη με την αμμωνία γιατί παράγουν χλωραμίνη και υδραζίνη. Είναι δύο πολύ τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο.
Απαγορεύεται να αναμείξουμε την χλωρίνη με το απορρυπαντικό πλυντηρίων και την χλωρίνη με τα καθαριστικά για την λεκάνη. Τέλος δεν αναμειγνύουμε την χλωρίνη με το βιτριόλι. Η ανάμειξη των δύο αυτών υγρών δίνει αέριο χλωρίου κι αν είμαστε σε κλειστό χώρο τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οδυνηρά.
Ποια συμπτώματα εκδηλώνουμε αν δηλητηριαστούμε από χλωρίνη;
Δηλητηρίαση από χλωρίνη τα συμπτώματα
Η δηλητηρίαση από χλώριο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε όλο το σώμα σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, οπότε θα σας τα παραθέσουμε παρακάτω.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στο στόμα, πρήξιμο και πόνος στον λαιμό, βήχα, δύσπνοια και απόφραξη των αεροφόρων οδών από το οίδημα και τον σπασμό του λάρυγγα.
Επίσης εκδηλώνουμε πόνους στο στομάχι, κάνουμε εμετούς, έχουμε αίμα στα κόπρανα και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τέλος έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια και βλάβες στο δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο επικίνδυνες είναι οι γενικές βλάβες του οργανισμού, αφού μπορεί να γίνουν θανατηφόρες.
Τι πρέπει να κάνουμε αν δηλητηριαστούμε από χλωρίνη
Δεν πρέπει να προκαλέσουμε εμετό στον εαυτό μας, όπως κάνουμε με δηλητηριάσεις από άλλα καθαριστικά. Πρέπει να πάμε επειγόντως στο νοσοκομείο το θύμα και να έχουμε μαζί το μπουκάλι της χλωρίνης που δηλητηριαστήκαμε, έτσι ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ακριβώς τα συστατικά και να ξέρουν τι να κάνουν.
Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα την πλένουμε άφθονο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Δηλητηρίαση από χλωρίνη : Πρώτες Βοήθειες
Παρακάτω θα σας αναλύσουμε ποιες είναι οι βασικές πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που κάποιος εισπνεύσει χλώριο. Διαβάστε παρακάτω:
Απομακρύνουμε τον ασθενή από τον μολυσμένο χώρο. Το χλώριο είναι βαρύτερο από τον αέρα. Οπότε, ανεβάζουμε τον παθόντα πιο ψηλά για να εισπνεύσει καθαρό αέρα.
Εξασφαλίζουμε ότι αναπνέει σωστά και τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Επίσης πρέπει να έχουμε πάντα πρόχειρο το τηλέφωνο των δηλητηριάσεων (2107793777).
Δηλητηρίαση από χλωρίνη : Πως μπορούμε να προστατευθούμε στο μέλλον;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να αναμειγνύετε την χλωρίνη. Επίσης είναι καλό όταν την χρησιμοποιείτε να φοράτε μάσκα και γάντια και να αερίζετε τον χώρο εκείνη την στιγμή, όπως και να ‘χει. Τελος στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά diy φυσικά καθαριστικά και απολυμαντικά με λεμόνι ή ξύδι. Προτιμήστε αυτά.
Πιο συγκεκριμένα
Θα πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τα καθαριστικά που βασίζονται στη χλωρίνη. Επίσης, στη θέση των λευκαντικών που έχουν ως ενεργό συστατικό χλώριο ή χλωριούχες ενώσεις χρησιμοποιούμε προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Αντί για χλωρίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκαντικά με βάση οξυγονούχες ενώσεις (π.χ υπεροξείδιο του υδρογόνου, δηλαδή οξυζενέ) ή υπερλευκαντικά με υπερβορικό νάτριο που όταν διαλύονται σε ζεστό νερό απελευθερώνουν οξυγόνο.
Ανεξάρτητα από το είδος του καθαριστικού, ξεπλένουμε καλά τις επιφάνειες μετά το καθάρισμα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.
Υγρά πιάτων και προϊόντα απολύμανσης που περιέχουν triclosan τα αποφεύγουμε.
Αποφεύγουμε τα «σκληρά» προϊόντα καθαρισμού, όπως το «ακουαφόρτε» ή αυτά που προορίζονται για την αφαίρεση υπολειμμάτων λίπους από το φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για τα χημικά αποφρακτικά για τα σιφόνια.
Η πιο ασφαλής λύση είναι τα βιολογικά καθαριστικά.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια