Εμβόλιο κορονοϊού: Αν έχετε πρήξιμο σε αυτά τα σημεία μετά τον εμβολιασμό καλέστε τον γιατρό σας!
Πολλοί άνθρωποι εμβολιάζονται με το εμβόλιο του κορονοϊού και η επιστημονική κοινότητα στοχεύει μέσω του εμβολιασμού να επιτύχει την ανοσία της αγέλης.
Άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο κορονοϊού εμφάνισαν σε μερικές περιπτώσεις παρενέργειες όμως σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτές οι παρενέργειες τις περισσότερες φορές είναι ήπιες και φεύγουν γρήγορα. Επίσης σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε ένα σοβαρό εξάνθημα που μπορεί να προκληθεί από το εμβόλιο κορονοϊού και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Δείτε ακόμα Εμβόλιο της AstraZeneca: Εθελοντής για το εμβόλιο του κορονοϊού ανέβασε 39 πυρετό υπέφερε από ρίγη και πονοκεφάλους
Παρόλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με τους γιατρούς, αν εμφανίσετε πρήξιμο στα σημεία που θα σας αναφέρουμε στο συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να ζητήσετε άμεσα βοήθεια από τον γιατρό σας. Επίσης θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε τι πρέπει να προσέξουμε όσοι έχουμε εμβολιαστεί σύμφωνα με τον κύριο Μόσιαλο εδώ.
Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε ποια είναι αυτά τα σημεία που μπορεί να πρηστούν μετά τον εμβολιασμό και γιατί πρέπει να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια. Διαβάστε παρακάτω:
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχούν μετά το εμβόλιο κορονοϊού.
Για αρχή αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες παρενέργειες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ήπιες και περνούν γρήγορα. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν μετά τον εμβολιασμό μας με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού παρουσιάσουμε πρήξιμο σε αυτά τα σημεία, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με έναν γιατρό
Οι παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε επίσης λίγο άρρωστοί. Οι περισσότεροι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις παρενέργειες με λίγη επιπλέον ξεκούραση, με πολλά υγρά και χρήση ήπιων αναλγητικών φαρμάκων.
Όμως αν εμφανίσετε πρήξιμο στα χείλη, στα μάτια ή την γλώσσα σας τότε αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να ήταν μία αλλεργική αντίδραση που προκλήθηκε εξαιτίας του εμβολίου κατά του κορονοϊού και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
Τι λένε οι ειδικοί;
Επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κι άλλες παρενέργειες που αν τις νιώσουμε μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να επικοινωνήσουμε σύντομα με τον γιατρό μας. Αυτές οι παρενέργειες είναι η δύσπνοια ή ο συριγμός, η ερυθρότητα, το πρήξιμο και ο κνησμός σε περιοχές του σώματος πέρα από το σημείο που μας τρύπησε η ένεση.
Επίσης, θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία όπως τα χείλη, τα μάτια ή η γλώσσα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου απαιτείται θεραπεία με επινεφρίνη ή νοσηλεία, τότε ο ασθενής έχει παρουσιάσει αναφυλαξία.
Είναι πολύ πιθανόν να μείνετε για σύντομη παρακολούθηση 15 λεπτών μετά το εμβόλιο κορονοϊού έτσι ώστε να δουν οι ειδικοί κι εσείς αν το σώμα σας, λειτουργεί διαφορετικά μετά το εμβόλιο. Αν λοιπόν αντιμετωπίσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να επικοινωνήσετε σύντομα με τον γιατρό σας.
Πότε δεν πρέπει να προχωρήσετε στην δεύτερη δόση του εμβολίου;
Αν η αντίδραση του εμβολίου είναι αρνητική για το σώμα σας με αλλεργικό σοκ τότε δε θα πρέπει να προχωρήσετε στην δεύτερη δόση του εμβολίου σύμφωνα με τους γιατρούς.
«Μια άμεση αλλεργική αντίδραση συμβαίνει εντός 4 ωρών από τον εμβολιασμό και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φουσκάλες, πρήξιμο και συριγμό (αναπνευστική δυσχέρεια)”, σημειώνει το CDC.
«Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο και για περισσότερη φροντίδα και συμβουλές”. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης ήταν απολύτως αναμενόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πολλοί άνθρωποι μετά το εμβόλιο, παρουσιάζουν πρήξιμο, επώδυνο εξάνθημα ή φαγούρα με ερυθρότητα στο σημείο που τους τρύπησε η ένεση. Επίσης αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς ασθενής μετά το πέρας μίας εβδομάδας μετά τον εμβολιασμό.
Είναι φυσιολογικό ένας ασθενής να εμφανίζει αρνητικά συμπτώματα στο σημείο που τρύπησε η ένεση;
Οι περισσότερες αναφορές γι’ αυτά τα συμπτώματα στο σημείο που τρύπησε η ένεση αναφέρθηκαν από ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο κορονοϊού της Moderna γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν ως το “χέρι Moderna”. Η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Dermatology Times:
“Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι με το εμβόλιο της Moderna, οι άνθρωποι βλέπουν δερματικές αντιδράσεις στο εμβολιασμένο χέρι να εμφανίζονται όχι εντός ωρών ή μιας ημέρας, αλλά ακόμα και 8 ημέρες αργότερα. Λίγοι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν επίσης αυτό το καθυστερημένο εξάνθημα”.
Δείτε επίσης : Μόσιαλος: Εμβόλιο Κορονοϊόυ και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Όμως το CDC δεν πιστεύει πως αυτά τα συμπτώματα στο σημείο της ένεσης είναι σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Αντιθέτως τονίζει πως αν παρουσιάσουμε πρήξιμο στα χείλη, στην γλώσσα ή στα μάτια τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό και να μην προχωρήσουμε στην δεύτερη δόση του εμβολίου.
Τέλος, όσοι παρουσιάζουν απλά αυτά τα συμπτώματα στο σημείο που τρύπησε η ένεση μπορούν άνετα να προχωρήσουν στην δεύτερη δόση του εμβολίου.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές -συνεχής ενημέρωση
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο μικρός Παναγιωτάκης έφυγε από στέρηση οξυγόνου – Τα νέα αποτελέσματα των ιστολογικών
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Grand Hotel Επόμενα επεισόδια: 45, 46, 47
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε