Close

Εκκολπωματική Νόσος: Η ασθένεια του εντέρου που προκύπτει από την δυσκοιλιότητα

Εκκολπωματική Νόσος-συμπτώματα-αίτια-αντιμετώπιση-

Η εκκολπωματική νόσος είναι μία σοβαρή πάθηση που προσβάλλει το έντερο και μία από τις αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα. Θα μάθουμε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα υγείας, να φταίνε οι διατροφικές συνήθειες, το έντερο από μικρή ηλικία να μην λειτουργεί σωστά, εξαιτίας της κληρονομικότητας, η αλλαγή περιβάλλοντος, ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες.

Σίγουρα το να μην πηγαίνουμε τουαλέτα όσο συχνά χρειάζεται δεν κάνει καλό. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι με δυσκοιλιότητα θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό γιατρό και να ακολουθήσουν αγωγή. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι η εκκολπωματική νόσος. Τί είναι και ποια είναι τα συμπτώματα; Διαβάστε παρακάτω:

Τί είναι η εκκολπωματική νόσος;

Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι οι οποίοι εμφανίζονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Εντοπίζονται κυρίως στο σιγμοειδές και η συχνότητα εμφάνισης τους συνδέεται με την ηλικία. Τα εκκολπώματα δημιουργούνται όταν τμήμα του βλεννογόνου του εντέρου προσπίπτει μέσα από τα υπόλοιπα στρώματα του εντέρου και δημιουργεί σακοειδής προεξοχές.

Εκκολπωματική Νόσος-συμπτώματα-αίτια-αντιμετώπιση-Photo via: esurgery.gr

Πώς δημιουργούνται τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα δημιουργούνται εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που ασκείται στο παχύ έντερο εξαιτίας της δυσκοιλιότητας. Το έντερο αξίζει να σημειωθεί ότι κάνει σπασμούς, με σκοπό να προωθήσει το περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα του.

Τα φυσικά ζάναξ: Τα βότανα που δρουν ενάντια στο άγχος και χαλαρώνουν

Όταν λοιπόν το περιεχόμενο δεν είναι αρκετό, οι σπασμοί αυτοί αυξάνουν την πίεση μέσα στο έντερο κι έτσι, δημιουργούνται και αυτοί οι σάκοι που ονομάζονται εκκολπώματα. Μία διατροφή λοιπόν που δεν περιέχει τόσες φυτικές ίνες είναι πιθανό να ενισχύσει την δημιουργία εκκολπωμάτων.

Εμφανίζονται συχνά τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα διαφέρουν όσων αφορά τη συχνότητά τους, ανάλογα την ηλικία. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα άνω των 35 ετών και είναι πιο συχνά σε άτομα τρίτης ηλικίας. Δύο στους τρεις ανθρώπους άνω των 80 ετών έχουν εκκολπώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα και δυστυχώς η διάγνωση γίνεται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιας κολονοσκόπησης. Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα συνήθως είναι ένας ήπιος κοιλιακός πόνος στα αριστερά της κοιλιάς. Επίσης μπορεί ο ασθενής να έχεις τάσεις για εμετό, πυρετό, δυσκοιλιότητα, διάρροιες και εμετούς.

Εκκολπωματική Νόσος-συμπτώματα-αίτια-αντιμετώπιση-Photo via: axianews.gr

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να κάνει κλινική εξέταση και ο γιατρός να πάρει το ιατρικό ιστορικό. Έπειτα θα γίνει σκιαγράφηση των σακών των εκκολπωμάτων και θα γίνει αξονική τομογραφία. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις θα μπορεί ο γιατρός να εντοπίσει την ύπαρξη πιθανής φλεγμονής καθώς και να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πιθανές επιπλοκές

Αν τα εκκολπώματα δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγίες, φλεγμονές, διάτρηση εντέρου, απόφραξη εντέρου και συρίγγια.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 50% των ασθενών που θα νοσηλευτούν για εκκολπωματίτιδα δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους μέχρις ότου γίνει κλινική εξέταση.

Τί είναι η εκκολπωματίτιδα;

Εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή των εκκολπωμάτων του εντέρου. Η φλεγμονή συνήθως οφείλεται στην απόφραξη του στομίου ενός εκκολπώματος με συνέπεια να παγιδεύονται μέσα κόπρανα και μικρόβια.

Ο Αρκτικός Ωκεανός κρύβει μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αντιβιοτικών

Συμπτώματα της φλεγμονής αυτής είναι πόνος στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, πυρετός, δυσκοιλιότητα και πιθανώς μικρή απώλεια αίματος στην κένωση.

Η θεραπεία

Η θεραπεία της εκκολπωματίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της νόσους. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια όμως ο γιατρός συνήθως προτείνει αντιβιοτικά, μία υδαρή δίαιτα για μερικές μέρες, μέχρι να επουλωθεί το έντερο και αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή.

Πιθανές επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας

Εφόσον εμφανίζονται αλλεπάλληλα επεισόδια εκκολπωματίτιδας υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε αυτήν την περίπτωση θα χορηγηθούν στον ασθενή αντιβιοτικά μέσω ορού, δηλαδή ενδοφλέβια. Αν ο ασθενής έχει κοιλιακό απόστημα, θα πρέπει το απόστημα να αποστραγγιστεί.

Πόσο επικίνδυνη είναι για την ζωή η εκκολπωματίτιδα;

Η σοβαρότητα της εκκολπωματίτιδας συχνά διαβαθμίζεται με τη χρήση των κριτηρίων του Hinchey . Ο κίνδυνος θανάτου είναι λιγότερος από το 5% για τους περισσότερους ασθενείς σταδίου 1 ή 2 και περίπου 13% επί σταδίου 3 και 43% για ασθενείς σταδίου 4.

Τί συμβαίνει αν χρειαστούμε χειρουργείο

Σήμερα, λόγω της ελάχιστα επεμβατικής Λαπαροσκοπική Χειρουργικής, συνίσταται τα εκκολπώματα να χειρουργούνται αμέσως μετά από την διάγνωσή τους και όχι όταν υπάρξουν επιπλοκές.

Καθώς ο κίνδυνος θανάτου είναι αρκετά υψηλός στα στάδια 3 και 4, άρα ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί όταν είναι ακόμη ασυμπτωματικός. Επιπλέον ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να χειρουργούνται άμεσα.

Στόχος της επέμβασης είναι η αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που πάσχει ή έχει τα περισσότερα εκκολπώματα. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το τμήμα αυτό είναι το σιγμοειδές. Έπειτα γίνεται επανασύνδεση του υγιούς τμήματος του εντέρου (αναστόμωση).

Διάμεση κυστίτιδα: Ποια τα συμπτώματα ποιες τροφές την επιδεινώνουν και πως αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση που η βλάβη είναι εκτεταμένη και δεν είναι δυνατό να γίνει αναστόμωση, τότε πρέπει να γίνει κολοστομία. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει τότε μπορεί να γίνει επανασύνδεση (αναστόμωση).

Εκκολπωματική Νόσος-συμπτώματα-αίτια-αντιμετώπιση-

Photo via: euroclinic.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.