Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και είναι ένα ασφαλές εμβόλιο που μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, μικρής γρίπης. Κάθε χρόνο λοιπόν το εμβόλιο της γρίπης, αφορά τους περισσότερους ανθρώπους και ξεκινούν οι ενημερώσεις από πολύ νωρίς.
Φέτος όμως, με τον κορονοϊό, το εμβόλιο της γρίπης ξεχάστηκε. Παραμένει όμως σημαντικό, αφού την υγεία μας δεν την απειλεί μόνο ο κορονοϊός. Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης λοιπόν, αποφάσισε μέσα από ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο να μας ενημερώσει.
Δείτε ακόμα Τι είναι η εγκεφαλική εμβολή; Τα 6 ανησυχητικά συμπτώματα, οι κίνδυνοι & οι τρόποι θεραπείας
Ο παιδίατρος λοιπόν, προχώρησε σε μια δημοσίευση μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτή την δημοσίευση μαζί σας έτσι ώστε να ξέρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάστε παρακάτω:
Φέτος κατά την χειμερινή περίοδο θα συνυπάρχει η πανδημία covid-19 με την έξαρση των ιών γρίπης. Πρόκειται για διαφορετικές ιώσεις – άρα αν περάσει κάποιος τη μία δεν αποκτά ανοσία για την άλλη.
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν 2-3 στελέχη γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν την κλινική της εικόνα, οπότε ένα άτομο μπορεί να την περάσει και 2 και 3 φορές κλινικά. Άτομα σε ομάδες ευπαθείς υψηλού κινδύνου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και από την γρίπη και από τον covid-19.
Ακόμα και υγιή άτομα, ιδιαίτερα όταν νοσούν συχνά από ιώσεις την μία μετά την άλλη, ιδιαίτερα όταν έρχονται νέες λοιμώξεις πριν αναρρώσουν πλήρως από την προηγούμενη, μπορεί να έχουν έτσι πτώση της άμυνάς τους και να έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, επιπλοκές, νοσηλεία κλπ.
Το εμβόλιο γρίπης βγαίνει σε κυκλοφορία κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, είναι εμβόλιο ασφαλές που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μια μίνι εικόνα γρίπης, με ηπιότερα και συντομότερα συμπτώματα από την φυσική νόσηση.
Ως προς την αποτελεσματικότητά του, αυτή δεν είναι υψηλή όπως τα περισσότερα εμβόλια της παιδικής ηλικίας, αλλά ποικίλει κάθε χρόνο μεταξύ 50-70%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που μπορεί να νοσήσει κανονικά από την γρίπη παρά το γεγονός ότι έχει κάνει το εμβόλιο.
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
Από την άλλη όμως και σημαντικός αριθμός ατόμων που έκανε το εμβόλιο μπορεί να μην νοσήσει καθόλου φυσικά ή να νοσήσει πιο ήπια σε σύγκριση με το να μην έκανε το εμβόλιο.
Το εμβόλιο γρίπης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να μην νοσήσεις ή να νοσήσεις πιο ήπια, μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια. Αποτελεί πάντως το καλύτερο όπλο για την πρόληψη της γρίπης.
Το εμβόλιο είναι καλό να γίνει πριν την έξαρση της γρίπης, που προκύπτει συνήθως από Δεκέμβριο έως και Μάρτιο. Επομένως η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι από Οκτώβριο μέχρι και τις γιορτές Χριστουγέννων.
Παιδιά κάτω των 8-9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κάνουν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1 μηνός, ενώ μεγαλύτερα παιδιά που εμβολιάζονται πρώτη φορά κάνουν μία δόση.
Το εμβόλιο γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα τα εμβόλια ρουτίνας στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Επομένως και μετά από συζήτηση με τον γιατρό, μπορούν να ενσωματωθούν στις τακτικές προυπάρχουσες επισκέψεις ρουτίνας, ή να γίνουν σε ξεχωριστό ραντεβού.
Το εμβόλιο μπορεί να γίνει αν ένα παιδί είναι απύρετο πάνω από 24 ώρες και είναι ζωηρό σε διάθεση, και αν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 βδομάδες από προηγούμενο εμβολιασμό.
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την εμβολιασμό ενάντια στην γρίπη, έως πέρυσι τουλάχιστον – αναμένουμε τις φετινές – συμπεραίνουμε ότι το εμβόλιο συνιστάται να κάνουν:
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
3. Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
5. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
(ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΠΟΥΔΕΣ, ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ, ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΞΑΡΣΗΣ).
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
9. Βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και όσοι έρχονται σε τακτική επαφή με μικρά παιδιά
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
1. Παιδιά που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, όπως κυστική ίνωση
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρομυϊκά νοσήματα
Παιδιά με παχυσαρκία
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
2. Παιδιά – μεγαλύτερα αδερφάκια που πηγαίνουν παιδικό – σχολείο ή έχουν συστηματικά επαφές με άλλα παιδάκια και έχουν στο σπίτι νεογέννητο ή βρέφος αδερφάκι κάτω των 12 μηνών κατά την περίοδο έξαρσης γρίπης.
3. Βρέφη 6μηνών – 24 μηνών που πηγαίνουν βρεφονηπιακό σταθμό
Σημειώνεται ότι ο καθολικός εμβολιασμός για παιδιά άνω των 6 μηνών συστήνεται από CDC και Αμερικανική Παιδιατρικη Εταιρία αλλά δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στο βασικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα εστιάζει στην προστασία ομάδων υψηλού κινδύνου.
Ενημέρωση για το εμβόλιο της γρίπης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 2020-2021!
Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, σύμφωνα με σχετική κρατική ανακοίνωση, θα ξεκινήσει από 28/9/20. Η συνταγογράφηση θα γίνεται για τα παιδιά που έχουν ένδειξη και ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Για τις οικογένειες που δεν έχουν αυστηρή ένδειξη εμβολιασμού, προτείνουμε να υπάρξει συζήτηση και έγκαιρη απόφαση, να ζυγίσετε τα παραπάνω δεδομένα και αν αποφασίζετε σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο να το κάνουν τα παιδιά σας, ώστε να προγραμματίσετε την προμήθειά του και τα ραντεβού σας.
Επισημαίνεται ότι λόγω της πανδημίας covid-19 είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για το εμβόλιο γρίπης και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Ελπίζουμε η πολιτεία να μεριμνήσει για αυτό.
Επομένως κρίνεται αναγκαίο να επικοινωνήσετε με τον φαρμακοποιό σας, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε ως γονείς ή τα παιδιά στις ευπαθείς ομάδες.
Κρίνεται επίσης αναγκαίο να μεριμνήσετε για ραντεβού στο ιατρείο το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το εμβόλιο γρίπης στα παιδιά που έχουν ένδειξη αλλά και σε όσα επιθυμούν οι οικογένειές τους φέτος να εμβολιαστούν.
Photo cover via: onmed.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή