Εκχύλισμα Καλέντουλας: Πως να το φτιάξεις και οι απίστευτες χρήσεις. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας εκχύλισμα Καλέντουλας και να έχουμε αυτομάτως το καλύτερο γιατροσόφι στο ντουλάπι μας. Η Καλέντουλα είναι ένα θεραπευτικό βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και σήμερα θα μάθουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε εκχύλισμα Καλέντουλας μόνοι μας.
Με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα φρέσκα πέταλα Καλέντουλας μπορούν να εγχυθούν σε βραστό νερό. Αφού κρυώσουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν μικρές πληγές και να θεραπεύσουν ασθένειες όπως τ0 έλκος στομάχου ή τον πονόλαιμο.
Οι γαργάρες με αυτό το γιατροσόφι μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Επίσης με αυτό το εκχύλισμα μπορείτε να αντιμετωπίσετε δερματικούς ερεθισμούς όπως τσιμπήματα από έντομα ή αν έρθετε σε επαφή με τσουκνίδα. Γενικότερα το εκχύλισμα Καλέντουλας είναι πολύ δραστικό.
Δείτε ακόμα Πρόβλημα στα αυτιά: Τα 5 σημάδια και συμπτώματα
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά πως μπορούμε να παρασκευάσουμε το εκχύλισμα Καλέντουλας στο σπίτι. Ένα γιατροσόφι που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο σπίτι μας, παρασκευάζεται πανεύκολα και θα μας βγάλει πολλές φορές από την δύσκολη θέση. Διαβάστε παρακάτω:
Εκχύλισμα Καλέντουλας: Πως να το φτιάξεις και οι απίστευτες χρήσεις. Μερικές συμβουλές για το εκχύλισμα Καλέντουλας και την παρασκευή του!
Στα μαγαζιά με τα βότανα και τα βιολογικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε αποξηραμένη Καλέντουλα. Παρόλα αυτά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλό θα ήταν να μαζέψετε τα πέταλα της Καλέντουλας μόνοι σας ή να τα αγοράσετε όσο είναι ακόμη πέταλα.
Στη συνέχεια τα αποξηραίνετε στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο η Καλέντουλα, μαζεύει ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φως του ήλιου. Η παρασκευή του συγκεκριμένου εκχυλίσματος εκτός του ότι κάνει θαύματα σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την υγεία μας, βοηθάει πολύ και την ψυχολογία μας.
Τώρα που μένουμε σπίτι και ψάχνουμε απεγνωσμένα με κάτι δημιουργικό να ασχοληθούμε, η παρασκευή βοτάνων είναι μία πολύ όμορφη, δημιουργική και χρήσιμη διαδικασία. Οπότε, αξίζει τον κόπο να παρασκευάσετε αυτό το εκχύλισμα, όχι μόνο για την καλή σας σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική.
Η παρασκευή του εκχυλίσματος Καλέντουλας
Το εκχύλισμα Καλέντουλας φτιάχνεται πανεύκολα και εκτός από την αναλυτική διαδικασία που θα σας περιγράψουμε παρακάτω, θα δείτε και σε εικόνες την παρασκευή του βήμα βήμα. Είστε έτοιμοι; Διαβάστε παρακάτω:
Θα χρειαστούμε
- Περίπου 50 γραμμάρια αποξηραμένα πέταλα Καλέντουλας
- 500 – 700 ml περίπου αλκοόλ
Διαδικασία
Στην αρχή βάζουμε την Καλέντουλα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο που να σφραγίζει. Το δοχείο μας πρέπει να είναι καθαρό. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο δοχείο και το αλκοόλ και ανακατεύουμε απαλά.
Σφραγίζουμε το δοχείο και το κρατάμε μακριά από το ηλιακό φως για δύο εβδομάδες. Ανά δύο με τρεις ημέρες στο διάστημα των δύο εβδομάδων, ανακατεύουμε και πιέζουμε απαλά με το κουτάλι το μείγμα μας.
Στραγγίστε το υγρό μέσα από ένα πανί μουσελίνας σε ένα φαρδύ, καθαρό πιάτο, συμπιέζοντας το περιεχόμενο για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερη ουσία καλέντουλας.
Καλύψτε με αλουμινόχαρτο ή ένα πανί, διασφαλίζοντας ότι το πανί δεν αγγίζει τα περιεχόμενα του πιάτου. Αφήνουμε τώρα το υγρό στην άκρη για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Το πόσο γρήγορα εξατμίζεται το αλκοόλ διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου. Παρόλα αυτά θα διαρκέσει περίπου μία με δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο.
Συνεχίστε τον έλεγχο – εάν θέλετε να στραγγίσετε και να εμφιαλώσετε το βάμμα, κάντε το ενώ το εκχύλισμα είναι ακόμα υγρό και δεν είναι πολύ ιξώδες.
Εάν προτιμάτε να φτιάξετε ένα κολλώδες ρητινώδες εκχύλισμα, περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και να σας αφήσει ένα γυαλιστερό μείγμα, το οποίο στη συνέχεια μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα βάζο καλλυντικών.
Πως μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και πόσο καιρό διατηρείται
Αν αποθηκεύσετε το εκχύλισμα καλέντουλας σε ένα αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζεται καλά και το κρατήσετε μακριά από το ηλιακό φως τότε μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και δύο χρόνια. Θα πρέπει βέβαια να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως και σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Αυτό, διότι η καλέντουλα είναι φυτό και πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες σε φυτά που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Αν θέλετε να καταπραΰνετε πόνους στο αυτί, μπορείτε ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού σας να ρίξετε στο μείγμα σας λίγο νερό, για να το αραιώσετε και να το χρησιμοποιήσετε για το αυτί σας.
Άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι το εκχύλισμα καλέντουλας τους βοήθησε να απολυμάνουν πληγές, να θεραπευτούν από πόνους στο στόμα που προέρχονται από πληγές, πόνους στο στομάχι, πόνους στο αυτί, δερματικές παθήσεις και πόνους στον λαιμό. Πάντα ύστερα από την συμβουλή και την έγκριση του γιατρού σας.
Δείτε με εικόνες αναλυτικά την διαδικασία:
Βήμα 1ο
Βήμα 2ο
Βήμα 3ο
Βήμα 4ο
Βήμα 5ο
Βήμα 6ο
Βήμα 7ο
Βήμα 8ο
Βήμα 9ο
Δείτε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
All photos via: askaprepper.com
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026